Qəlyan, Qızardılmış Ət və İsti İçkilər Xərçəng Riskini Artıra Bilər

Qəlyan çəkmək, qızardılmış ətin və isti içkilərin həddindən artıq istehlakı onkoloji xəstəliklərin inkişaf riskini artıra bilər. Bu barədə Daily Mail nəşrinə Mikail Sekeras, Silvestr Kompleks Onkologiya Mərkəzi (ABŞ) qan xəstəlikləri şöbəsinin müdiri danışıb.
Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri hələ də siqaret çəkməkdir, o cümlədən qəlyan, hansının ki, zərərsiz olduğuna dair yanlış fikir var. Tədqiqatlar göstərir ki, qəlyan tüstüsündə qatranlar, karbon qazı, ağır metallar və karsinojenlər mövcuddur. Üstəlik, uzun müddət qəlyan çəkmə zamanı insan orqanizminə bir siqaret çəkəndən daha çox zəhərli maddə daxil olur.
Həkim Sekeras, həmçinin yüksək temperaturda hazırlanmış qızardılmış ətlərin tez-tez yeyilməməsi barədə xəbərdarlıq edib. O, izah edib ki, mal ətini, toyuğu, balığı və donuzu qızardarkən heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər əmələ gəlir ki, bunlar da mutasiyalara səbəb ola bilən və xərçəngin inkişafını dəstəkləyən birləşmələrdir. Bu maddələr iltihabı və oksidləşdirici stressi təşviq edərək, antioksidantlar və sərbəst radikallar arasında tarazlığı pozur.
Sağlamlığa təhlükə yaradan bir digər amil isə çox isti içkilərin istifadəsidir. Belə ki, Çin tədqiqatı göstərib ki, 60°C-dən yüksək temperaturda çay içən və eyni zamanda spirtli içki istehlak edən insanlarda qida borusunun xərçəngi riski beş dəfə artır. Eyni nəticələri britaniya tədqiqatı da təsdiqləyib: hər gün dörd və ya daha çox stəkan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçənginin inkişaf riski ilə əlaqələndirilir.
✍️"Ulusum".az
Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri hələ də siqaret çəkməkdir, o cümlədən qəlyan, hansının ki, zərərsiz olduğuna dair yanlış fikir var. Tədqiqatlar göstərir ki, qəlyan tüstüsündə qatranlar, karbon qazı, ağır metallar və karsinojenlər mövcuddur. Üstəlik, uzun müddət qəlyan çəkmə zamanı insan orqanizminə bir siqaret çəkəndən daha çox zəhərli maddə daxil olur.
Həkim Sekeras, həmçinin yüksək temperaturda hazırlanmış qızardılmış ətlərin tez-tez yeyilməməsi barədə xəbərdarlıq edib. O, izah edib ki, mal ətini, toyuğu, balığı və donuzu qızardarkən heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər əmələ gəlir ki, bunlar da mutasiyalara səbəb ola bilən və xərçəngin inkişafını dəstəkləyən birləşmələrdir. Bu maddələr iltihabı və oksidləşdirici stressi təşviq edərək, antioksidantlar və sərbəst radikallar arasında tarazlığı pozur.
Sağlamlığa təhlükə yaradan bir digər amil isə çox isti içkilərin istifadəsidir. Belə ki, Çin tədqiqatı göstərib ki, 60°C-dən yüksək temperaturda çay içən və eyni zamanda spirtli içki istehlak edən insanlarda qida borusunun xərçəngi riski beş dəfə artır. Eyni nəticələri britaniya tədqiqatı da təsdiqləyib: hər gün dörd və ya daha çox stəkan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçənginin inkişaf riski ilə əlaqələndirilir.
✍️"Ulusum".az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Dünya
Bu gün, 15:30
Makron Putinlə yenidən danışmağa hazırdı
Sağlamlıq
Bu gün, 15:00
"Kök kişilər üçün iynə" – Trampın tənqid etdiyi “Ozempik” həqiqətən işləyirmi?
Hadisə
Bu gün, 14:25
Bakıda cibgirlik edən Əlcəzair vətəndaşları saxlanılıb
Dünya
Bu gün, 14:00
“Dünyanın ən kasıb prezidenti” Xose Muxika vəfat etdi
Şou-biznes / Dünya
Bu gün, 13:30
Madonna Met Galada Bütün Baxışları Üzərinə Cəmlədi - FOTO
Cəmiyyət
Bu gün, 13:10
Ədliyyə Nazirliyinin Probasiya xidməti CEP-in Antalya konfransında təmsil olunub
Hadisə
Bu gün, 13:07
"Melissa Group" rəhbəri ev dustaqlığına buraxıldı
Populyar Xəbərlər
Polis Akademiyasının kursantları fləşmob keçirib
Kişi evləndikdən sonra kimi seçməlidir: ananı, yoxsa həyat yoldaşını?
Gömrük əməkdaşları dövlətə sədaqət andı içdi - VİDEO
Polis Akademiyasında Ümummilli Liderin 102-ci ildönümünə həsr olunmuş anım tədbiri keçirildi
Ağdamda yeni nəqliyyat kompleksi – Böyük Qayıdışa güclü dəstək
Şişlidə qadın qətli: Cəmiyyət ayağa qalxdı