Qəlyan, Qızardılmış Ət və İsti İçkilər Xərçəng Riskini Artıra Bilər
 
        Qəlyan çəkmək, qızardılmış ətin və isti içkilərin həddindən artıq istehlakı onkoloji xəstəliklərin inkişaf riskini artıra bilər. Bu barədə Daily Mail nəşrinə Mikail Sekeras, Silvestr Kompleks Onkologiya Mərkəzi (ABŞ) qan xəstəlikləri şöbəsinin müdiri danışıb.
Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri hələ də siqaret çəkməkdir, o cümlədən qəlyan, hansının ki, zərərsiz olduğuna dair yanlış fikir var. Tədqiqatlar göstərir ki, qəlyan tüstüsündə qatranlar, karbon qazı, ağır metallar və karsinojenlər mövcuddur. Üstəlik, uzun müddət qəlyan çəkmə zamanı insan orqanizminə bir siqaret çəkəndən daha çox zəhərli maddə daxil olur.
Həkim Sekeras, həmçinin yüksək temperaturda hazırlanmış qızardılmış ətlərin tez-tez yeyilməməsi barədə xəbərdarlıq edib. O, izah edib ki, mal ətini, toyuğu, balığı və donuzu qızardarkən heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər əmələ gəlir ki, bunlar da mutasiyalara səbəb ola bilən və xərçəngin inkişafını dəstəkləyən birləşmələrdir. Bu maddələr iltihabı və oksidləşdirici stressi təşviq edərək, antioksidantlar və sərbəst radikallar arasında tarazlığı pozur.
Sağlamlığa təhlükə yaradan bir digər amil isə çox isti içkilərin istifadəsidir. Belə ki, Çin tədqiqatı göstərib ki, 60°C-dən yüksək temperaturda çay içən və eyni zamanda spirtli içki istehlak edən insanlarda qida borusunun xərçəngi riski beş dəfə artır. Eyni nəticələri britaniya tədqiqatı da təsdiqləyib: hər gün dörd və ya daha çox stəkan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçənginin inkişaf riski ilə əlaqələndirilir.
✍️"Ulusum".az
 
  Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri hələ də siqaret çəkməkdir, o cümlədən qəlyan, hansının ki, zərərsiz olduğuna dair yanlış fikir var. Tədqiqatlar göstərir ki, qəlyan tüstüsündə qatranlar, karbon qazı, ağır metallar və karsinojenlər mövcuddur. Üstəlik, uzun müddət qəlyan çəkmə zamanı insan orqanizminə bir siqaret çəkəndən daha çox zəhərli maddə daxil olur.
Həkim Sekeras, həmçinin yüksək temperaturda hazırlanmış qızardılmış ətlərin tez-tez yeyilməməsi barədə xəbərdarlıq edib. O, izah edib ki, mal ətini, toyuğu, balığı və donuzu qızardarkən heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər əmələ gəlir ki, bunlar da mutasiyalara səbəb ola bilən və xərçəngin inkişafını dəstəkləyən birləşmələrdir. Bu maddələr iltihabı və oksidləşdirici stressi təşviq edərək, antioksidantlar və sərbəst radikallar arasında tarazlığı pozur.
Sağlamlığa təhlükə yaradan bir digər amil isə çox isti içkilərin istifadəsidir. Belə ki, Çin tədqiqatı göstərib ki, 60°C-dən yüksək temperaturda çay içən və eyni zamanda spirtli içki istehlak edən insanlarda qida borusunun xərçəngi riski beş dəfə artır. Eyni nəticələri britaniya tədqiqatı da təsdiqləyib: hər gün dörd və ya daha çox stəkan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçənginin inkişaf riski ilə əlaqələndirilir.
✍️"Ulusum".az
Diqqət Çəkənlər
      	
			Oxşar xəbərlər:
		
		
	
			Şərhlər:
		
		
		İnformasiya
	
	Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
	
					Son xəbərlər
					daha çox
				
                
				
		Mətbəx
		
			 Dünən, 16:30
			
		
	
	Şam yeməyi üçün sağlam və doyumlu resept
		Mətbəx
		
			 Dünən, 15:00
			
		
	
	Ev Şəraitində Yarpaq Dönər Resepti
		Mətbəx
		
			 Dünən, 13:00
			
		
	
	Nahar  - Toyuqlu mərci püresi şorbası
		Mətbəx
		
			 Dünən, 11:00
			
		
	
	Şokoladlı-kəsmikli zapekanka
		---
		
			 Dünən, 10:00
			
		
	
	Tez   Hazırlanan Peçenye Resepti. -VİDEO
		Sağlamlıq
		
			 Dünən, 09:30
			
		
	
	Oturaq həyat tərzi ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər – gündə cəmi 10 dəqiqə kifayətdir
		Mətbəx
		
			 Dünən, 09:30
			
		
	
	Səhər yeməyi  - Düyü unlu syrniklər
					Populyar Xəbərlər
				
				
					
		
	
		Dünyanı Sənət Xilas Edəcək – Rənglərin Qardaşlığı Özbəkistanda  -  VİDEO
				
		
	
		“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi  -  VİDEO
				
		
	
		Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi  -   VİDEO
				
		
	
		Qazaxda Gənclər Narkomaniyaya Qarşı Maarifləndirilir – Sağlam Gələcək Naminə!
				
		
	
		Taşkentdə “Beş Qazan”da doğmalıq dadı – Özbek aşının qardaşlıq süfrəsi
				
		
	
		Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı   -  VİDEO
				
				
                
			
