Yay meyvələrinin faydaları

Yay fəsli yaxınlaşdıqca yay meyvələrinin istehlak həyəcanı da tədricən başlayır. Dadından əlavə sağlamlığa faydası olan çoxlu yay meyvələri var, xüsusilə çiyələk, gavalı, albalı, qarpız və şaftalı.
Ulusum.az bildirir ki, mövsümündə təzə istehlak edilən yay meyvələri qidalandırıcı olmaqla yanaşı, vacib vitamin və mineral mənbəyidir.
Yay aylarında yığılan meyvələr qarpız, çiyələk, gavalı , gilas , bostan , şaftalı, nektarin, üzüm, ərik , manqo, albalı, moruq , qaragilə, böyürtkən və əncirdir. Vitamin və minerallarla zəngin olan yay meyvələri də immunitet sistemini güclü saxlayır.
Yay meyvələri bunlardır:
Qarpız, çiyələk, gavalı, Qovun, albalı, armud, şaftalı, nektarin, üzüm, ərik, albalı, moruq, qaragilə.
Təzə və çiy halda istehlak edilə bilən yay meyvələrinin istehlak formaları da fərqlidir. Müvafiq meyvələr qurudulmuş formada istehlak edilməklə yanaşı, salatlara, souslara, desertlərə və smoothielərə dad qatır. Yay meyvələrini suyunu sıxaraq istehlak etmək də mümkündür.
C vitamini ilə zəngin bir meyvə olan çiyələk, orqanizmin xəstəliklərə qarşı ilk müdafiə xəttlərindən biri olan və immunitet sistemini gücləndirici təsir göstərən antioksidanlarla zəngindir. Ona görə də mövsümündə təzə çiyələk istehlak etmək çox vacibdir.
Yaşıl və ya qırmızı gavalı yay mövsümünün görkəmli meyvələrindəndir. Güclü antioksidant və lif qaynağı olan gavalı həm də qanın normal laxtalanmasını təmin edir və damarların əmələ gəlməsini dəstəkləyir.
İsti yay günlərində orqanizmin su ehtiyacını qarşılayan sevimli yay meyvələrindən biri olan qarpız təzyiqi aşağı salır və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.
Yayda tez-tez istehlak edilən meyvələrdən biri olan şaftalı A və C vitaminləri baxımından zəngin bir qaynaqdır. Tərkibində kalium da olan şaftalı bədəndəki iltihabı azaltmaqda da təsirlidir.
Şaftalı ilə eyni genetik quruluşa malik olan nektarin şaftalıdan fərqli olaraq tüksüz və hamardır. Antioksidant tərkibli meyvələr arasında yer alan nektarinin tərkibində kalium, dəmir və fosfor da var. da var .
Başqa bir yay meyvəsi olan armud liflə zəngin olması, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırdığı və həzmi asanlaşdırdığı üçün seçilir.
Güclü antioksidant olan sarı və ya qara üzümün əsas faydalarından biri də həzmi aradan qaldırması və orqanizmin su ehtiyacını ödəməsidir.
Rəngi, dadı və mürəbbəsi ilə seçilən ərik liflə zəngindir və tərkibində A vitamini, C vitamini, E vitamini , K vitamini və kaliumla yanaşı zülal da var.
Aymirə Ağamirova
Ulusum.az bildirir ki, mövsümündə təzə istehlak edilən yay meyvələri qidalandırıcı olmaqla yanaşı, vacib vitamin və mineral mənbəyidir.
Yay aylarında yığılan meyvələr qarpız, çiyələk, gavalı , gilas , bostan , şaftalı, nektarin, üzüm, ərik , manqo, albalı, moruq , qaragilə, böyürtkən və əncirdir. Vitamin və minerallarla zəngin olan yay meyvələri də immunitet sistemini güclü saxlayır.
Yay meyvələri bunlardır:
Qarpız, çiyələk, gavalı, Qovun, albalı, armud, şaftalı, nektarin, üzüm, ərik, albalı, moruq, qaragilə.
Təzə və çiy halda istehlak edilə bilən yay meyvələrinin istehlak formaları da fərqlidir. Müvafiq meyvələr qurudulmuş formada istehlak edilməklə yanaşı, salatlara, souslara, desertlərə və smoothielərə dad qatır. Yay meyvələrini suyunu sıxaraq istehlak etmək də mümkündür.
çiyələk
C vitamini ilə zəngin bir meyvə olan çiyələk, orqanizmin xəstəliklərə qarşı ilk müdafiə xəttlərindən biri olan və immunitet sistemini gücləndirici təsir göstərən antioksidanlarla zəngindir. Ona görə də mövsümündə təzə çiyələk istehlak etmək çox vacibdir.
gavalı
Yaşıl və ya qırmızı gavalı yay mövsümünün görkəmli meyvələrindəndir. Güclü antioksidant və lif qaynağı olan gavalı həm də qanın normal laxtalanmasını təmin edir və damarların əmələ gəlməsini dəstəkləyir.
Qarpız
İsti yay günlərində orqanizmin su ehtiyacını qarşılayan sevimli yay meyvələrindən biri olan qarpız təzyiqi aşağı salır və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.
Şaftalı
Yayda tez-tez istehlak edilən meyvələrdən biri olan şaftalı A və C vitaminləri baxımından zəngin bir qaynaqdır. Tərkibində kalium da olan şaftalı bədəndəki iltihabı azaltmaqda da təsirlidir.
nektarin
Şaftalı ilə eyni genetik quruluşa malik olan nektarin şaftalıdan fərqli olaraq tüksüz və hamardır. Antioksidant tərkibli meyvələr arasında yer alan nektarinin tərkibində kalium, dəmir və fosfor da var. da var .
Armud
Başqa bir yay meyvəsi olan armud liflə zəngin olması, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırdığı və həzmi asanlaşdırdığı üçün seçilir.
Üzüm
Güclü antioksidant olan sarı və ya qara üzümün əsas faydalarından biri də həzmi aradan qaldırması və orqanizmin su ehtiyacını ödəməsidir.
ərik
Rəngi, dadı və mürəbbəsi ilə seçilən ərik liflə zəngindir və tərkibində A vitamini, C vitamini, E vitamini , K vitamini və kaliumla yanaşı zülal da var.
Aymirə Ağamirova
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Dünya
Bu gün, 09:00
Tramp və Putin üçün görüş yeri seçilir
Şou-biznes
Bu gün, 03:59
Avroviziya 2025 Finalı Bazeldə: Azərbaycan Finala Çıxa Bilmədi, Səsləri Safura Əlizadə Açıqlayacaq
İqtisadiyyat
Bu gün, 02:01
Niderlandda İslam Təhsilində Sıçrayış: Rekord Sayda Müsəlman Məktəbi Açılır
İdman
Dünən, 18:00
Beşiktaşda çətinliklər yaşayan Oksleyd-Çemberleyn Premyer Liqa klublarının hədəfində
Cəmiyyət
Dünən, 17:00
Narkotik sizi deyil, siz onu yerə gömün!
Hadisə
Dünən, 16:30
Silahlı cinayətkarlar həbsxananı yarıb keçdi
Dünya
Dünən, 15:30
İran Beynəlxalq Məhkəmədə – Fransadan Haqq Savaşı
Populyar Xəbərlər
Aysel Xanlarqızı Beynəlxalq Ədəbiyyat Mükafatına Layiq Görüldü
Kişi evləndikdən sonra kimi seçməlidir: ananı, yoxsa həyat yoldaşını?
Ağdamda yeni nəqliyyat kompleksi – Böyük Qayıdışa güclü dəstək
Azərbaycanda Çin Dili Sürətlə Yayılır – Orta Məktəblərdə Tədris Olunacaqmı?
Jerar Depardye cinsi təcavüzdə təqsirli bilindi: Paris məhkəməsindən şərti cəza
Tekirdağda Görməli Yerlər: Tarix, Təbiət və Mədəniyyətlə Dolu Unudulmaz Səyahət FOTO/VİDEO