Qarpızın bu hissəsini yeməyin!
Əsasən, sudan ibarət olan qarpız orqanizmin maye ehtiyacını ödəməklə ona böyük fayda verir.
Bununla belə, mütəxəssislər qarpızın istehlakı ilə bağlı ciddi xəbərdarlıq edir.
Qarşıdan isti yay ayları gəlir. Şübhə yox ki, bu fəsli qarpızsız təsəvvür etmək olmaz. Çünki havalar isti keçdiyindən qarpız bədənin maye ehtiyacını ödəməkdə çox əhəmiyyətlidir.
Ulusum.az xəbər verir ki, qarpız demək olar ki, tamamilə sudan ibarətdir və bu xüsusiyyəti ilə bədənin suya olan tələbatını ödəmiş olur.
Üstəlik, o, tərkibindəki vitamin və minerallarla orqanizmə çoxsaylı faydası var.
Tərkibində C vitamini, A vitamini, likopen və kalium kimi vacib qidalar var.
Bu sayədə immunitet sistemini gücləndirir, göz sağlamlığını qoruyur, dəri sağlamlığını dəstəkləyir və əzələ işini tənzimləyir.
Bununla belə, qarpız istehlak edərkən nəzərə alınmalı vacib bir məqam var:
Qarpız istehlak edərkən 5 qaydaya diqqət yetirin!
1. Əgər qəlyanaltıya üstünlük verirsinizsə, yeməkdən ən tez 2 saat sonra qarpız yeyin. Bu, həm qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırır, həm də həzm sisteminə həddindən artıq yüklənmənin qarşısını alır.
2. Yeməklə bərabər qəbul edəcəksinizsə, o zaman çörəyin miqdarını azaldın.
Buna səbəb, hər iki qida karbohidrat qrupunda olduğu üçün onları eyni yeməkdə istehlak etmək yeməyin karbohidrat yükünü artırır və bu da çəki nəzarətini çətinləşdirir.
3. Qarpız yetişdikcə orta hissələrində xarab olma və çürümə başlayır. Kəsərkən pis qoxu və ya turş dad hiss edirsinizsə, heç vaxt yeməyin.
4. Tərkibindəki su çox, turşusu az olduğu üçün tez xarab olan meyvədir. Buna görə də kəsdikdən sonra soyuducuda 3 gündən çox saxlamayın.
5. Qarpızın tumları həzm oluna bilmədiyi üçün çox istehlak etməmək daha yaxşıdır, tumlarının qabıqlarını çıxarıb yeyə bilərsiniz.
Göründüyü kimi, bütün qidalar faydalıdır. Amma onların faydasından yararlanmaq üçün düzgün yemək qaydalarına ciddi əməl edilməlidir. Əks halda, faydasından məhrum olmaqla qalmayıb, sağlamlığımıza mənfi təsir də göstərə bilər...
Aymirə Ağamirova
Bununla belə, mütəxəssislər qarpızın istehlakı ilə bağlı ciddi xəbərdarlıq edir.
Qarşıdan isti yay ayları gəlir. Şübhə yox ki, bu fəsli qarpızsız təsəvvür etmək olmaz. Çünki havalar isti keçdiyindən qarpız bədənin maye ehtiyacını ödəməkdə çox əhəmiyyətlidir.
Ulusum.az xəbər verir ki, qarpız demək olar ki, tamamilə sudan ibarətdir və bu xüsusiyyəti ilə bədənin suya olan tələbatını ödəmiş olur.
Üstəlik, o, tərkibindəki vitamin və minerallarla orqanizmə çoxsaylı faydası var.
Tərkibində C vitamini, A vitamini, likopen və kalium kimi vacib qidalar var.
Bu sayədə immunitet sistemini gücləndirir, göz sağlamlığını qoruyur, dəri sağlamlığını dəstəkləyir və əzələ işini tənzimləyir.
Bununla belə, qarpız istehlak edərkən nəzərə alınmalı vacib bir məqam var:
Qarpız istehlak edərkən 5 qaydaya diqqət yetirin!
1. Əgər qəlyanaltıya üstünlük verirsinizsə, yeməkdən ən tez 2 saat sonra qarpız yeyin. Bu, həm qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırır, həm də həzm sisteminə həddindən artıq yüklənmənin qarşısını alır.
2. Yeməklə bərabər qəbul edəcəksinizsə, o zaman çörəyin miqdarını azaldın.
Buna səbəb, hər iki qida karbohidrat qrupunda olduğu üçün onları eyni yeməkdə istehlak etmək yeməyin karbohidrat yükünü artırır və bu da çəki nəzarətini çətinləşdirir.
3. Qarpız yetişdikcə orta hissələrində xarab olma və çürümə başlayır. Kəsərkən pis qoxu və ya turş dad hiss edirsinizsə, heç vaxt yeməyin.
4. Tərkibindəki su çox, turşusu az olduğu üçün tez xarab olan meyvədir. Buna görə də kəsdikdən sonra soyuducuda 3 gündən çox saxlamayın.
5. Qarpızın tumları həzm oluna bilmədiyi üçün çox istehlak etməmək daha yaxşıdır, tumlarının qabıqlarını çıxarıb yeyə bilərsiniz.
Göründüyü kimi, bütün qidalar faydalıdır. Amma onların faydasından yararlanmaq üçün düzgün yemək qaydalarına ciddi əməl edilməlidir. Əks halda, faydasından məhrum olmaqla qalmayıb, sağlamlığımıza mənfi təsir də göstərə bilər...
Aymirə Ağamirova
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
25-04-2024, 10:50
Müasir dövrdə qidalanmada ən böyük probləmlərdən biri və ən başlıcası fast food, yəni tez hazır olan qidalara üstünlük
12-05-2024, 21:10
Artıq alça mövsümüdür. Bir çox insanın sevimli meyvəsi olan alça sağlamlığa faydaları ilə də diqqət çəkir. Ulusum.az
2-05-2024, 22:30
Dadlı və bol vitaminli olduğu üçün faydalı olan meyvələrdən biri banandır. Amma ULUSUM.az saytının növbəti
5-05-2024, 03:30
"Çox görüşlərdə oluram. Həmişə müxtəlif auditoriyalara dəvət edirlər. Amma hər görüşdən əvvəl adam həyəcanlanır.
6-05-2024, 23:54
Böyüklərdən "Xörəyin dadlı bişməsi üçün soğanını bol etmək lazımdır", ifadəsini tez-tez eşidirik. Üstəlik,
Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Maraqlı
Dünən, 21:03
Xoruldamağın qarşısını necə almaq olar?
Cəmiyyət
Dünən, 16:42
Avstraliyada 16 yaşından kiçik uşaqların sosial şəbəkələrdən istifadəsi qadağan olunur
Hadisə
Dünən, 13:33
Macarıstan Ukrayna ilə sərhəd yaxınlığında hava hücumundan müdafiə sistemi quraşdıracaq
Maraqlı
Dünən, 12:14
Qripin qarşısını tez zamanda necə almaq olar?
Cəmiyyət
Dünən, 12:10
İran BMT-nin Baş Assambleyasında ölüm hökmünün dayandırılmasının əleyhinə səs verib
Hadisə
Dünən, 12:09
Palmira şəhəri yaxınlığında İsrailin hava hücumu nəticəsində 10 Suriya əsgəri həlak olub
Cəmiyyət
Dünən, 10:51
Tramp Baydenin ATACMS qərarını nəzərə alaraq Rusiya Federasiyası ilə danışıqlara başlaya bilər
Populyar Xəbərlər
İran XİN: "Culfa ilə Naxçıvan arasında sərnişin daşımaları üçün sərhədin açılması məsəsləsini diqqətdə saxlayırıq"
COP29 çərçivəsində Bakıda “Həmkarlar ittifaqları üçün strateji gün” mövzusunda tədbir keçirilib
Xarici hakerlər ABŞ Konqres Kitabxanasının elektron poçtunu sındırıblar
Salyan sakini ölümlə çarpışan yaralı hacıleylək quşunu xilas edib
Azərbaycanda İran vətəndaşı iki gündür itkin düşüb
Baş ağrısını kəsən təbii yollar