Sərin, amma zərərli? Kvas içkisinin bilinməyən təhlükələri
Yayda sərinləmək üçün bir çoxları kvas içkisinə üstünlük verir. Təbii dadı və “sağlam” imici ilə seçilən bu içki bəzən sağlamlıq üçün düşündüyümüz qədər faydalı olmaya bilər. Gəlin, kvasın zərərlərinə birlikdə nəzər salaq:
1. Tərkibində spirt var
Kvas təbii mayalanma nəticəsində hazırlanır və bu proses zamanı az da olsa spirt yaranır (bəzən 1-2%). Uşaqlar, hamilə qadınlar və spirtə həssas insanlar üçün bu ciddi risk daşıya bilər.

2. Qazlı və mədə üçün ağırdır
Kvas qazlı içki olduğundan həzm sistemində şişkinlik, qaz və narahatlıq yarada bilər. Mədə turşuluğu yüksək olan insanlar üçün xüsusilə zərərlidir.
3. Qan şəkərini yüksəldə bilər
Bəzi sənaye üsulu ilə hazırlanmış kvaslar tərkibinə şəkər və ya qlükoza siropu əlavə edilir. Bu isə qan şəkərini yüksəldir və diabet riski olanlar üçün təhlükə yaradır.

4. Təzyiqi yüksəldə bilər
Kvas bəzi hallarda orqanizmdə suyu saxlayaraq arterial təzyiqin artmasına səbəb ola bilər. Hipertoniya xəstələri bu içkini diqqətlə qəbul etməlidir.
5. Allergik reaksiyalar
Kvas buğda, arpa və maya tərkibli olduğundan bəzi insanlarda allergik reaksiyalara, dəri səpgilərinə və ya mədə pozğunluqlarına səbəb ola bilər.
Kvas içkisi hər nə qədər təbii və sərinləşdirici görünsə də, onunla ehtiyatlı olmaq vacibdir. Xüsusilə uşaqlar, hamilələr və mədə-bağırsaq problemi olan şəxslər üçün kvas gündəlik içki olmamalıdır.
İçdiyin hər qurtumda sağlamlığını düşün!
Ulusum.az
1. Tərkibində spirt var
Kvas təbii mayalanma nəticəsində hazırlanır və bu proses zamanı az da olsa spirt yaranır (bəzən 1-2%). Uşaqlar, hamilə qadınlar və spirtə həssas insanlar üçün bu ciddi risk daşıya bilər.

2. Qazlı və mədə üçün ağırdır
Kvas qazlı içki olduğundan həzm sistemində şişkinlik, qaz və narahatlıq yarada bilər. Mədə turşuluğu yüksək olan insanlar üçün xüsusilə zərərlidir.
3. Qan şəkərini yüksəldə bilər
Bəzi sənaye üsulu ilə hazırlanmış kvaslar tərkibinə şəkər və ya qlükoza siropu əlavə edilir. Bu isə qan şəkərini yüksəldir və diabet riski olanlar üçün təhlükə yaradır.

4. Təzyiqi yüksəldə bilər
Kvas bəzi hallarda orqanizmdə suyu saxlayaraq arterial təzyiqin artmasına səbəb ola bilər. Hipertoniya xəstələri bu içkini diqqətlə qəbul etməlidir.
5. Allergik reaksiyalar
Kvas buğda, arpa və maya tərkibli olduğundan bəzi insanlarda allergik reaksiyalara, dəri səpgilərinə və ya mədə pozğunluqlarına səbəb ola bilər.
Kvas içkisi hər nə qədər təbii və sərinləşdirici görünsə də, onunla ehtiyatlı olmaq vacibdir. Xüsusilə uşaqlar, hamilələr və mədə-bağırsaq problemi olan şəxslər üçün kvas gündəlik içki olmamalıdır.
İçdiyin hər qurtumda sağlamlığını düşün!
Ulusum.az
Oxşar xəbərlər:
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
30-10-2025, 16:30
Şam yeməyi üçün sağlam və doyumlu resept
Mətbəx
30-10-2025, 15:00
Ev Şəraitində Yarpaq Dönər Resepti
Mətbəx
30-10-2025, 13:00
Nahar - Toyuqlu mərci püresi şorbası
Mətbəx
30-10-2025, 12:30
Nahar üçün seçim - Qaymaq sousunda toyuq küftələri və kartof püresi
Mətbəx
30-10-2025, 11:00
Şokoladlı-kəsmikli zapekanka
Mətbəx
30-10-2025, 10:00
Tez Hazırlanan Peçenye Resepti -VİDEO
Sağlamlıq
30-10-2025, 09:30
Oturaq həyat tərzi ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər – gündə cəmi 10 dəqiqə kifayətdir
Mətbəx
30-10-2025, 09:30
Səhər yeməyi - Düyü unlu syrniklər
Populyar Xəbərlər
“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi - VİDEO
Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi - VİDEO
Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı - VİDEO
Könül Dəftərim: Şamaxının yaddaşında iz buraxan bir ailə dastanı -VİDEO
Kətan sıyığı meyvələrlə
Lahıcda Keçmişlə Gələcəyin Görüş Yeri – Xüsusi Ev Muzeyləri - VİDEO
