Soyuq havalarda necə qidalanmalı

Soyuq havalarda düzgün qidalanmaq immuniteti gücləndirmək və bədənin enerji səviyyəsini yüksək saxlamaq üçün vacibdir. Aşağıda soyuq mövsümlər üçün uyğun qidalanma tövsiyələri verilir:
1. Zəngin və balanslı qida qəbulu
Zülal: Ət, balıq, yumurta, paxlalılar və süd məhsulları ilə qidalanmaq orqanizmi gücləndirir. Zülallar toxumaların bərpasını sürətləndirir və immun sistemini dəstəkləyir.
Kompleks karbohidratlar: Tam taxıllı çörək, yulaf əzməsi, qarabaşaq kimi məhsullar enerji səviyyəsini yüksək saxlayır və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
2. İmmunitet üçün vitaminlər və minerallar
C vitamini: Portağal, kivi, naringi, bolqar bibəri kimi qidalar C vitamini ilə zəngindir və immuniteti gücləndirir.
D vitamini: Qışda gün işığı azaldığı üçün balıq, yumurta sarısı və D vitamini ilə zənginləşdirilmiş qidalar qəbul etmək vacibdir.
Sink: Fındıq, paxlalılar və dəniz məhsulları sinklə zəngindir və soyuqdəyməyə qarşı təsirlidir.
3. İsti içkilərin rolu
Bitki çayları (çobanyastığı, zəncəfil, adaçayı) bədəni isti saxlayır və boğaz ağrısının qarşısını alır.
Şorba və bulyonlar: İsti şorbalar orqanizmi isitməklə yanaşı, qida maddələrini tez mənimsəməyə kömək edir.
4. Yağlı turşular və faydalı yağlar
Omega-3 yağ turşuları: Balıq və qoz-fındıqda olur və iltihabın qarşısını alır.
Zeytun yağı və avokado: Bədəni enerji ilə təmin edən və hüceyrələri qoruyan faydalı yağlar mənbəyidir.
5. Maye balansının qorunması
Soyuq havada da bədən kifayət qədər suya ehtiyac duyur. Gündəlik su içməyi unutmaq olmaz.
Bu tövsiyələr bədəninizi qış aylarında xəstəliklərə qarşı daha dözümlü edəcək və enerji səviyyənizi artıracaq.
Eltun Məmmədov
1. Zəngin və balanslı qida qəbulu
Zülal: Ət, balıq, yumurta, paxlalılar və süd məhsulları ilə qidalanmaq orqanizmi gücləndirir. Zülallar toxumaların bərpasını sürətləndirir və immun sistemini dəstəkləyir.
Kompleks karbohidratlar: Tam taxıllı çörək, yulaf əzməsi, qarabaşaq kimi məhsullar enerji səviyyəsini yüksək saxlayır və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
2. İmmunitet üçün vitaminlər və minerallar
C vitamini: Portağal, kivi, naringi, bolqar bibəri kimi qidalar C vitamini ilə zəngindir və immuniteti gücləndirir.
D vitamini: Qışda gün işığı azaldığı üçün balıq, yumurta sarısı və D vitamini ilə zənginləşdirilmiş qidalar qəbul etmək vacibdir.
Sink: Fındıq, paxlalılar və dəniz məhsulları sinklə zəngindir və soyuqdəyməyə qarşı təsirlidir.
3. İsti içkilərin rolu
Bitki çayları (çobanyastığı, zəncəfil, adaçayı) bədəni isti saxlayır və boğaz ağrısının qarşısını alır.
Şorba və bulyonlar: İsti şorbalar orqanizmi isitməklə yanaşı, qida maddələrini tez mənimsəməyə kömək edir.
4. Yağlı turşular və faydalı yağlar
Omega-3 yağ turşuları: Balıq və qoz-fındıqda olur və iltihabın qarşısını alır.
Zeytun yağı və avokado: Bədəni enerji ilə təmin edən və hüceyrələri qoruyan faydalı yağlar mənbəyidir.
5. Maye balansının qorunması
Soyuq havada da bədən kifayət qədər suya ehtiyac duyur. Gündəlik su içməyi unutmaq olmaz.
Bu tövsiyələr bədəninizi qış aylarında xəstəliklərə qarşı daha dözümlü edəcək və enerji səviyyənizi artıracaq.
Eltun Məmmədov
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Şou-biznes / Türkiyə
Dünən, 20:30
Hadisə səhnə öncəsi səhhətindən danışdı: “Səsim getdi, amma ümidliyəm” - FOTO
Dünya
Dünən, 19:00
Məşhəd Aeroportu bombalandı
Şou-biznes / Türkiyə
Dünən, 18:30
Məşhur cütlük ilk dəfə eyni layihədə! İddialı serialda yer alacaqlar
Dünya
Dünən, 17:30
Təl-Əvivdə gərgin anlar: müdafiə nazirliyi hədəfdə
İqtisadiyyat
Dünən, 17:19
Dənizə yaxın, yaşıllıq içində... Bakıda bağ evi kirayələmək neçəyə başa gəlir?
Populyar Xəbərlər
Müğənni Şimal xərçəngdən vəfat etdi – Ərindən ürək parçalayan sözlər
Daxili işlər naziri xidmətə qəbulla bağlı növbəti sıra baxışı keçirib - VİDEO
Hindistanda DƏHŞƏT: Təyyarə yaşayış məhəlləsinə düşdü – 240-dan çox sərnişin var idi - VİDEO
Zülallı Zövq: Tərəvəzli və Ətli Tortilya - VİDEO
Burak Özçivit Yeni Stilini Göstərdi – Kuruluş Osman Ulduzunun Moda Dəyişikliyi 2025
Ərdoğandan sərt ittiham: Netanyahunun administrasiyası bölgəni fəlakətə sürükləyir