Şokoladlı-fındıqlı yüngül peçenye – "günahsız zövq" Mətbəx
Fındıqlı-peçenye – un və yağ istifadə olunmadan hazırlanan yüngül və havalı şirniyyatdır. Zərif yumurta ağı əsası ilə qovrulmuş qoz-fındıq və şokoladın xırtıltısı birləşərək mükəmməl dad balansı yaradır. Bu peçenye həm çay süfrəsinə, həm də günün ortasında günahsız qəlyanaltı kimi əla seçimdir. 🔻 İNGREDİYENTLƏR Yumurta ağı – 2 ədəd Şəkər...
24-08-2025, 18:00
Kənd üslubunda duzlu sarımsaq: qışın ən ətirli qəlyanaltısı Mətbəx
Dad təsviri: Təzə sarımsağın iti acılığı duzun yumşaqlığı və ədviyyatların ətri ilə əvəz olunur. Başlar formasını qoruyur, amma dişlər asanlıqla ayrılır, şirəli və iştahaaçan olur. 🔻 İngrediyentlər: Gənc, bərk sarımsaq – 10 baş (mümkünsə bənövşəyi qabıqlı) Qarağat yarpağı Şüyüd "çətiri" Xardal toxumu – 1 ç.q. Rassol üçün: Su –...
23-08-2025, 17:30
Ən ləzzətli marinadlı pomidorun hazırlanma qaydası Mətbəx
Yayın ən sevilən qəlyanaltılarından biri də marinadlı pomidordur. Sadə görünməsinə baxmayaraq, dadı və ətri ilə süfrənin ulduzuna çevrilir. Əsas sirr isə düzgün seçilmiş pomidor, balanslı marinad və bir az səbrdir. 🔑 Əsas sirr – balanslı marinad və düzgün vaxt: ✔️ Pomidor seçimi – ətli, möhkəm və yetişmiş, amma yumşaq olmayan...
23-08-2025, 15:30
Mərcangilə jelesi – qışa yaqut rəngli desert Mətbəx
Mərcangilə jelesi – turşuluq və şirinliyin ideal balansını özündə birləşdirən möhtəşəm desertdir. Onun zərif jelə teksturası giləmeyvənin parlaq dadını və yüngül acılıq notlarını daha da vurğulayır. Hazırlanma qaydası: 500 q təzə mərcangiləni ayırıb yuyun, taxta qaşıqla əzin. Üzərinə 500 ml su əlavə edin, qaynadın və zəif odda 10 dəqiqə...
22-08-2025, 16:00
Pomidor acikası – hər qarnirin kraliçası Mətbəx
Pomidorla hazırlanmış ətirli acika – bu, zəngin dadlı, ədviyyəli qəlyanaltıdır. Burada yetişmiş pomidorların şirinliyi, acı bibərin kəskinliyi və sarımsağın ədviyyatlı ətri mükəmməl şəkildə birləşir. Resept: 3 kq pomidor 500 q şirin bibər 300 q acı bibər (istəyə görə) 200 q sarımsaq 1 stəkan şəkər 2 x.q. duz 100 ml 9%-lik sirkə 100 q...
22-08-2025, 14:00
Qarpız cemi: ikili porsiya hazırlayın — bu şirinlik bir andaca bitir Mətbəx
Qarpız cemi– bal kimi qatı, rubin rəngli, yüngül sitrus ətri ilə unudulmaz bir desertdir. Şirin qarpızın təbii dadı limonun təravəti ilə birləşərək həm gözəl görünüş, həm də incə dad bəxş edir. Resept 📌 İnqrediyentlər: 1 kq qarpız ləti (çəkişsiz və qabıqsız) 500 q şəkər tozu 1 ədəd limonun şirəsi 1 ç.q. vanil ekstraktı Hazırlanma...
21-08-2025, 16:30
Yaydan qışa hədiyyə: incə vanilli gavalı kompotu Mətbəx
Gavalının ən gözəl dadını qışa daşımaq istəyirsiniz? Bu kompot resepti ilə bankada həm yay ətrini, həm də vanilin incə notlarını qoruyacaqsınız. 3 litrlik banka üçün lazım olanlar: 500 q gavalı 300 q şəkər 1/4 çay qaşığı limon turşusu 1 ədəd vanil çubuğu 2,5 litr su Hazırlanma qaydası: Gavalıları yaxşıca yuyun, saplaqlarını təmizləyin,...
21-08-2025, 13:00
Tüstü qoxulu, qozlu-pendirli əsl yay şedevri! Mətbəx
Cəmi 120 kkal porsiyada! 🔥 Xırçıltılı qabıq, içi isə yumşaq və şirəli. Üstəlik qozlu, pendirli, krem kimi sous – ləzzətin zirvəsi! 🌿 🌟 Lazım olanlar Badımcan üçün: 3–4 ədəd badımcan 2 x.q. zeytun yağı 3 diş sarımsaq Duz, istiot (zövqə görə) 1 x.q. limon suyu Göyərti (cəfəri və ya keşniş) — bir ovuc Sous üçün: 150 q yunan yoqurtu 50 q...
20-08-2025, 15:30
“Tatar mahnısı” — dadı dillər əzbəri salat resepti Mətbəx
“Tatar mahnısı” salatı — zərif balqabaq, ədviyyəli badımcan, şirin bibər və turşməzə alma ilə hazırlanmış rəngarəng kompozisiyadır. Dadı — tərəvəz şirinliyi ilə sarımsağın yüngül acılığının ahəngli birləşməsi. Resept: 1 kq balqabaq 1 kq badımcan (duzlayıb suyunu sıxın) 3 ədəd şirin bibər 2 ədəd turşməzə alma Tərəvəzləri doğrayıb ayrıca...
20-08-2025, 15:00
Şokoladın keyfiyyətini sabitləşdirmək üçün yeni üsul tapıldı Mətbəx
Nottingem Universitetinin Bionanəqliyyat Məktəbinin tədqiqatçıları kakao dənələrinin fermentasiyası zamanı şokoladın dadını formalaşdıran əsas amilləri müəyyən ediblər. Məlum olub ki, məhz temperatur, pH səviyyəsi və mikroorqanizmlərin tərkibi məhsulun ətirini və zənginliyini müəyyən edir. Araşdırma Nature Microbiology jurnalında dərc...
19-08-2025, 15:00