Alergiya yaradan qidalar
Alergiya yaradan qidalar, müxtəlif insanlarda immun sisteminin həddən artıq reaksiya verməsinə səbəb olan qida maddələrini ehtiva edir. Əsas allergik təsir göstərən qidalar arasında aşağıdakılar daha geniş yayılmışdır:
Fıstıq və digər qoz-fındıq növləri: Fıstıq və qoz, alerjisi olan insanlarda ciddi reaksiyalara səbəb ola bilər, o cümlədən anafilaktik şok. Xüsusilə uşaqlarda fıstıq alerjisi geniş yayılıb.
Süd: Süd alerjisi xüsusilə kiçik yaşlı uşaqlarda yaygındır və laktoza dözümsüzlüyündən fərqli olaraq, süd proteininə qarşı olan həssaslıq nəticəsində baş verir. Süd məhsulları istehlak edildikdə mədə-bağırsaq narahatlıqları və dəri səpmələri müşahidə oluna bilər.
Yumurta: Yumurtaya qarşı alerji, xüsusilə yumurtanın ağına qarşı, geniş yayılıb. Bu allergiya dəri problemləri, nəfəs alma çətinlikləri və hətta anafilaksiya kimi ağır reaksiyalarla özünü göstərə bilər.
Dəniz məhsulları və balıq: Qabıqli dəniz məhsulları, karides, kalamar və digər molyusklar, allergiyaya səbəb ola biləcək allergenlər ehtiva edir. Balıqlara qarşı olan alerji də bəzi insanlarda olduqca şiddətli reaksiya ilə müşayiət oluna bilər.
Buğda və gluten tərkibli qidalar: Glutenə qarşı həssaslıq və ya çölyak xəstəliyi, buğda məhsullarında olan gluten proteininə qarşı reaksiya yaradır. Bu, mədə-bağırsaq problemlərindən, dəridə qızartı və qaşıntılara qədər geniş əlamətlər verə bilər.
Soya: Soya məhsulları (soya südü, soya sousu, tofu və s.) bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə qida sənayesində geniş istifadə edildiyindən diqqətlə nəzərə alınmalıdır.
Meyvə və tərəvəzlər: Bəzi xam meyvə və tərəvəzlər (alma, armud, çiyələk, qarpız və s.) bəzi insanlarda oral allergiya sindromu ilə nəticələnə bilər, bu zaman dodaqlar, ağız və boğazda qaşınma və şişlik yaranır.
Bu qidalar ən çox rast gəlinən allergik səbəblər olsa da, hər bir fərdin allergik reaksiyası fərqli ola bilər. Allergenlərdən qorunmaq üçün həkim məsləhəti almaq və ehtiyatlı davranmaq məsləhətlidir.
Eltun Məmmədov
Fıstıq və digər qoz-fındıq növləri: Fıstıq və qoz, alerjisi olan insanlarda ciddi reaksiyalara səbəb ola bilər, o cümlədən anafilaktik şok. Xüsusilə uşaqlarda fıstıq alerjisi geniş yayılıb.
Süd: Süd alerjisi xüsusilə kiçik yaşlı uşaqlarda yaygındır və laktoza dözümsüzlüyündən fərqli olaraq, süd proteininə qarşı olan həssaslıq nəticəsində baş verir. Süd məhsulları istehlak edildikdə mədə-bağırsaq narahatlıqları və dəri səpmələri müşahidə oluna bilər.
Yumurta: Yumurtaya qarşı alerji, xüsusilə yumurtanın ağına qarşı, geniş yayılıb. Bu allergiya dəri problemləri, nəfəs alma çətinlikləri və hətta anafilaksiya kimi ağır reaksiyalarla özünü göstərə bilər.
Dəniz məhsulları və balıq: Qabıqli dəniz məhsulları, karides, kalamar və digər molyusklar, allergiyaya səbəb ola biləcək allergenlər ehtiva edir. Balıqlara qarşı olan alerji də bəzi insanlarda olduqca şiddətli reaksiya ilə müşayiət oluna bilər.
Buğda və gluten tərkibli qidalar: Glutenə qarşı həssaslıq və ya çölyak xəstəliyi, buğda məhsullarında olan gluten proteininə qarşı reaksiya yaradır. Bu, mədə-bağırsaq problemlərindən, dəridə qızartı və qaşıntılara qədər geniş əlamətlər verə bilər.
Soya: Soya məhsulları (soya südü, soya sousu, tofu və s.) bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə qida sənayesində geniş istifadə edildiyindən diqqətlə nəzərə alınmalıdır.
Meyvə və tərəvəzlər: Bəzi xam meyvə və tərəvəzlər (alma, armud, çiyələk, qarpız və s.) bəzi insanlarda oral allergiya sindromu ilə nəticələnə bilər, bu zaman dodaqlar, ağız və boğazda qaşınma və şişlik yaranır.
Bu qidalar ən çox rast gəlinən allergik səbəblər olsa da, hər bir fərdin allergik reaksiyası fərqli ola bilər. Allergenlərdən qorunmaq üçün həkim məsləhəti almaq və ehtiyatlı davranmaq məsləhətlidir.
Eltun Məmmədov
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
14-10-2024, 13:00
Yumurta qidalandırıcı və faydalı bir məhsul olsa da, bəzi insanlar və vəziyyətlər üçün müəyyən zərərlər də daşıya
24-10-2024, 09:15
Səhər yeməklərində yumurta yeməyin həm faydaları, həm də potensial zərərləri vardır. Gəlin onları nəzərdən keçirək:
26-08-2024, 10:30
Alergiyalı insanlar həyatlarını daha rahat və sağlam şəkildə keçirə bilmək üçün bir sıra önləyici tədbirlər və diqqət
29-07-2024, 08:00
Limon, tərkibində yüksək miqdarda C vitamini və antioksidantlar olan faydalı bir meyvə kimi tanınır. Lakin, hər qidanın
2-08-2024, 15:20
Çuğundur, qidalı maddələr baxımından zəngin bir tərəvəzdir və çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə tanınır. Ancaq bəzi
Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Maraqlı
Bu gün, 17:24
Alergiya yaradan qidalar
Gündəm / Siyasət / Türk dünyası
Bu gün, 16:45
TDT-nin yeni bayrağı qəbul edildi
Hadisə
Bu gün, 15:14
Rusiya Silahlı Qüvvələri Ukrayna Silahlı Qüvvələrini Kupyansk istiqamətində irimiqyaslı tələyə salıb
Hadisə
Bu gün, 15:11
Rusiya 40-a yaxın İran dronu ilə Ukraynaya hücum edib
Hadisə
Bu gün, 13:11
Ukrayna pilotsuz təyyarələri müharibə başlayandan bəri ilk dəfə Dağıstana hücum edib
Siyasət
Bu gün, 13:06
Rusiya Federasiya Şurası KXDR ilə hərtərəfli strateji tərəfdaşlıq haqqında sazişi ratifikasiya edib
Maraqlı
Bu gün, 12:37
Səhərlər kofe içməyin xeyirli yanları
Populyar Xəbərlər