Alergiya yaradan qidalar
Alergiya yaradan qidalar, müxtəlif insanlarda immun sisteminin həddən artıq reaksiya verməsinə səbəb olan qida maddələrini ehtiva edir. Əsas allergik təsir göstərən qidalar arasında aşağıdakılar daha geniş yayılmışdır:
Fıstıq və digər qoz-fındıq növləri: Fıstıq və qoz, alerjisi olan insanlarda ciddi reaksiyalara səbəb ola bilər, o cümlədən anafilaktik şok. Xüsusilə uşaqlarda fıstıq alerjisi geniş yayılıb.
Süd: Süd alerjisi xüsusilə kiçik yaşlı uşaqlarda yaygındır və laktoza dözümsüzlüyündən fərqli olaraq, süd proteininə qarşı olan həssaslıq nəticəsində baş verir. Süd məhsulları istehlak edildikdə mədə-bağırsaq narahatlıqları və dəri səpmələri müşahidə oluna bilər.
Yumurta: Yumurtaya qarşı alerji, xüsusilə yumurtanın ağına qarşı, geniş yayılıb. Bu allergiya dəri problemləri, nəfəs alma çətinlikləri və hətta anafilaksiya kimi ağır reaksiyalarla özünü göstərə bilər.
Dəniz məhsulları və balıq: Qabıqli dəniz məhsulları, karides, kalamar və digər molyusklar, allergiyaya səbəb ola biləcək allergenlər ehtiva edir. Balıqlara qarşı olan alerji də bəzi insanlarda olduqca şiddətli reaksiya ilə müşayiət oluna bilər.
Buğda və gluten tərkibli qidalar: Glutenə qarşı həssaslıq və ya çölyak xəstəliyi, buğda məhsullarında olan gluten proteininə qarşı reaksiya yaradır. Bu, mədə-bağırsaq problemlərindən, dəridə qızartı və qaşıntılara qədər geniş əlamətlər verə bilər.
Soya: Soya məhsulları (soya südü, soya sousu, tofu və s.) bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə qida sənayesində geniş istifadə edildiyindən diqqətlə nəzərə alınmalıdır.
Meyvə və tərəvəzlər: Bəzi xam meyvə və tərəvəzlər (alma, armud, çiyələk, qarpız və s.) bəzi insanlarda oral allergiya sindromu ilə nəticələnə bilər, bu zaman dodaqlar, ağız və boğazda qaşınma və şişlik yaranır.
Bu qidalar ən çox rast gəlinən allergik səbəblər olsa da, hər bir fərdin allergik reaksiyası fərqli ola bilər. Allergenlərdən qorunmaq üçün həkim məsləhəti almaq və ehtiyatlı davranmaq məsləhətlidir.
Eltun Məmmədov
Fıstıq və digər qoz-fındıq növləri: Fıstıq və qoz, alerjisi olan insanlarda ciddi reaksiyalara səbəb ola bilər, o cümlədən anafilaktik şok. Xüsusilə uşaqlarda fıstıq alerjisi geniş yayılıb.
Süd: Süd alerjisi xüsusilə kiçik yaşlı uşaqlarda yaygındır və laktoza dözümsüzlüyündən fərqli olaraq, süd proteininə qarşı olan həssaslıq nəticəsində baş verir. Süd məhsulları istehlak edildikdə mədə-bağırsaq narahatlıqları və dəri səpmələri müşahidə oluna bilər.
Yumurta: Yumurtaya qarşı alerji, xüsusilə yumurtanın ağına qarşı, geniş yayılıb. Bu allergiya dəri problemləri, nəfəs alma çətinlikləri və hətta anafilaksiya kimi ağır reaksiyalarla özünü göstərə bilər.
Dəniz məhsulları və balıq: Qabıqli dəniz məhsulları, karides, kalamar və digər molyusklar, allergiyaya səbəb ola biləcək allergenlər ehtiva edir. Balıqlara qarşı olan alerji də bəzi insanlarda olduqca şiddətli reaksiya ilə müşayiət oluna bilər.
Buğda və gluten tərkibli qidalar: Glutenə qarşı həssaslıq və ya çölyak xəstəliyi, buğda məhsullarında olan gluten proteininə qarşı reaksiya yaradır. Bu, mədə-bağırsaq problemlərindən, dəridə qızartı və qaşıntılara qədər geniş əlamətlər verə bilər.
Soya: Soya məhsulları (soya südü, soya sousu, tofu və s.) bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu, xüsusilə qida sənayesində geniş istifadə edildiyindən diqqətlə nəzərə alınmalıdır.
Meyvə və tərəvəzlər: Bəzi xam meyvə və tərəvəzlər (alma, armud, çiyələk, qarpız və s.) bəzi insanlarda oral allergiya sindromu ilə nəticələnə bilər, bu zaman dodaqlar, ağız və boğazda qaşınma və şişlik yaranır.
Bu qidalar ən çox rast gəlinən allergik səbəblər olsa da, hər bir fərdin allergik reaksiyası fərqli ola bilər. Allergenlərdən qorunmaq üçün həkim məsləhəti almaq və ehtiyatlı davranmaq məsləhətlidir.
Eltun Məmmədov
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
14-10-2024, 13:00
Yumurta qidalandırıcı və faydalı bir məhsul olsa da, bəzi insanlar və vəziyyətlər üçün müəyyən zərərlər də daşıya
24-10-2024, 09:15
Səhər yeməklərində yumurta yeməyin həm faydaları, həm də potensial zərərləri vardır. Gəlin onları nəzərdən keçirək:
26-08-2024, 10:30
Alergiyalı insanlar həyatlarını daha rahat və sağlam şəkildə keçirə bilmək üçün bir sıra önləyici tədbirlər və diqqət
29-07-2024, 08:00
Limon, tərkibində yüksək miqdarda C vitamini və antioksidantlar olan faydalı bir meyvə kimi tanınır. Lakin, hər qidanın
2-08-2024, 15:20
Çuğundur, qidalı maddələr baxımından zəngin bir tərəvəzdir və çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə tanınır. Ancaq bəzi
Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Hadisə
Bu gün, 13:33
Macarıstan Ukrayna ilə sərhəd yaxınlığında hava hücumundan müdafiə sistemi quraşdıracaq
Maraqlı
Bu gün, 12:14
Qripin qarşısını tez zamanda necə almaq olar?
Cəmiyyət
Bu gün, 12:10
İran BMT-nin Baş Assambleyasında ölüm hökmünün dayandırılmasının əleyhinə səs verib
Hadisə
Bu gün, 12:09
Palmira şəhəri yaxınlığında İsrailin hava hücumu nəticəsində 10 Suriya əsgəri həlak olub
Cəmiyyət
Bu gün, 10:51
Tramp Baydenin ATACMS qərarını nəzərə alaraq Rusiya Federasiyası ilə danışıqlara başlaya bilər
Hadisə
Bu gün, 10:07
İsrail ordusu Livanın sahil bölgələrində Hizbullahın iki səhra komandirinin məhv edildiyini açıqlayıb
İqtisadiyyat
Bu gün, 10:00
Bayden administrasiyası Ukraynaya 275 milyon dollar dəyərində yeni hərbi yardım paketi elan edib
Hadisə
Bu gün, 09:54
Baltik dənizinin dibində kabelləri zədələməkdə şübhəli bilinən şəxsin Rusiya vətəndaşı olduğu üzə çıxıb
Populyar Xəbərlər
İran XİN: "Culfa ilə Naxçıvan arasında sərnişin daşımaları üçün sərhədin açılması məsəsləsini diqqətdə saxlayırıq"
COP29 çərçivəsində Bakıda “Həmkarlar ittifaqları üçün strateji gün” mövzusunda tədbir keçirilib
Xarici hakerlər ABŞ Konqres Kitabxanasının elektron poçtunu sındırıblar
Azərbaycanda İran vətəndaşı iki gündür itkin düşüb
Baş ağrısını kəsən təbii yollar
Baltik dənizinin dibində kabelləri zədələməkdə şübhəli bilinən şəxsin Rusiya vətəndaşı olduğu üzə çıxıb