Bağırsaq xərçəngindən qoruyur

Tünd şokolad, süd (tam, az yağlı və laktozsuz), yoqurt, pendir, yulaf, meyvələr və qurudulmuş meyvələr, giləmeyvə və tərəvəzlər bağırsaq xərçənginin yaranma riskini azalda bilər. Bu barədə Daily Mail nəşri məlumat verib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, süd məhsulları xərçəngə qarşı qorumaq qabiliyyətinə malikdir, çünki onlar yüksək miqdarda kalsium ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərib ki, kalsium bağırsaqdakı iltihabın intensivliyini azaldır və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandırır. Süd, kəsmik və pendirdə olan D vitamini də xəstəliyin qarşısını almaqda mühüm rol oynaya bilər, çünki bu vitamin kalsiumun bədən tərəfindən udulmasına kömək edir.
Yüksək kakao tərkibli tünd şokolad, tərkibindəki antioksidantlar sayəsində xəstəliklərin profilaktikasına kömək edə bilər. Bu bitki maddələri (xüsusilə polifenollar) sərbəst radikalların (sabitsiz molekullar) yaranmasının qarşısını alır və bu molekullar bədəndə yığılıb xərçəngin yaranmasına səbəb olur.
Meyvələr, tərəvəzlər, giləmeyvə, taxıl və qurudulmuş meyvələr liflə zəngindir - faydalı bitki lifləri bağırsaq bakteriyalarının fəaliyyətini dəstəkləyir. Zahiyan qeyd edib ki, bu mikroorqanizmlər həzm sisteminin normal işləməsini təmin edir və immun sisteminə zədələnmiş hüceyrələri və patogenləri aradan qaldırmağa kömək edir.
Səidə
Mütəxəssisin sözlərinə görə, süd məhsulları xərçəngə qarşı qorumaq qabiliyyətinə malikdir, çünki onlar yüksək miqdarda kalsium ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərib ki, kalsium bağırsaqdakı iltihabın intensivliyini azaldır və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini dayandırır. Süd, kəsmik və pendirdə olan D vitamini də xəstəliyin qarşısını almaqda mühüm rol oynaya bilər, çünki bu vitamin kalsiumun bədən tərəfindən udulmasına kömək edir.
Yüksək kakao tərkibli tünd şokolad, tərkibindəki antioksidantlar sayəsində xəstəliklərin profilaktikasına kömək edə bilər. Bu bitki maddələri (xüsusilə polifenollar) sərbəst radikalların (sabitsiz molekullar) yaranmasının qarşısını alır və bu molekullar bədəndə yığılıb xərçəngin yaranmasına səbəb olur.
Meyvələr, tərəvəzlər, giləmeyvə, taxıl və qurudulmuş meyvələr liflə zəngindir - faydalı bitki lifləri bağırsaq bakteriyalarının fəaliyyətini dəstəkləyir. Zahiyan qeyd edib ki, bu mikroorqanizmlər həzm sisteminin normal işləməsini təmin edir və immun sisteminə zədələnmiş hüceyrələri və patogenləri aradan qaldırmağa kömək edir.
Səidə
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Hadisə
Bu gün, 18:41
Röya Ayxanın atası vəfat etdi
Köşə
Bu gün, 18:25
Filtrlərin arxasında itən gerçəklik
Mətbəx
Bu gün, 18:00
Zoğal Mürəbbəsi — Təbiətin Şirin Sirri
Sağlamlıq
Bu gün, 17:34
Hansı qadınlarda insult riski daha yüksəkdir?
Sağlamlıq
Bu gün, 17:30
Bağırsaq xərçəngindən necə qorunaq?
Siyasət
Bu gün, 17:28
XİN Azərbaycan və Ermənistan arasında paraflanmış sülh sazişinin mətnini yayıb
İdman
Bu gün, 17:24
Aygül Abdullayevaya vəzifə verildi
Populyar Xəbərlər
Əxlaqsızlığı görüb çəkən – cinayəti örtən qədər günahkardır!
Fərizə — Vəfanın, Sevginin, Qəhrəmanlığın adı - VİDEO
Filtrlərin arxasında itən gerçəklik
Mənim mütləq hazırladığım ləzzət: Qış üçün sobada bişmiş bolqar bibəri
325 milyonluq superyaxta hərraca çıxarılır — sahibinin kimliyi şübhə doğurur
Cəlilabadlı qadın kəndə hücum edən çaqqalı əl gücü ilə məhv etdi - VİDEO