Dünən, 16:00 0 Sağlamlıq

“Şəkərsiz” və ya “təbii” yazılarına kor-koranə inanma

“Şəkərsiz” və ya “təbii” yazılarına kor-koranə inanma
Şəkərin Gizli Adları

İstehsalçılar aşağıdakı ifadələrlə şəkəri gizlədə bilirlər:

Qlükoza

Fruktoza

Saxaroza

Maltoza

Dekstroz

Qlükoza şərbəti

Yüksək fruktozalı qarğıdalı şərbəti (HFCS)

Bal

Agave siropu

Qəhvəyi düyü siropu

Yapon şərbəti

Karamel

Qara pekmez

Şəkər qamışı ekstraktı

Invert şəkər

Bir məhsulun etiketində “şəkər əlavə olunmayıb” yazılsa belə, bu o demək deyil ki, tərkibində şəkər yoxdur — sadəcə şəkər başqa ad altında gizlədilib.

🍫 Bu hiylə niyə edilir?
İstehlakçını aldatmaq üçün – insanlar “şəkər” sözünü görməyincə məhsulu daha sağlam hesab edirlər.

Məhsulun dadını yaxşılaşdırmaq – şəkər qida sənayesində təkcə şirinlik üçün yox, həm də struktur, rəng və saxlanma müddəti üçün istifadə olunur.

Etiketdə şəkərin faizini az göstərmək üçün – şəkər müxtəlif adlarla göstərilərsə, o tərkib siyahısında daha aşağı yerlərdə yazılır və bu da istehlakçını çaşdıra bilər.

✅ Nə etməli?

Etiketi diqqətlə oxu.

“-oza” ilə bitən sözlərə diqqət et (maltoza, fruktoza və s.).

“Şəkərsiz” və ya “təbii” yazılarına kor-koranə inanma.

Tərkib siyahısında ilk 3 maddəyə bax – onlar məhsulun əsas hissəsidir.

Ev şəraitində yemək hazırlamağa üstünlük ver.

Ulusum.az


Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: