Dünən, 19:30 0 Sağlamlıq

Bəzi qidalar şəkərli diabetə “yol açır”

Bəzi qidalar şəkərli diabetə “yol açır”
İtalyan alimləri 2-ci tip şəkərli diabet və qidalanma mövzusunda 175-dən çox araşdırmanı təhlil edib. Nəticələr göstərir ki, gündə orta miqdarda süd, qatıq və az yağlı süd məhsullarının qəbulu diabet riskini 5–10% azalda bilər.

Sağlamlığı möhkəmlətmək üçün gündə 200 ml süd içmək, bir porsiya qatıq və ya ona bənzər məhsul yemək məsləhətdir. Bunun sirri südün tərkibində olan bioloji aktiv maddələrdədir: süd zülalları qan şəkərinin dalğalanmasını tənzimləyir, probiotiklər isə qlükoza metabolizmini yaxşılaşdırır.

Eyni zamanda, qırmızı ət və emal olunmuş ət məhsulları (kolbasa, sosiska, bekon) tam əks təsir göstərir. Gündəlik 100 qramdan çox qırmızı ət istehlakı diabet riskini 20–30% artırır. Bu, doymuş yağlar, xolesterol, hemo-əmələ gələn dəmir və nitritlər kimi əlavələrin pankreas hüceyrələrinə zərər verməsi ilə izah olunur.

Mütəxəssislər qırmızı ətin əvəzinə orta miqdarda toyuq, balıq və yumurtanı tövsiyə edirlər. Az miqdarda pendir və yağlı süd məhsullarını da pəhrizdə saxlamaq olar.

Ulusum.az

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: