Şokolad faydalıdır, yoxsa zərərlidir? – Həkim hər şeyi izah etdi

Bəziləri şokoladı zərərli və asılılıq yaradan hesab edir, digərləri isə onu ən az ziyanlı şirniyyat kimi qəbul edir. *“Gazeta.ru”*ya danışan qastroenteroloq, “Gemotest” laboratoriyasının eksperti Yekaterina Kaşux bu fikirlərə aydınlıq gətirib.
🫘 Şokolad kakao dənələrinin emal məhsullarından – kakao-kərəyağı və kakao-tozundan hazırlanır. Kakao isə antioksidantlar, flavanollar, teobromin, maqnezium və az miqdarda kofeinlə zəngindir. Bu maddələr:
Hüceyrələri oksidativ stressdən qoruyur
Qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir
Beyin fəaliyyətini və əhvalı yaxşılaşdırır
Sinir sistemini stimullaşdırır
👩⚕️ Mütəxəssis qeyd edir ki, şokoladın faydası onun tərkibindəki kakao məhsullarının miqdarından asılıdır. 70%-dən yuxarı tərkibli qara şokolad nisbətən faydalı hesab olunur, amma “superfood” deyil.
🧂 Amma çox vaxt marketdəki şokoladların tərkibində az kakao, çox şəkər, aromatik əlavələr və zərərli yağlar olur.
Südlü və ağ şokolad – az kakao, çox şəkər
Davamlı istifadəsi – piylənmə, insulin müqaviməti, 2-ci tip diabet, diş çürüməsi, bağırsaq mikroflorasının pozulması
Şəkərin sıçrayışı – qəfil aclıq hissi və şirin qidaya bağlılıq
⚠️ Yüksək kakao tərkibli keyfiyyətli şokolad belə çox kalorilidir – 100 qramda 500-600 kkal. Ona görə gündəlik porsiya 20-30 qram olmalıdır (təqribən 100-150 kkal). Bu miqdarda istifadə həm faydalı, həm də çəkiyə zərərsiz ola bilər.
🍯 “Sağlam şokolad”lar haqqında nə bilməliyik?
Fruktoza, bal və aqava siropu ilə hazırlananlar – “pəhriz” hesab olunmamalıdır
Eritrit, steviya kimi şəkər əvəzediciləri – kalori az, amma bəzi insanlarda qarında köp və diskomfort yarada bilər
Şəkərsiz olsa belə, şokolad özü kalori baxımından yüksək məhsuldur – normanı aşmamaq vacibdir
Ulusum.az
🫘 Şokolad kakao dənələrinin emal məhsullarından – kakao-kərəyağı və kakao-tozundan hazırlanır. Kakao isə antioksidantlar, flavanollar, teobromin, maqnezium və az miqdarda kofeinlə zəngindir. Bu maddələr:
Hüceyrələri oksidativ stressdən qoruyur
Qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir
Beyin fəaliyyətini və əhvalı yaxşılaşdırır
Sinir sistemini stimullaşdırır
👩⚕️ Mütəxəssis qeyd edir ki, şokoladın faydası onun tərkibindəki kakao məhsullarının miqdarından asılıdır. 70%-dən yuxarı tərkibli qara şokolad nisbətən faydalı hesab olunur, amma “superfood” deyil.
🧂 Amma çox vaxt marketdəki şokoladların tərkibində az kakao, çox şəkər, aromatik əlavələr və zərərli yağlar olur.
Südlü və ağ şokolad – az kakao, çox şəkər
Davamlı istifadəsi – piylənmə, insulin müqaviməti, 2-ci tip diabet, diş çürüməsi, bağırsaq mikroflorasının pozulması
Şəkərin sıçrayışı – qəfil aclıq hissi və şirin qidaya bağlılıq
⚠️ Yüksək kakao tərkibli keyfiyyətli şokolad belə çox kalorilidir – 100 qramda 500-600 kkal. Ona görə gündəlik porsiya 20-30 qram olmalıdır (təqribən 100-150 kkal). Bu miqdarda istifadə həm faydalı, həm də çəkiyə zərərsiz ola bilər.
🍯 “Sağlam şokolad”lar haqqında nə bilməliyik?
Fruktoza, bal və aqava siropu ilə hazırlananlar – “pəhriz” hesab olunmamalıdır
Eritrit, steviya kimi şəkər əvəzediciləri – kalori az, amma bəzi insanlarda qarında köp və diskomfort yarada bilər
Şəkərsiz olsa belə, şokolad özü kalori baxımından yüksək məhsuldur – normanı aşmamaq vacibdir
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Elan
Bu gün, 13:11
72 məhkəmədə 286 vakant yer üçün müsahibə elan edildi
Dünya
Bu gün, 13:00
İsrail Baş naziri Netanyahuya sui-qəsd cəhdi
Hadisə
Bu gün, 12:52
Sabiq deputat Xanhüseyn Kazımlı dünyasını dəyişdi
Hadisə
Bu gün, 11:57
Qusarda narkotik təsirində olan sürücü tutuldu
Hadisə
Bu gün, 11:50
Onlayn tanışlıq şantaja çevrildi: Qadının çılpaq fotoları ilə hədələyən şəxs cəzalandırıldı
Hadisə
Bu gün, 10:59
Yevlaxda silahlı qətl
Populyar Xəbərlər
Xəzər Universitetinin 54-cü Məzunluq Mərasimi – Gözəl və Yaddaqalan Anlar! - FOTO
Xəzər Universiteti ilə Qürur Dolu Anlar: “MƏZUN-2025” Tədbiri - VİDEO
Şair İbrahim İlyaslı nələrdən danışdı? - REPORTAJ
Ana qəlbinə toxunan şəfalı əllər – bir ürəyə ümid, bir ailəyə sevinc - FOTO
Reproduktiv Gücün Formulu: Kişi Sağlamlığı üçün 9 Vacib Nutrient
Meyvə və giləmeyvələri dondurmaq üçün ən yaxşı üsullar nələrdir?