Dünyanın hər yerində sevilən - Tabule salatı

Tabule salatının tarixi uzun bir keçmişə malikdir və Aralıq dənizi bölgəsinin zəngin mədəni irsini əks etdirir. Bu məşhur Livan yeməyinin kökləri qədim dövrlərə, Livan və Suriyanın dağlıq ərazilərinə gedib çıxır. Ənənəyə görə, kəndlilər qədim zamanlarda yabani otları yığıb, əsasən cəfəri və nanəni təzə və sağlam tərkib hissələri olaraq istifadə edirdilər.
Tabule, bulqurun əlavə edilməsi ilə yaranan sadə, amma qidalı bir yeməkdir. İlk zamanlar, fermerlər bu bulquru daha doyurucu etmək üçün cəfəri və nanə ilə qarışdıraraq yemək hazırlamışdılar. Bununla da, həm səhər yeməyi, həm də isti iqlimdə tez-tez yeyilən yüngül bir salat meydana çıxmış oldu.
Zamanla bu sadə salat daha da inkişaf edərək, pomidor, soğan, zeytun yağı və limon suyu kimi tərkib hissələri ilə zənginləşdirildi. Livanda tabule, bayramlar və ailəvi toplanışlarda mütləq hazırlanırdı və beləliklə, bu yemək geniş şəkildə sevildi. Kəndlərdə isə, təzə otların yığılması səhər erkən saatlara qədər davam edərdi ki, bu da salatın daha ətirli və dadlı olmasına səbəb olurdu.
XX əsrdə, Livandan köçən miqrantlar tabuleni özləri ilə başqa ölkələrə daşıdılar. Bu sadə və sağlam salat Aralıq dənizi pəhrizinin əsas tərkib hissəsi halına gəldi və təkcə Livan və Suriya deyil, bütün dünyada məşhurlaşdı.
Bugün tabule, həm garnitür, həm də əsas yemək olaraq dünyada hər yerdə sevilərək təqdim edilir. O, sağlam həyat tərzinin və sadə, təzə tərkib hissələrindən ibarət yeməyin simvolu kimi tanınır.
Tabule, bulqurun əlavə edilməsi ilə yaranan sadə, amma qidalı bir yeməkdir. İlk zamanlar, fermerlər bu bulquru daha doyurucu etmək üçün cəfəri və nanə ilə qarışdıraraq yemək hazırlamışdılar. Bununla da, həm səhər yeməyi, həm də isti iqlimdə tez-tez yeyilən yüngül bir salat meydana çıxmış oldu.
Zamanla bu sadə salat daha da inkişaf edərək, pomidor, soğan, zeytun yağı və limon suyu kimi tərkib hissələri ilə zənginləşdirildi. Livanda tabule, bayramlar və ailəvi toplanışlarda mütləq hazırlanırdı və beləliklə, bu yemək geniş şəkildə sevildi. Kəndlərdə isə, təzə otların yığılması səhər erkən saatlara qədər davam edərdi ki, bu da salatın daha ətirli və dadlı olmasına səbəb olurdu.
XX əsrdə, Livandan köçən miqrantlar tabuleni özləri ilə başqa ölkələrə daşıdılar. Bu sadə və sağlam salat Aralıq dənizi pəhrizinin əsas tərkib hissəsi halına gəldi və təkcə Livan və Suriya deyil, bütün dünyada məşhurlaşdı.
Bugün tabule, həm garnitür, həm də əsas yemək olaraq dünyada hər yerdə sevilərək təqdim edilir. O, sağlam həyat tərzinin və sadə, təzə tərkib hissələrindən ibarət yeməyin simvolu kimi tanınır.
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Populyar Xəbərlər
“Gənc qadın məhkumlarla iş” layihəsi həyata keçirildi - FOTO
Bakıda “Qala Əncir Festivalı” keçiriləcək
14 yaşlı bacısı oğluna işgəncə verən xala barəsində qərar verildi
Qızılı rəngli, yumşaq və qatı mürəbbəli piroq
“NEFTİN SUVERENLİK YOLUNDA ROLU” mövzusunda müsabiqə və incəsənət SƏRGİSİ
Səhnənin əbədi ulduzu – Səyavuş Aslanın doğum günüdür - FOTO