Dünyanın hər yerində sevilən - Tabule salatı

Tabule salatının tarixi uzun bir keçmişə malikdir və Aralıq dənizi bölgəsinin zəngin mədəni irsini əks etdirir. Bu məşhur Livan yeməyinin kökləri qədim dövrlərə, Livan və Suriyanın dağlıq ərazilərinə gedib çıxır. Ənənəyə görə, kəndlilər qədim zamanlarda yabani otları yığıb, əsasən cəfəri və nanəni təzə və sağlam tərkib hissələri olaraq istifadə edirdilər.
Tabule, bulqurun əlavə edilməsi ilə yaranan sadə, amma qidalı bir yeməkdir. İlk zamanlar, fermerlər bu bulquru daha doyurucu etmək üçün cəfəri və nanə ilə qarışdıraraq yemək hazırlamışdılar. Bununla da, həm səhər yeməyi, həm də isti iqlimdə tez-tez yeyilən yüngül bir salat meydana çıxmış oldu.
Zamanla bu sadə salat daha da inkişaf edərək, pomidor, soğan, zeytun yağı və limon suyu kimi tərkib hissələri ilə zənginləşdirildi. Livanda tabule, bayramlar və ailəvi toplanışlarda mütləq hazırlanırdı və beləliklə, bu yemək geniş şəkildə sevildi. Kəndlərdə isə, təzə otların yığılması səhər erkən saatlara qədər davam edərdi ki, bu da salatın daha ətirli və dadlı olmasına səbəb olurdu.
XX əsrdə, Livandan köçən miqrantlar tabuleni özləri ilə başqa ölkələrə daşıdılar. Bu sadə və sağlam salat Aralıq dənizi pəhrizinin əsas tərkib hissəsi halına gəldi və təkcə Livan və Suriya deyil, bütün dünyada məşhurlaşdı.
Bugün tabule, həm garnitür, həm də əsas yemək olaraq dünyada hər yerdə sevilərək təqdim edilir. O, sağlam həyat tərzinin və sadə, təzə tərkib hissələrindən ibarət yeməyin simvolu kimi tanınır.
Tabule, bulqurun əlavə edilməsi ilə yaranan sadə, amma qidalı bir yeməkdir. İlk zamanlar, fermerlər bu bulquru daha doyurucu etmək üçün cəfəri və nanə ilə qarışdıraraq yemək hazırlamışdılar. Bununla da, həm səhər yeməyi, həm də isti iqlimdə tez-tez yeyilən yüngül bir salat meydana çıxmış oldu.
Zamanla bu sadə salat daha da inkişaf edərək, pomidor, soğan, zeytun yağı və limon suyu kimi tərkib hissələri ilə zənginləşdirildi. Livanda tabule, bayramlar və ailəvi toplanışlarda mütləq hazırlanırdı və beləliklə, bu yemək geniş şəkildə sevildi. Kəndlərdə isə, təzə otların yığılması səhər erkən saatlara qədər davam edərdi ki, bu da salatın daha ətirli və dadlı olmasına səbəb olurdu.
XX əsrdə, Livandan köçən miqrantlar tabuleni özləri ilə başqa ölkələrə daşıdılar. Bu sadə və sağlam salat Aralıq dənizi pəhrizinin əsas tərkib hissəsi halına gəldi və təkcə Livan və Suriya deyil, bütün dünyada məşhurlaşdı.
Bugün tabule, həm garnitür, həm də əsas yemək olaraq dünyada hər yerdə sevilərək təqdim edilir. O, sağlam həyat tərzinin və sadə, təzə tərkib hissələrindən ibarət yeməyin simvolu kimi tanınır.
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Şou-biznes / Türkiyə
Dünən, 21:10
Volkan Konak Musiqinin Ulu Səsi, Son Veda
Sağlamlıq
Dünən, 21:00
Sağlamlıq üçün "KİMÇİ" yeyin
Sağlamlıq
Dünən, 19:30
Kürünü unutduran meyvə
Dünya
Dünən, 19:00
Mask yenidən dünyanın ən zəngin adamıdır
Dünya
Dünən, 18:00
İmran Xan Nobel Sülh Mükafatına namizəd olub
Dünya
Dünən, 17:30
Ukrayna və ABŞ yeni sazişlə bağlı razılığa gəliblər
Gündəm
Dünən, 17:00
Günəşdə güclü parlama baş verib
Hadisə
Dünən, 16:31
Xocavənddə tələ partlayıcı qurğu aşkarlanıb
Dünya
Dünən, 16:00
10-dan çox Çin gəmisi Tayvana yaxınlaşır