24-06-2024, 21:00 0 Gündəm / Cəmiyyət

Tətil zamanı ən çox edilən 8 səhv

Tətil zamanı ən çox edilən 8 səhv
Qidaları düzgün və uyğun miqdarda istehlak etmədiyimiz zaman həzm problemləri, mədə ağrısı, qəbizlik, şişkinlik, yüksək təzyiq kimi sağlamlıq problemləri ilə qarşılaşırıq.

Ulusum.az xəbər verir ki, hər kəs, xüsusilə də ürək-damar, yüksək təzyiq, şəkər və ya böyrək xəstəliyi kimi hər hansı bir xəstəliyi olanlar, qidalanmada heç bir səhv etmədən bu prosesdən keçmək üçün diqqətli olmalıdır. "Həddindən artıq şəkər və yağ istehlakı kimi qidalanma səhvləri ilə immunitetimizi aşağı salmamaq üçün diqqətli olmaq bizim prioritetlərimizdən biri olmalıdır" deyir. Mütəxəssislər bayram günlərində ən çox rast gəlinən qidalanma səhvlərini açıqlayıb, mühüm xəbərdarlıq və təkliflər veriblər.

Qurban ətini gözləmədən yemək



Qırmızı ət həzm olunması ən çətin qidadır. Kəsiləndən sonra bir neçə saat ərzində ət yemək mədə problemlərinə, xüsusilə də həzmsizlik və şişkinliyə səbəb olur. Yaxşı olardı ki, ət kəsiləndən sonra 24 saat gözləyəsən və mümkünsə bayramın ilk gününü təzə kəsilmiş heyvan əti yeməsən. Ancaq ilk gün ət yemək istəyirsinizsə, mümkün qədər payınızı azaltmağa diqqətli olmalısınız.

Düzgün bişirmə üsullarından istifadə etməmək



Əti çox yüksək temperaturda bişirmək və manqal bişirirsinizsə, odda çox yaxın bişirmək ətdə xərçəngə səbəb olan maddələrin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Bundan əlavə, yanlış bişirmə üsulları səbəbindən B12 və fol turşusu itkiləri baş verir. Bu səbəbdən əti qızartma, qovurma, manqalda bişirmə kimi bişirmə üsulları ilə bişirmək yerinə, qril, bişmə və qaynatma kimi üsullara üstünlük vermək lazımdır. Əgər manqal bişirməyə hazırlaşırsınızsa, unutmayın ki, ətlə od arasında təxminən 20 sm məsafə olmalıdır.

Həddindən artıq ət istehlakı



Sağlam bir pəhriz planı bütün qida qruplarını adekvat miqdarda daxil etməlidir. Lakin Qurban bayramında yemək cədvəli qarışıq olur və ət istehlakı artır. Hər yeməkdə ət yemək əvəzinə, bir yeməkdə ət yemək, digər yeməkdə isə semizotu, balqabaq və yaşıl lobya kimi mövsümi tərəvəzləri və ya noxud və lobya kimi paxlalı qrup yeməkləri yeyərək keçirmək daha məqsədəuyğundur. Ət yediyiniz zaman yeməyinizlə salat yemək ət hissəsini azaltmağınıza kömək edir. Bundan əlavə; Ətlə yanaşı, düyü plovu və kartof kimi qan şəkərini sürətlə artıran qidaları mümkün qədər az istehlak edin; Bu seçimlər yerinə bulqur və qarabaşaq kimi sizi daha uzun müddət tox saxlayan qidaları seçin.

Ət bişirərkən yağ əlavə edin



Qırmızı ət heyvan zülalının yaxşı mənbəyidir. Dəmir, sink, fosfor, B12, B6 kimi vitamin və minerallarla zəngindir. Bununla belə, yağ tərkibi də yüksəkdir. Bu səbəbdən əti bişirərkən quyruq yağı və içlikdən çəkinməli, əti öz suyunda, az odda, əlavə yağ əlavə etmədən bişirməlisiniz.

Tərəvəz yeməmək



Mövsümi tərəvəzlər həmişə süfrədə olmalıdır. Salatlarda, sote, qaynadılmış, bişmiş və ya zeytun yağı ilə yeməklərinizə mütləq tərəvəz daxil etməlisiniz. Qurban bayramında ət qidası ilə yanaşı tərəvəz yemək də diqqətdən kənarda qalır. Ancaq ətin tərkibindəki dəmirdən maksimum fayda əldə etmək üçün bol limonlu yaşıl salat yemək lazımdır, çünki həm limonun, həm də göyərtinin tərkibindəki C vitamini ətin tərkibindəki dəmirin orqanizmə faydasını artırır. Bundan əlavə, tərəvəz qrupu yaxşı bir lif qaynağı olduğu üçün həzmi asanlaşdırır və sizi tox saxlayır.

Su içməyi unutmaq



Bədənin nizamlı işləməsi üçün su içmək çox vacibdir. Xüsusilə isti yay günlərinə təsadüf edən bu bayramda çay, kofe və turşulu içkilərin istehlakını artırmaq, su içməyi unutmaq ümumi səhvlərdəndir. Qurban bayramında su içməyə laqeyd yanaşmaq həzmi çətinləşdirə və qəbizliyə səbəb ola bilər. Odur ki, çay və qəhvə içməyinizi artıraraq suyu laqeyd qoymadığınızdan əmin olun. Hər gün 2-2,5 litr su içməyi unutmayın.
Şiddətli şirniyyat istehlakı

Desertlər bayramların vazkeçilməzləridir

. Xüsusilə; Şərbətli desertlərin istehlakı ilin istənilən vaxtından daha çox artır. Lakin şirniyyatların nəzarətsiz istehlakı artıq kalori, yağ və şəkər qəbulu ilə nəticələnir. Bu vəziyyət həm həzm problemləri, həm də qan şəkəri balanssızlığı ilə özünü hiss etdirir. Südlü şirniyyatlar, məsələn, pudinq, pudinq, dondurma və ya meyvəli desertlər daha balanslı olduğu üçün seçmək daha yaxşıdır. Ancaq hələ də şərbətli desert yeməyə hazırlaşırsınızsa, onu gündüzlər seçin və 1-2 dilimi keçməməyə diqqət edin.

Sakit qalmaq



Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı 2020-ci ildə nəşr olunan fiziki fəaliyyət təlimatında ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün böyüklər üçün həftədə 150-300 dəqiqə, 5-17 yaş arası uşaqlar və yeniyetmələr üçün isə gündə ən azı 60 dəqiqə fiziki fəaliyyət tövsiyə edib. . Pandemiya səbəbindən bir ili qeyri-aktiv keçirməli olan biz bayramımıza mütləq hərəkət qatmalıyıq. Gəzinti, iplə tullanma, velosiped sürmə, üzgüçülük kimi zövq aldığınız və müntəzəm olaraq edə biləcəyiniz fiziki fəaliyyətlə məşğul olmaq üçün özünüzə imkanlar yaradın.
Aymirə Ağamirova

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: