Duz haqqında
Duzun həddindən artıq qəbulu hipertoniya, böyrək xəstəlikləri və mədə xərçəngi riskini artırır.
Ulusum.az xəbər verir ki, həkim-nutrisionist Yekaterina Quzman xəbərdarlıq edib.Onun sözlərinə görə, insanların əksəriyyəri gündə 12–13 qram duz istehlak edir ki, bu da ÜST tövsiyə etdiyi 5 qramlıq normadan 2–2,5 dəfə çoxdur.
“Əslində duzun 70%-i sənaye məhsullarından gəlir. Burada o, konservant və dad artırıcı kimi istifadə olunur,” — deyə mütəxəssis qeyd edib. Əsas “gizli” duz mənbələri aşağıdakılardır:
Çörək və un məmulatları — 100 qramda 0,8–1,2 qram duz var.
Sərt pendirlər — 100 qramda 1,5–2,5 qram duz ehtiva edir.
Kolbasa məhsulları.
Ekspert duzdan istifadəni bişirmə zamanı azaltmağı, onu ədviyyat və otlarla əvəz etməyi və hazır məhsulların istehlakını nəzarətdə saxlamayı tövsiyə edir. Duz Helicobacter pylori bakteriyasının təsirini artırır və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb olur.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
28-04-2024, 16:45
Elə bir azərbaycanlı yoxdur ki, çörəyi yeməsin. ULUSUM.az saytının məlumatına əsasən, bütün dünyanın kökəlmə ilə
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Dünən, 18:30
Kərə yağını necə təzə saxlamaq olar?
Sağlamlıq
Dünən, 14:30
Əti necə dondurmalıyıq?
Sağlamlıq
Dünən, 11:44
Psixologiya – doğru insan seçiminin açarıdır
