Duz haqqında
Duzun həddindən artıq qəbulu hipertoniya, böyrək xəstəlikləri və mədə xərçəngi riskini artırır.
Ulusum.az xəbər verir ki, həkim-nutrisionist Yekaterina Quzman xəbərdarlıq edib.Onun sözlərinə görə, insanların əksəriyyəri gündə 12–13 qram duz istehlak edir ki, bu da ÜST tövsiyə etdiyi 5 qramlıq normadan 2–2,5 dəfə çoxdur.
“Əslində duzun 70%-i sənaye məhsullarından gəlir. Burada o, konservant və dad artırıcı kimi istifadə olunur,” — deyə mütəxəssis qeyd edib. Əsas “gizli” duz mənbələri aşağıdakılardır:
Çörək və un məmulatları — 100 qramda 0,8–1,2 qram duz var.
Sərt pendirlər — 100 qramda 1,5–2,5 qram duz ehtiva edir.
Kolbasa məhsulları.
Ekspert duzdan istifadəni bişirmə zamanı azaltmağı, onu ədviyyat və otlarla əvəz etməyi və hazır məhsulların istehlakını nəzarətdə saxlamayı tövsiyə edir. Duz Helicobacter pylori bakteriyasının təsirini artırır və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb olur.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
28-04-2024, 16:45
Elə bir azərbaycanlı yoxdur ki, çörəyi yeməsin. ULUSUM.az saytının məlumatına əsasən, bütün dünyanın kökəlmə ilə
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
Dünən, 19:30
Axşam yeməyi: Midiyalı və avokadolu - Brusketta
Sağlamlıq
Dünən, 17:36
Duz haqqında
Mətbəx
Dünən, 17:30
Lobya, tuna və tərəvəzlərlə salat
Mətbəx
Dünən, 16:30
Yay Salatı - VİDEO
Mətbəx
Dünən, 16:00
Qızılbalıq filesindən kotletlər
Populyar Xəbərlər
Dünyanı Sənət Xilas Edəcək – Rənglərin Qardaşlığı Özbəkistanda - VİDEO
“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi - VİDEO
“Üç Onillik Rənglər Səfəri” – Erkin Orolun sənət aynasından baxış
Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi - VİDEO
Qazaxda Gənclər Narkomaniyaya Qarşı Maarifləndirilir – Sağlam Gələcək Naminə!
Taşkentdə “Beş Qazan”da doğmalıq dadı – Özbek aşının qardaşlıq süfrəsi
