Dərinin vaxtından əvvəl yaşlanmasının qarşısını al

Dərinin keyfiyyəti birbaşa düzgün qidalanma və sağlamlıqla bağlıdır. Yaxşı qidalanma olmadan kollagen sintezi kifayət qədər olmur və nəticədə gözəl dəri mümkün olmur. Həkim-kosmetoloq, dermatoloq Anastasiya Sokolova Gazeta.ru-ya bildirib ki, dərinin vaxtından əvvəl yaşlanmasına səbəb olan qidalar mövcuddur.
“Əslində, dərimizin vaxtından əvvəl yaşlanmasının əsas səbəbi zülal çatışmazlığıdır. Dəri sağlam və elastik toxuma yaratmaq üçün tikinti materialından məhrum qalır. Müayinə zamanı məlum olur ki, hər dörd pasiyentdən biri gündəlik zülal normasını almır, kalori, zülal, yağ və karbohidrat (KZJQ) balansında isə karbohidrat üstünlük təşkil edir,” — deyə Sokolova qeyd edir.
O əlavə edib ki, KZJQ-nu tam hesablamaq və buna çox fikir vermək lazım deyil. Əsas məsələ zülal norması çatdırmaq və zülalın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edən məhsulları hər yeməkdə qəbul etməkdir. Bu, iştahanı nəzarətdə saxlamağa və KZJQ-nun balansını qorumağa kömək edir. Zülal dərinin sağlam, elastik və parlaq olmasına zəmin yaradır.
“Səhih qidalanmanın əsas qaydası balanslılıq, müntəzəmlik və sadəlikdir. Yalnız üç qida qrupunu əsas qidalanmaya daxil etməklə dərinin bütün əsas ehtiyaclarını ödəyə bilərsiniz,” — deyə mütəxəssis vurğulayır.
Onlar arasında yüksək zülallı qidalar yer alır. Ən faydalı variant balıqlardır: məsələn, losos, skumbriya, hamsi. Bu balıqlarda həm zülal çoxdur, həm də omeqa-3 yağ turşuları mövcuddur — bunlar iltihabı azaldır və dərinin elastikliyini artırır.
Dərinin sağlamlığı üçün lif də çox vacibdir. Xiyar və pomidoru unutmaq lazımdır, çünki orada lif çox azdır. Avokado isə fərqli olaraq liflə zəngindir — 100 qram xiyarda 0,5 qram lif var, avokadoda isə 14 dəfə çox. Avokado həmçinin faydalı yağlar və E vitamini ilə zəngindir ki, bunlar dərinin nəmlənməsi, bərpası və sərbəst radikallardan qorunması üçün vacibdir.
Vitamin C ilə zəngin məhsullar da çox faydalıdır. Vitamin C zülalın daha yaxşı mənimsənməsini və kollagen istehsalını təşviq edir — kollagen dərinin elastikliyi və möhkəmliyi üçün əsas zülaldır. Həmçinin damarları gücləndirir və dərinin tonunu bərabərləşdirir.
Limon və portağal yerinə daha çox vitamin C ehtiva edən bolqar bibəri, çobanyastığı və dəniz üzümü kimi məhsulları seçmək daha faydalıdır.
“Süperfudların əsas qida kimi seçilməsi ilə siz zülal və mikroelementlərin əsas ehtiyacını asanlıqla ödəyib sağlam qidalanmanı həyatınıza asanlıqla daxil etmiş olacaqsınız,” — Sokolova yekunlaşdırır.
Ulusum.az
“Əslində, dərimizin vaxtından əvvəl yaşlanmasının əsas səbəbi zülal çatışmazlığıdır. Dəri sağlam və elastik toxuma yaratmaq üçün tikinti materialından məhrum qalır. Müayinə zamanı məlum olur ki, hər dörd pasiyentdən biri gündəlik zülal normasını almır, kalori, zülal, yağ və karbohidrat (KZJQ) balansında isə karbohidrat üstünlük təşkil edir,” — deyə Sokolova qeyd edir.
O əlavə edib ki, KZJQ-nu tam hesablamaq və buna çox fikir vermək lazım deyil. Əsas məsələ zülal norması çatdırmaq və zülalın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edən məhsulları hər yeməkdə qəbul etməkdir. Bu, iştahanı nəzarətdə saxlamağa və KZJQ-nun balansını qorumağa kömək edir. Zülal dərinin sağlam, elastik və parlaq olmasına zəmin yaradır.
“Səhih qidalanmanın əsas qaydası balanslılıq, müntəzəmlik və sadəlikdir. Yalnız üç qida qrupunu əsas qidalanmaya daxil etməklə dərinin bütün əsas ehtiyaclarını ödəyə bilərsiniz,” — deyə mütəxəssis vurğulayır.
Onlar arasında yüksək zülallı qidalar yer alır. Ən faydalı variant balıqlardır: məsələn, losos, skumbriya, hamsi. Bu balıqlarda həm zülal çoxdur, həm də omeqa-3 yağ turşuları mövcuddur — bunlar iltihabı azaldır və dərinin elastikliyini artırır.
Dərinin sağlamlığı üçün lif də çox vacibdir. Xiyar və pomidoru unutmaq lazımdır, çünki orada lif çox azdır. Avokado isə fərqli olaraq liflə zəngindir — 100 qram xiyarda 0,5 qram lif var, avokadoda isə 14 dəfə çox. Avokado həmçinin faydalı yağlar və E vitamini ilə zəngindir ki, bunlar dərinin nəmlənməsi, bərpası və sərbəst radikallardan qorunması üçün vacibdir.
Vitamin C ilə zəngin məhsullar da çox faydalıdır. Vitamin C zülalın daha yaxşı mənimsənməsini və kollagen istehsalını təşviq edir — kollagen dərinin elastikliyi və möhkəmliyi üçün əsas zülaldır. Həmçinin damarları gücləndirir və dərinin tonunu bərabərləşdirir.
Limon və portağal yerinə daha çox vitamin C ehtiva edən bolqar bibəri, çobanyastığı və dəniz üzümü kimi məhsulları seçmək daha faydalıdır.
“Süperfudların əsas qida kimi seçilməsi ilə siz zülal və mikroelementlərin əsas ehtiyacını asanlıqla ödəyib sağlam qidalanmanı həyatınıza asanlıqla daxil etmiş olacaqsınız,” — Sokolova yekunlaşdırır.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Dünya
Dünən, 21:00
ABŞ siyasəti dəyişə bilər: diplomatiyaya son şans
Dünya
Dünən, 20:00
Rusiya PVO qüvvələri 54 Ukrayna dronunu vurdu
Maraqlı
Dünən, 17:00
“Gözəllik menyusu”: dəri üçün qızıl üçlük
Texnologiya
Dünən, 16:30
Zəngə cavab vermədilər? WhatsApp yeniliyi
Mətbəx
Dünən, 16:00
Mərcangilə jelesi – qışa yaqut rəngli desert
Sağlamlıq
Dünən, 15:00
Qırışları tezləşdirən 5 gündəlik vərdiş
Populyar Xəbərlər
Azərbaycan Deflimpiya Komitəsi EDSO-nun Hannover Konqresində təmsil olundu - FOTO
Ağ Evdə Tramp və Zelenskinin görüşü keçirilir - VİDEO
Şəkidə minik avtomobili evakuatorla toqquşdu: ölən və xəsarət alan var
Şəhidlər xiyabanında qeyri-etik videolar çəkən turistlər saxlanıldı - VİDEO
Marilyn Monroe-nun ölümündə gizli faktlar üzə çıxdı - FOTO
Bu tarixdən etibarən dərmanlar əhaliyə pulsuz çatdırılacaq