Dərinin vaxtından əvvəl yaşlanmasının qarşısını al

Dərinin keyfiyyəti birbaşa düzgün qidalanma və sağlamlıqla bağlıdır. Yaxşı qidalanma olmadan kollagen sintezi kifayət qədər olmur və nəticədə gözəl dəri mümkün olmur. Həkim-kosmetoloq, dermatoloq Anastasiya Sokolova Gazeta.ru-ya bildirib ki, dərinin vaxtından əvvəl yaşlanmasına səbəb olan qidalar mövcuddur.
“Əslində, dərimizin vaxtından əvvəl yaşlanmasının əsas səbəbi zülal çatışmazlığıdır. Dəri sağlam və elastik toxuma yaratmaq üçün tikinti materialından məhrum qalır. Müayinə zamanı məlum olur ki, hər dörd pasiyentdən biri gündəlik zülal normasını almır, kalori, zülal, yağ və karbohidrat (KZJQ) balansında isə karbohidrat üstünlük təşkil edir,” — deyə Sokolova qeyd edir.
O əlavə edib ki, KZJQ-nu tam hesablamaq və buna çox fikir vermək lazım deyil. Əsas məsələ zülal norması çatdırmaq və zülalın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edən məhsulları hər yeməkdə qəbul etməkdir. Bu, iştahanı nəzarətdə saxlamağa və KZJQ-nun balansını qorumağa kömək edir. Zülal dərinin sağlam, elastik və parlaq olmasına zəmin yaradır.
“Səhih qidalanmanın əsas qaydası balanslılıq, müntəzəmlik və sadəlikdir. Yalnız üç qida qrupunu əsas qidalanmaya daxil etməklə dərinin bütün əsas ehtiyaclarını ödəyə bilərsiniz,” — deyə mütəxəssis vurğulayır.
Onlar arasında yüksək zülallı qidalar yer alır. Ən faydalı variant balıqlardır: məsələn, losos, skumbriya, hamsi. Bu balıqlarda həm zülal çoxdur, həm də omeqa-3 yağ turşuları mövcuddur — bunlar iltihabı azaldır və dərinin elastikliyini artırır.
Dərinin sağlamlığı üçün lif də çox vacibdir. Xiyar və pomidoru unutmaq lazımdır, çünki orada lif çox azdır. Avokado isə fərqli olaraq liflə zəngindir — 100 qram xiyarda 0,5 qram lif var, avokadoda isə 14 dəfə çox. Avokado həmçinin faydalı yağlar və E vitamini ilə zəngindir ki, bunlar dərinin nəmlənməsi, bərpası və sərbəst radikallardan qorunması üçün vacibdir.
Vitamin C ilə zəngin məhsullar da çox faydalıdır. Vitamin C zülalın daha yaxşı mənimsənməsini və kollagen istehsalını təşviq edir — kollagen dərinin elastikliyi və möhkəmliyi üçün əsas zülaldır. Həmçinin damarları gücləndirir və dərinin tonunu bərabərləşdirir.
Limon və portağal yerinə daha çox vitamin C ehtiva edən bolqar bibəri, çobanyastığı və dəniz üzümü kimi məhsulları seçmək daha faydalıdır.
“Süperfudların əsas qida kimi seçilməsi ilə siz zülal və mikroelementlərin əsas ehtiyacını asanlıqla ödəyib sağlam qidalanmanı həyatınıza asanlıqla daxil etmiş olacaqsınız,” — Sokolova yekunlaşdırır.
Ulusum.az
“Əslində, dərimizin vaxtından əvvəl yaşlanmasının əsas səbəbi zülal çatışmazlığıdır. Dəri sağlam və elastik toxuma yaratmaq üçün tikinti materialından məhrum qalır. Müayinə zamanı məlum olur ki, hər dörd pasiyentdən biri gündəlik zülal normasını almır, kalori, zülal, yağ və karbohidrat (KZJQ) balansında isə karbohidrat üstünlük təşkil edir,” — deyə Sokolova qeyd edir.
O əlavə edib ki, KZJQ-nu tam hesablamaq və buna çox fikir vermək lazım deyil. Əsas məsələ zülal norması çatdırmaq və zülalın daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edən məhsulları hər yeməkdə qəbul etməkdir. Bu, iştahanı nəzarətdə saxlamağa və KZJQ-nun balansını qorumağa kömək edir. Zülal dərinin sağlam, elastik və parlaq olmasına zəmin yaradır.
“Səhih qidalanmanın əsas qaydası balanslılıq, müntəzəmlik və sadəlikdir. Yalnız üç qida qrupunu əsas qidalanmaya daxil etməklə dərinin bütün əsas ehtiyaclarını ödəyə bilərsiniz,” — deyə mütəxəssis vurğulayır.
Onlar arasında yüksək zülallı qidalar yer alır. Ən faydalı variant balıqlardır: məsələn, losos, skumbriya, hamsi. Bu balıqlarda həm zülal çoxdur, həm də omeqa-3 yağ turşuları mövcuddur — bunlar iltihabı azaldır və dərinin elastikliyini artırır.
Dərinin sağlamlığı üçün lif də çox vacibdir. Xiyar və pomidoru unutmaq lazımdır, çünki orada lif çox azdır. Avokado isə fərqli olaraq liflə zəngindir — 100 qram xiyarda 0,5 qram lif var, avokadoda isə 14 dəfə çox. Avokado həmçinin faydalı yağlar və E vitamini ilə zəngindir ki, bunlar dərinin nəmlənməsi, bərpası və sərbəst radikallardan qorunması üçün vacibdir.
Vitamin C ilə zəngin məhsullar da çox faydalıdır. Vitamin C zülalın daha yaxşı mənimsənməsini və kollagen istehsalını təşviq edir — kollagen dərinin elastikliyi və möhkəmliyi üçün əsas zülaldır. Həmçinin damarları gücləndirir və dərinin tonunu bərabərləşdirir.
Limon və portağal yerinə daha çox vitamin C ehtiva edən bolqar bibəri, çobanyastığı və dəniz üzümü kimi məhsulları seçmək daha faydalıdır.
“Süperfudların əsas qida kimi seçilməsi ilə siz zülal və mikroelementlərin əsas ehtiyacını asanlıqla ödəyib sağlam qidalanmanı həyatınıza asanlıqla daxil etmiş olacaqsınız,” — Sokolova yekunlaşdırır.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
Dünən, 20:36
Qiymə ətin istifadə qaydası və saxlanması
Sağlamlıq
Dünən, 17:30
Nəcisdə qan bağırsaq xərçəngi riski
Populyar Xəbərlər
Polifenol Nedir? Polifenol Faydaları Polifenollarla Zəngin Qidalar
BUZOVNADA NƏLƏRLƏ QARŞILAŞDIQ? — Tarix, Ruh və Dinə Bağlılıq Məkanı VİDEO
Aygün Kazımova Gəncədə konsert verəcək VİDEO
Ulusumun Mətbəxində: Gürzə Ləzzəti
Almaniyada yeni seçilmiş merə silahlı hücum – Vəziyyəti kritikdir
Ağstafada Xalq şairi Həmid Abbasın 90 illik yubileyi qeyd olunub