45+ yaşındasan? Həyatını qoru, pəhrizini dəyiş!

ABŞ alimləri müəyyən ediblər ki, hansı qidalar ilk növbədə insult riskini artırır və ağır yaddaş pozuntularına səbəb olur.
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Şou-biznes
Dünən, 21:00
"Yağlarımla savaşı dayandırdım!" – Zara çəki atmasının sirrini açıqladı! - FOTO
Cəmiyyət
Dünən, 19:09
Audiovizual məhsulların istehsalı və yayımı üzrə müsabiqənin nəticələri açıqlanıb
Şou-biznes
Dünən, 18:00
“Kuruluş Osman”da yeni dövr başladı - FOTO
Cəmiyyət
Dünən, 16:32
Avqustda havalar necə keçəcək?
Populyar Xəbərlər
"DNK Hospital"-dan açıqlama: Ayaz Məmmədov sağdır, yayılan xəbərlər həqiqəti əks etdirmir
ABŞ-a "diz çökən Avropa": Trampın “Amerika hər şeydən əvvəl” siyasəti qalib gəlir
Sunami panikası, tıxac və Oprah qalmaqalı – Havay adaları silkələndi
Trampdan Epşteyn etirafı: “Gənc qızlarımızı oğurlayırdı, qovdum!”
Şaolin baş keşişinin sirləri: Qanun pozuntuları və gizli həyat ifşa olundu
Melaniya Tramp ictimai tədbirlərdən uzaq düşdü: Ekspertlər tənqid edir