45+ yaşındasan? Həyatını qoru, pəhrizini dəyiş!

ABŞ alimləri müəyyən ediblər ki, hansı qidalar ilk növbədə insult riskini artırır və ağır yaddaş pozuntularına səbəb olur.
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Şou-biznes
Dünən, 20:40
Kevin Kostnerə ŞOK İttiham: “Məni xəbərsiz zorakılıq səhnəsinə məcbur etdilər"
Mətbəx
Dünən, 20:00
Snickers və Peçenye Sevənlərə Gəlsin
Dünya
Dünən, 19:00
Lavrov və Rubio arasında təcili telefon danışığı — Ukrayna danışıqlarında yeniliklər
Hadisə
Dünən, 18:32
4 Ton Narkotik Vasitəsi Məhv Edildi VİDEO
Maraqlı
Dünən, 18:30
"Liking Gap" nədir və o, bizim ətrafımızdakı insanlarla münasibətlərimizi necə pozur?
Maraqlı
Dünən, 18:00
Otel çaynikləri: Rahatlıq yox, mikroblar içində?
Populyar Xəbərlər
27 may BDU - Karyera Festivalı - Gələcəyinə Doğru Addım At!
Xəzər Universitetində “Career Fair 2025” Networking və Career Development Platforması FOTO / VİDEO
Elmira Qədirovadan: “Səs Salan Şokolad Tortu”
Bakıda söküntü qalmaqalı: Ekskavator yandırıldı, bir nəfər həbs olundu
“2025-ci il – Konstitusiya və Suverenlik İli” Azərbaycanın Mərakeş Krallığındakı Səfirliyinin rezidensiyasında konsert proqramı təşkil olunub
Əmək bazarına açılan qapı: BDU-da Karyera Festivalı Başladı - FOTO - VİDEO