45+ yaşındasan? Həyatını qoru, pəhrizini dəyiş!
ABŞ alimləri müəyyən ediblər ki, hansı qidalar ilk növbədə insult riskini artırır və ağır yaddaş pozuntularına səbəb olur.
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
Dünən, 16:30
Şam yeməyi üçün sağlam və doyumlu resept
Mətbəx
Dünən, 15:00
Ev Şəraitində Yarpaq Dönər Resepti
Mətbəx
Dünən, 13:00
Nahar - Toyuqlu mərci püresi şorbası
Mətbəx
Dünən, 11:00
Şokoladlı-kəsmikli zapekanka
Mətbəx
Dünən, 10:00
Tez Hazırlanan Peçenye Resepti -VİDEO
Sağlamlıq
Dünən, 09:30
Oturaq həyat tərzi ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər – gündə cəmi 10 dəqiqə kifayətdir
Mətbəx
Dünən, 09:30
Səhər yeməyi - Düyü unlu syrniklər
Populyar Xəbərlər
Dünyanı Sənət Xilas Edəcək – Rənglərin Qardaşlığı Özbəkistanda - VİDEO
“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi - VİDEO
Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi - VİDEO
Qazaxda Gənclər Narkomaniyaya Qarşı Maarifləndirilir – Sağlam Gələcək Naminə!
Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı - VİDEO
Taşkentdə “Beş Qazan”da doğmalıq dadı – Özbek aşının qardaşlıq süfrəsi
