45+ yaşındasan? Həyatını qoru, pəhrizini dəyiş!

ABŞ alimləri müəyyən ediblər ki, hansı qidalar ilk növbədə insult riskini artırır və ağır yaddaş pozuntularına səbəb olur.
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Tez-tez ultrabirbaşa emal olunmuş məhsulların (UEM) qəbulu orqanizmə zərər verir. Bu, əsasən süni əlavələr, stabilləşdiricilər, dad gücləndiriciləri ilə dolu və ev yeməkləri ilə heç bir əlaqəsi olmayan məhsullardır.
Risk qrupu daxilinə kola, fastfood, kolbasa, hazır yeməklər, sənaye istehsalı olan qəlyanaltılar və şirniyyatlar daxildir. Tədqiqat göstərib ki, belə qidalar birbaşa beyin və onu qidalandıran damarların vəziyyətinin pisləşməsi ilə bağlıdır.
Araşdırma 45 yaşdan yuxarı insanlarda aparılıb və qidalar NOVA beynəlxalq sisteminə əsasən kateqoriyalara bölünüb — minimal emal olunmuşdan tutmuş ultrabirbaşa emal olunmuşadək. Nəticə tam aydın olub: diyetdə UEM-in payı artdıqca insult və yaddaşın zəifləmə riski də artır.
Massachusets Xəstəxanasından olan Dr. Teylor Kimberlinin sözlərinə görə, kiçik dəyişikliklər belə sağlamlığa böyük təsir göstərə bilər:
“Həftədə 1-2 dəfə yeməkləri daha az emal olunmuş alternativlərlə əvəz etmək kifayətdir ki, risklər azalsın,” — deyə ekspert Neurology jurnalına bildirib.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 13:50
Hava proqnozu açıqlandı - Sabah leysan yağacaq
Cəmiyyət
Bu gün, 13:10
Almaniya bu vətəndaşları deportasiya edəcək
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Brius Uillisin sağlamlıq durumu pisləşib: ailəsi hər gününü “hədiyyə” adlandırır
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Azərbaycan motosikletçisi Gürcüstanda çempion olub
Cəmiyyət
Bu gün, 11:00
Qafqaz İslam Ordusunun tarixi zəfəri
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası
"Şəhid Analarına Dəstək" İctimai Birliyinin təşkilatçılığı ilə "Şanlı Zəfər Tariximiz" adlı tədbir keçirilib
Hansı yeməyin qoxusu kişiləri cəlb edir?
Çarli Kirk hadisəsindən sonra Tramp üçün təhlükəsizlik artırıldı
İsrail Qətərdə HƏMAS rəhbərliyinə zərbə endirdi
Tovuzda istifadəyə yararsız transformator niyə illərdir təhlükə saçır? - FOTO