Populyar içkinin ömür uzunluğu ilə əlaqəsi vurğulanib - ARAŞDIRMA Maraqlı
Böyük Britaniya alimlərinin araşdırmasına görə, gündəlik qəhvə istehlakı, erkən ölümlə bağlı riski 29-31 faiz azaldır. Böyük Britaniya alimlərinin araşdırmasına görə, gündəlik qəhvə istehlakı, erkən ölümlə bağlı riski 29-31 faiz azaldır. Bu, qəhvənin tərkibindəki antioksidantlar və polifenolların sağlamlığa müsbət təsirindən qaynaqlanır....
16-01-2025, 15:00
Kiflənmiş qida xərçəng riskini artırır Maraqlı
Qida məhsullarında lifin olması sağlamlıq üçün ciddi təhlükə törədir. Kif göbələkləri mikotoksin adlanan zəhərli maddələr istehsal edir. Bu maddələr bədənin hüceyrə quruluşunda dəyişikliklərə səbəb ola bilər və xərçəng riskini artıra bilər. Xüsusilə, aflatoksinlər kimi mikotoksinlər qaraciyər xərçənginin yaranması ilə sıx əlaqəlidir. Bu...
16-01-2025, 11:30
Qışda Orqanizm Temperaturun Tənzimlənməsi Üçün Yağ Yığır Maraqlı
Qış aylarında, havalar soyuqlaşdıqca, orqanizm özünü isti saxlamaq və enerji balansını qorumaq üçün bir sıra təbii adaptasiya proseslərinə keçir. Bu proseslərdən biri də yağ yığılmasıdır, və bu, bədənin düzgün temperatur tənzimlənməsi üçün çox vacibdir. Soyuq Hava və Termoregulyasiya: Soyuq hava orqanizm üçün stress yaradır, çünki...
16-01-2025, 10:00
Qan təzyiqinin aşağı salınmasının ən yaxşı yolu Maraqlı
Hipertoniya, 40-45 yaşdan sonra insanlar arasında ən çox rastlanan ürək-damar xəstəliklərindən biridir. Arterial təzyiq aşkar edildikdə, kardioloqlar ilkin olaraq arteriya təzyiqini endirmək və onu həyat boyu normal səviyyədə saxlamaq üçün preparatlar təyin edirlər. Lakin dərman müalicəsi ilə yanaşı, dərmansiz müalicə və profilaktik...
15-01-2025, 21:34
Rusiyada, uşaqlara fast food satılmasını qadağan etməyə çağırıblar Maraqlı
Rusiyada uşaqlara fast food satılmasını qadağan etməyə çağırıblar. Bu çağırış, uşaqların sağlamlığını qorumaq və onlara zərərli qidaların təsirini azaltmaq məqsədilə edilib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, fast food, yüksək yağ, şəkər və duz tərkibinə görə uşaqların piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri və digər sağlamlıq problemləri ilə...
15-01-2025, 21:00
"İnək südündən hazırlanan pendir təhlükəlidir" - Canan Karatay Maraqlı
Canan Karatay, son dövrlərdə süd və süd məhsulları ilə bağlı diqqət çəkən açıqlamalar verib. Xüsusilə inək südü ilə hazırlanan pendirlərin sağlamlıq baxımından risk daşıdığına diqqət çəkib. Karatay, "İnək südündən hazırlanan pendir təhlükəlidir. Həqiqi və şirə ilə mayalanmış pendir olmalıdır. Süd tozundan hazırlanan, süni pendirlər...
15-01-2025, 19:00
"Gözəllik zülalı": kollagen necə seçilməlidir? Maraqlı
Kollagen, dərinin elastikliyini qorumağa və qırışların qarşısını almağa kömək edən bir zülaldır. Kollageni düzgün seçmək üçün aşağıdakı məqamları nəzərə almaq vacibdir: Növü: Kollagenin üç əsas növü vardır: Növ I, II və III. Növ I kollagen dərinin, saçın və dırnaqların sağlamlığını dəstəkləyir. Növ II isə oynaqların və sümüklərin...
15-01-2025, 18:30
ABŞ-da 108 yaşlı qadın  uzun ömürlülüyünün sirri olaraq itaətkarlığı göstərib Maraqlı
ABŞ-ın Florida ştatında 108 yaşını qeyd edən qadın, gənc nəslə gözlənilməz tövsiyələrini paylaşib Bu məlumatı NBC 6 South Florida yayıb. Nesta Lilu 6 yanvarda ailəsi və dostları ilə doğum gününü qeyd edib. O, uzun ömrünün sirrinin hər zaman dürüst qalmaq olduğunu və heç bir halda nə olursa olsun doğru yoldan çıxmamaği vurğulayıb. Eyni...
15-01-2025, 17:45
Aİ 100-dən çox insan qara qarağat səbəbindən hepatitə yoluxma riski ilə üzləşiblər Maraqlı
Avropa İttifaqında 100-dən çox insan supermarketində dondurulmuş qara qarağat alaraq hepatitlə yoluxa bilər. Bu barədə Albert Heijn supermarketlər şəbəkəsinin saytında məlumat verilib. "Yəqin ki, artıq yüzlərlə insanın yoluxduğu ehtimal edilir", — şirkətdən xəbərdarlıq edilib. İki nəfərin meyvəni yedikdən sonra xəstəxanaya...
15-01-2025, 15:11
Bağırsaqda B. vulgatus bakteriyalarının sayının artması şirniyyata olan meyli azaldır Maraqlı
Çinli tədqiqatçılar, Bacteroides vulgatus bakteriyasının bağırsaqda koloniya qurmasının, orqanizmin şəkərə qarşı daha təsirli reaksiya verməsini təmin etdiyini və bunun nəticəsində qan şəkərinin səviyyəsinin daha sabit olduğunu qeyd ediblər. Araşdırmanın nəticələri Nature Microbiology (NatMicro) jurnalında dərc edilib. Bu, şəkər...
15-01-2025, 14:00