Qaraciyərin yağlanmasına səbəb olan qidalar

Steatoz (yağlı hepatit, qaraciyər piylənməsi) - qaraciyərdə piy yığılması nəticəsində yaranan və çox vaxt çəki artımı ilə əlaqəli olan geniş yayılmış bir problemdir. Bu xəstəlik həmçinin olduqca təhlükəlidir. Qaraciyər piylənməsini tətikləyən qidalar hansılardır?
Steatoz, qaraciyərdə artıq yağ yığılması nəticəsində meydana gələn bir xəstəlikdir və xüsusilə artıq çəki və obezliklə əlaqəlidir. Bu vəziyyət, qaraciyər funksiyalarını pozaraq zamanla ciddi problemlərə yol aça bilər, məsələn, qaraciyər sirozu və ya qaraciyər xərçəngi. Qaraciyərin normal işləməsi üçün sağlam qidalanma çox vacibdir.
Qaraciyər piylənməsini provokasiya edən bəzi qidalar:
Şəkərli içkilər və qazlı sular – Bu içkilər şəkər və fruktoza ilə zəngin olur, hansı ki, qaraciyərdə yağ yığılmasına səbəb olur.
Fast food və çipslər – Yüksək miqdarda trans yağlar və kalori ehtiva edən bu qidalar, qaraciyərin sağlamlığını pisləşdirə bilər.
Spirtli içkilər – Alkoqol qaraciyərdə yağın yığılmasına və iltihaba səbəb olur, bu da steatozun inkişafına səbəb ola bilər.
Ağ un və şəkərli məhsullar – Aşağı lifli və yüksək glisemik indeksi olan qidalar qaraciyərdə piy yığılmasını təşviq edir.
Yüksək yağlı qidalar – Çox yağlı ət və yağlı süd məhsulları da qaraciyərdə yağın yığılmasına səbəb ola bilər.
Steatozun qarşısını almaq və qaraciyəri qorumaq üçün balanslı və müxtəlif qidalanma, şəkər və yağlardan çəkinmək, həmçinin müntəzəm fiziki aktivlik çox önəmlidir.
Səidə
Steatoz, qaraciyərdə artıq yağ yığılması nəticəsində meydana gələn bir xəstəlikdir və xüsusilə artıq çəki və obezliklə əlaqəlidir. Bu vəziyyət, qaraciyər funksiyalarını pozaraq zamanla ciddi problemlərə yol aça bilər, məsələn, qaraciyər sirozu və ya qaraciyər xərçəngi. Qaraciyərin normal işləməsi üçün sağlam qidalanma çox vacibdir.
Qaraciyər piylənməsini provokasiya edən bəzi qidalar:
Şəkərli içkilər və qazlı sular – Bu içkilər şəkər və fruktoza ilə zəngin olur, hansı ki, qaraciyərdə yağ yığılmasına səbəb olur.
Fast food və çipslər – Yüksək miqdarda trans yağlar və kalori ehtiva edən bu qidalar, qaraciyərin sağlamlığını pisləşdirə bilər.
Spirtli içkilər – Alkoqol qaraciyərdə yağın yığılmasına və iltihaba səbəb olur, bu da steatozun inkişafına səbəb ola bilər.
Ağ un və şəkərli məhsullar – Aşağı lifli və yüksək glisemik indeksi olan qidalar qaraciyərdə piy yığılmasını təşviq edir.
Yüksək yağlı qidalar – Çox yağlı ət və yağlı süd məhsulları da qaraciyərdə yağın yığılmasına səbəb ola bilər.
Steatozun qarşısını almaq və qaraciyəri qorumaq üçün balanslı və müxtəlif qidalanma, şəkər və yağlardan çəkinmək, həmçinin müntəzəm fiziki aktivlik çox önəmlidir.
Səidə
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 17:30
Azərbaycanın 6 universiteti dünyanın top 1000 ali məktəbi sırasına daxil oldu
Sağlamlıq
Bu gün, 17:00
"Portağal qabığı" effektindən qurtulmaq olar?
Maraqlı
Bu gün, 16:12
Hansı yeməyin qoxusu kişiləri cəlb edir?
Maraqlı
Bu gün, 16:00
Qadınların ailə qurmağa mane olan əsas səhvi
Maraqlı
Bu gün, 15:00
Necə “uyğun” insana çevrilməyək?
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” sənədli filminin möhtəşəm təqdimat mərasimi keçirildi - FOTO - VİDEO
Bakıda “Qala Əncir Festivalı” keçiriləcək
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası
Səhnənin əbədi ulduzu – Səyavuş Aslanın doğum günüdür - FOTO
Yasamalda söküntü: Xıdır Mustafayev və Xaqan Dadaşov küçələrində evlər plana salındı
“Yaşıl içki” ilə incə qal: sadə resept, böyük nəticə