5-09-2025, 10:00 0 Sağlamlıq

Canan Karatay açıqladı: Ən sağlam bu turşu imiş...

Canan Karatay açıqladı: Ən sağlam bu turşu imiş...
Sağlam qidalanma ilə bağlı tez-tez gündəmə gələn Prof. Dr. Canan Karatay son açıqlamasında kələm turşusunun əhəmiyyətini vurğulayıb. Karatay deyib:

“Kələm turşusu dünyanın ən vacib təbii müalicə vasitələrindən biridir. Xərçəng və ürək xəstəliklərinin qarşısını alır, Alzheimer xəstəliyinə qarşı qoruyur, qaraciyəri təmizləyir və qan şəkərini tənzimləyir.”

Kələm turşusunun faydaları

Kələm turşusu həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə süfrələrin əvəzolunmazıdır. Onun əsas üstünlükləri bunlardır:

E vitamini ilə zəngin olduğu üçün dəri və diş sağlamlığını dəstəkləyir.

Ürək sağlamlığını qoruyur, damar xəstəliklərinə qarşı təsirlidir.

Ağrıkəsici xüsusiyyətə malikdir, suyu da ağrıları yüngülləşdirir.

Xolesterin səviyyəsini aşağı salır.

Güclü C vitamini mənbəyi olduğu üçün soyuqdəymədən qoruyur.

Evdə kələm turşusu necə hazırlanır?

Lazım olanlar:

1 ədəd orta boy kələm

Yarım stəkan qaymaqlı duz (kaya tuzu)

3 baş sarımsaq

1 ç.q. limon duzu

1 stəkan üzüm sirkəsi

Su

Hazırlanma qaydası:

Kələmin xarici yarpaqlarını təmizləyin, kök hissəsini kəsin, yarpaqları iri doğrayın.

Dərin qaba yığın, üzərinə qaymaqlı duz səpib 10 dəqiqə ovun.

Yuyub steril bankaya doldurun.

Sarımsaqları dişlərinə ayırıb kələmin arasına yerləşdirin.

Limon duzunu sirkə ilə qarışdırıb bankaya əlavə edin.

Qalan hissəsini su ilə tamamlayın, qapağı möhkəm bağlayın.

Bankanı tərpədib qarışmasını təmin edin.

Sərin və günəş görməyən yerdə təxminən 15 gün saxlayın.

Bu müddətdən sonra turşunuz hazır olacaq və yeməklərin yanında rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz.

Ulusum.az

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: