Canan Karatay açıqladı: Ən sağlam bu turşu imiş...

Sağlam qidalanma ilə bağlı tez-tez gündəmə gələn Prof. Dr. Canan Karatay son açıqlamasında kələm turşusunun əhəmiyyətini vurğulayıb. Karatay deyib:
Kələm turşusunun faydaları
Kələm turşusu həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə süfrələrin əvəzolunmazıdır. Onun əsas üstünlükləri bunlardır:
E vitamini ilə zəngin olduğu üçün dəri və diş sağlamlığını dəstəkləyir.
Ürək sağlamlığını qoruyur, damar xəstəliklərinə qarşı təsirlidir.
Ağrıkəsici xüsusiyyətə malikdir, suyu da ağrıları yüngülləşdirir.
Xolesterin səviyyəsini aşağı salır.
Güclü C vitamini mənbəyi olduğu üçün soyuqdəymədən qoruyur.
Evdə kələm turşusu necə hazırlanır?
Lazım olanlar:
1 ədəd orta boy kələm
Yarım stəkan qaymaqlı duz (kaya tuzu)
3 baş sarımsaq
1 ç.q. limon duzu
1 stəkan üzüm sirkəsi
Su
Hazırlanma qaydası:
Kələmin xarici yarpaqlarını təmizləyin, kök hissəsini kəsin, yarpaqları iri doğrayın.
Dərin qaba yığın, üzərinə qaymaqlı duz səpib 10 dəqiqə ovun.
Yuyub steril bankaya doldurun.
Sarımsaqları dişlərinə ayırıb kələmin arasına yerləşdirin.
Limon duzunu sirkə ilə qarışdırıb bankaya əlavə edin.
Qalan hissəsini su ilə tamamlayın, qapağı möhkəm bağlayın.
Bankanı tərpədib qarışmasını təmin edin.
Sərin və günəş görməyən yerdə təxminən 15 gün saxlayın.
Bu müddətdən sonra turşunuz hazır olacaq və yeməklərin yanında rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz.
Ulusum.az
“Kələm turşusu dünyanın ən vacib təbii müalicə vasitələrindən biridir. Xərçəng və ürək xəstəliklərinin qarşısını alır, Alzheimer xəstəliyinə qarşı qoruyur, qaraciyəri təmizləyir və qan şəkərini tənzimləyir.”
Kələm turşusunun faydaları
Kələm turşusu həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə süfrələrin əvəzolunmazıdır. Onun əsas üstünlükləri bunlardır:
E vitamini ilə zəngin olduğu üçün dəri və diş sağlamlığını dəstəkləyir.
Ürək sağlamlığını qoruyur, damar xəstəliklərinə qarşı təsirlidir.
Ağrıkəsici xüsusiyyətə malikdir, suyu da ağrıları yüngülləşdirir.
Xolesterin səviyyəsini aşağı salır.
Güclü C vitamini mənbəyi olduğu üçün soyuqdəymədən qoruyur.
Evdə kələm turşusu necə hazırlanır?
Lazım olanlar:
1 ədəd orta boy kələm
Yarım stəkan qaymaqlı duz (kaya tuzu)
3 baş sarımsaq
1 ç.q. limon duzu
1 stəkan üzüm sirkəsi
Su
Hazırlanma qaydası:
Kələmin xarici yarpaqlarını təmizləyin, kök hissəsini kəsin, yarpaqları iri doğrayın.
Dərin qaba yığın, üzərinə qaymaqlı duz səpib 10 dəqiqə ovun.
Yuyub steril bankaya doldurun.
Sarımsaqları dişlərinə ayırıb kələmin arasına yerləşdirin.
Limon duzunu sirkə ilə qarışdırıb bankaya əlavə edin.
Qalan hissəsini su ilə tamamlayın, qapağı möhkəm bağlayın.
Bankanı tərpədib qarışmasını təmin edin.
Sərin və günəş görməyən yerdə təxminən 15 gün saxlayın.
Bu müddətdən sonra turşunuz hazır olacaq və yeməklərin yanında rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 10:00
İlham Əliyev Qarabağ Universitetinin Klinikası binasının, Tibb və sağlamlıq elmləri fakültəsinin tədris korpusunun açılışında iştirak edib
Cəmiyyət
Bu gün, 09:45
Tallində avtobus və "Bolt" taksi sürücüsü arasında mübahisə: Avtobus qəsdən minik avtomobilinə çırpılıb
Cəmiyyət
Bu gün, 09:30
Bilik Günü qeyd olunur
Mətbəx
Bu gün, 09:30
🥖🧀 Xaçapuri 🧀🥖
Cəmiyyət
Bu gün, 09:15
Almaniya: CDU Şimali Reyn-Festfaliyada qalib gəldi
Cəmiyyət
Bu gün, 09:08
İspaniya 54 min mənzili turizm bazarından çıxarır
Cəmiyyət
Bu gün, 09:05
Naxçıvanda yol-nəqliyyat hadisəsi baş verib
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası
"Şəhid Analarına Dəstək" İctimai Birliyinin təşkilatçılığı ilə "Şanlı Zəfər Tariximiz" adlı tədbir keçirilib
Hansı yeməyin qoxusu kişiləri cəlb edir?
Çarli Kirk hadisəsindən sonra Tramp üçün təhlükəsizlik artırıldı
İsrail Qətərdə HƏMAS rəhbərliyinə zərbə endirdi
Tovuzda istifadəyə yararsız transformator niyə illərdir təhlükə saçır? - FOTO