12-08-2025, 18:18 7 Sağlamlıq

Qırmızı yoxsa bəyaz ət?...

Qırmızı yoxsa  bəyaz ət?...
Bitməyən mübahisə: Qırmızı ət, yoxsa ağ ət – hansısı daha sağlamdır?

Bu mövzu illərdir qidalanma mütəxəssislərinin və sağlamlıq həvəskarlarının ən çox müzakirə etdiyi məsələlərdən biridir.

🔹 Qırmızı ət (mal, qoyun, keçi və s.) zülal, dəmir, sink və B12 vitamini ilə zəngindir. Bu, xüsusilə qan azlığı (anemiya) problemi yaşayanlar üçün faydalıdır. Amma çox istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri, xolesterin artımı və bəzi xərçəng risklərini yüksəldə bilər.

🔹 Ağ ət (toyuq, hinduşka, balıq) daha az yağlıdır, ürək üçün daha yüngül hesab olunur və çox zaman pəhrizlərdə tövsiyə edilir. Balıq isə omeqa-3 yağ turşuları ilə beyin sağlamlığına müsbət təsir göstərir.

💡 Nəticə: Əslində sağlamlıq baxımından hər ikisinin də öz yeri var. Məsələ balansdadır – həftə ərzində müxtəlif ət növlərini, amma ölçülü şəkildə yemək ən optimal seçimdir.

Ulusum.az

Şərhlər:
Rasim
12 avqust 2025 18:27

Ətsiz kiwi heyati olmaz)

M.Ərəstun
12 avqust 2025 18:28

Ömür qısa, nə tapdın ye 

Dr. Taryel
12 avqust 2025 18:31

Insan özünə dəyər verirsə qidasınada fikir verməlidi. Bədəni çox yükləmək olmaz😷

Tutu
12 avqust 2025 18:32

Her zaman pehrizli qidalanmaq saqlamliqdi

NAMIQ.D
12 avqust 2025 18:35

1 həftə ət yemiyən kimi  əllərim əsməyə bawlayır

Fira
12 avqust 2025 18:36

Aq et daha çox yeyirem ve òzùmù daha yùngùl hiss edirem. 

M.Tamara
12 avqust 2025 18:40

Həkimlərin məsləhəti ilə qidalanıram. 1 gündən 1 ət yazılıb. Suyu da bədən kütləsinə gòrə içmək vacindi

İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.