Bu gün, 16:34 0 Sağlamlıq

Şəkərin kölgəsində gizlənən xərçəng riski

Şəkərin kölgəsində gizlənən xərçəng riski
Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək şəkər qəbulu yalnız piylənmə, diabet və ürək-damar xəstəlikləri deyil, həm də xərçəng riskini artıran əsas faktorlardan biridir. Xüsusilə süni şəkər tərkibli qidalar, qazlı içkilər və şirniyyatlar, bədəndə insulin səviyyəsini yüksəldərək xərçəng hüceyrələrinin inkişafı üçün əlverişli mühit yaradır.

📌 Mütəxəssislər nə deyir?


Qanda davamlı yüksək şəkər səviyyəsi, xroniki iltihaba səbəb olur.

Bu iltihabi vəziyyət bədxassəli hüceyrələrin yaranması və yayılması üçün şərait yaradır.

Araşdırmalara görə, məmə, yoğun bağırsaq, mədəaltı vəzi və qaraciyər xərçəngləri ilə şəkərli qidalanma arasında əlaqə mövcuddur.

✅ Nə etməli?

Sadə şəkərləri məhdudlaşdırmaq (şəkərli içkilər, desertlər, ağ çörək və s.)

Meyvədən gələn təbii şəkərlərə üstünlük vermək

Qan şəkərini sabit saxlayan qidaları (yulaf, tam taxıllar, tərəvəz) daha çox qəbul etmək

İnkişaf etmiş qidalanma vərdişləri və hərəkətli həyat tərzi ilə bu riski azaltmaq mümkündür.

Ulusum.az

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: