Küçə şəraitində satılan balıq insan sağlamlığı üçün ciddi riskdir
Son günlər dabaq xəstəliyinin yayılması ilə əlaqədar olaraq bir çox insan ehtiyat məqsədilə ət və ət məhsullarının istehlakını azaldıb. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, ətin rasiondan tam çıxarılması orqanizmdə bir sıra vacib qida maddələrinin, xüsusilə B12 vitamini, dəmir və zülalın çatışmazlığına səbəb ola bilər.
Bəs orqanizmin bu vacib maddələrə olan tələbatını ətsiz şəkildə necə ödəmək mümkündür?
Mövzu ilə bağlı qida eksperti Asim Vəliyev bildirir ki, bir müddətdir ki, dabaq xəstəliyinin yayılması ilə bağlı xəbərlər səngimək bilmir və əksəriyyətimizdə təbii narahatlıq yaradır:
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Asim Vəliyev Ulusum.az-a xəbər ki, küçələrdə açıq şəkildə satılan balıqlar ciddi sağlamlıq riski yaradır.
Onun sözlərinə görə, balıq tez xarab olan məhsuldur və yalnız 0–+4°C temperaturda 1–2 gün, –18°C-də isə bir neçə ay saxlanıldıqda təhlükəsiz qalır.
Küçə şəraitində bu tələblərə əməl olunmadığından, temperatur və gigiyena pozulur, nəticədə bakteriyalar (salmonella, E. coli və s.) çoxalır, toksinlər əmələ gəlir və balıq yararsız hala düşür.
Belə balığın gözləri bulanıq, ətinin rəngi boz və elastikliyi zəif olur.
Ulusum.az R.İkramlı
Bəs orqanizmin bu vacib maddələrə olan tələbatını ətsiz şəkildə necə ödəmək mümkündür?
Mövzu ilə bağlı qida eksperti Asim Vəliyev bildirir ki, bir müddətdir ki, dabaq xəstəliyinin yayılması ilə bağlı xəbərlər səngimək bilmir və əksəriyyətimizdə təbii narahatlıq yaradır:
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Asim Vəliyev Ulusum.az-a xəbər ki, küçələrdə açıq şəkildə satılan balıqlar ciddi sağlamlıq riski yaradır.
Onun sözlərinə görə, balıq tez xarab olan məhsuldur və yalnız 0–+4°C temperaturda 1–2 gün, –18°C-də isə bir neçə ay saxlanıldıqda təhlükəsiz qalır.
Küçə şəraitində bu tələblərə əməl olunmadığından, temperatur və gigiyena pozulur, nəticədə bakteriyalar (salmonella, E. coli və s.) çoxalır, toksinlər əmələ gəlir və balıq yararsız hala düşür.
Belə balığın gözləri bulanıq, ətinin rəngi boz və elastikliyi zəif olur.
Ekspert xəbərdarlıq edir ki, bu cür məhsullar ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər
Ulusum.az R.İkramlı
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
Bu gün, 15:27
1 Qaşıq Qiymədən Dadlı və Asan Şorba - VİDEO
Sağlamlıq
Bu gün, 13:00
Arıqlayarkən meyvə yemək mümkündürmü?
Mətbəx
Bu gün, 12:00
Qızardılmış Xır-Xırt Badımcan
Sağlamlıq
Bu gün, 11:00
Diz Ağrıları
Populyar Xəbərlər
“Dünyanı Sənət Xilas Edəcək – Rənglərin Qardaşlığı”: Türk Dünyasında Qlobal Sənət Körpüsü
Harun Çiçi: Saç Üzərində Yaradıcılıq və Emosional Portretlərin Ustası
Səmərqənd – Registan Meydanı VİDEO
Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı - VİDEO
Aysel Xanlarqızı Safarlı – Poeziyada Millət və Duyğuların Səsi - VİDEO
Könül Dəftərim: Şamaxının yaddaşında iz buraxan bir ailə dastanı -VİDEO
