Zehni sağlamlığa təhlükə yaradan qidalar
 
        Alimlər müxtəlif pəhrizləri təhlil edərək, zehni sağlamlığa təhlükə yaradan qidaları müəyyən ediblər.
Alzheimer’s Research UK və Milli Yaşlanma Problemləri İnstitutunun (NIA) tədqiqatçılarına görə, qırmızı ət və doymuş yağlar beyin yaşlanmasını sürətləndirir və demensiya riskini artırır.
Məlum olub ki, kolbasa, sosiska, kərə yağı, pendir və şirin çörək məmulatlarının tez-tez istehlakı yalnız zəif zəka deyil, həm də ürək-damar xəstəlikləri və diabet riskini yüksəldir. Bu xəstəliklər isə kognitiv funksiyaların pozulmasının katalizatoru ola bilər.
Alimlər vurğulayırlar ki, ürəyə faydalı olan şey beyinə də faydalıdır. Beynin stabil qan dövranına ehtiyacı var və bunun üçün sağlam damarlar vacibdir.
Buna görə demensiyanın qarşısını almağın əsas yolları doymuş yağlar və şəkərdən imtina etmək, bitki mənşəli qidalara keçmək, müntəzəm fiziki fəallıq və çəkiyə nəzarət etməkdir.
Zehni yaşla bağlı mənfi dəyişikliklərdən qoruyan qidalar arasında yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, gilas, balıq və antioksidantlar (məsələn, zerdeçal) olan ədviyyatlar göstərilib. Bu qidalara üstünlük vermək tövsiyə olunur.
✍️"Ulusum".az
 
  Alzheimer’s Research UK və Milli Yaşlanma Problemləri İnstitutunun (NIA) tədqiqatçılarına görə, qırmızı ət və doymuş yağlar beyin yaşlanmasını sürətləndirir və demensiya riskini artırır.
Məlum olub ki, kolbasa, sosiska, kərə yağı, pendir və şirin çörək məmulatlarının tez-tez istehlakı yalnız zəif zəka deyil, həm də ürək-damar xəstəlikləri və diabet riskini yüksəldir. Bu xəstəliklər isə kognitiv funksiyaların pozulmasının katalizatoru ola bilər.
Alimlər vurğulayırlar ki, ürəyə faydalı olan şey beyinə də faydalıdır. Beynin stabil qan dövranına ehtiyacı var və bunun üçün sağlam damarlar vacibdir.
Buna görə demensiyanın qarşısını almağın əsas yolları doymuş yağlar və şəkərdən imtina etmək, bitki mənşəli qidalara keçmək, müntəzəm fiziki fəallıq və çəkiyə nəzarət etməkdir.
Zehni yaşla bağlı mənfi dəyişikliklərdən qoruyan qidalar arasında yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, gilas, balıq və antioksidantlar (məsələn, zerdeçal) olan ədviyyatlar göstərilib. Bu qidalara üstünlük vermək tövsiyə olunur.
✍️"Ulusum".az
Diqqət Çəkənlər
      	
			Oxşar xəbərlər:
		
		
	
			Şərhlər:
		
		
		İnformasiya
	
	Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
	
					Son xəbərlər
					daha çox
				
                
				
		Mətbəx
		
			 Dünən, 16:30
			
		
	
	Şam yeməyi üçün sağlam və doyumlu resept
		Mətbəx
		
			 Dünən, 15:00
			
		
	
	Ev Şəraitində Yarpaq Dönər Resepti
		Mətbəx
		
			 Dünən, 13:00
			
		
	
	Nahar  - Toyuqlu mərci püresi şorbası
		Mətbəx
		
			 Dünən, 11:00
			
		
	
	Şokoladlı-kəsmikli zapekanka
		Mətbəx
		
			 Dünən, 10:00
			
		
	
	Tez   Hazırlanan Peçenye Resepti -VİDEO
		Sağlamlıq
		
			 Dünən, 09:30
			
		
	
	Oturaq həyat tərzi ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər – gündə cəmi 10 dəqiqə kifayətdir
		Mətbəx
		
			 Dünən, 09:30
			
		
	
	Səhər yeməyi  - Düyü unlu syrniklər
					Populyar Xəbərlər
				
				
					
		
	
		Dünyanı Sənət Xilas Edəcək – Rənglərin Qardaşlığı Özbəkistanda  -  VİDEO
				
		
	
		“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi  -  VİDEO
				
		
	
		Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi  -   VİDEO
				
		
	
		Qazaxda Gənclər Narkomaniyaya Qarşı Maarifləndirilir – Sağlam Gələcək Naminə!
				
		
	
		Taşkentdə “Beş Qazan”da doğmalıq dadı – Özbek aşının qardaşlıq süfrəsi
				
		
	
		Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı   -  VİDEO
				
				
                
			
