Diş pastasında təhlükəli komponent

Bu gün mağazalarda bir çox diş pastası mövcuddur, amma onların hamısı sağlamlıq üçün təhlükəsiz deyil. Ənənəvi gigiyena vasitələrinin tərkibində olan bəzi komponentlər dişlərə və ağız boşluğunun selikli qişasına mənfi təsir göstərə bilər. EUROKAPPA Elmi-Klinik Mərkəzinin baş həkimi İrina Kornilina "Gazeta.Ru"ya diş pastasında olmamalı olan üç komponenti açıqlayıb.
Birinci — triklozan.
"Bu antibakterial komponent əvvəllər diş pastalarında diş çöküntüsü və diş əti iltihabları ilə mübarizə üçün geniş istifadə olunurdu. Lakin araşdırmalar göstərib ki, triklozan hormonal tarazlığı poza bilər və rezistent bakteriyaların yaranmasına səbəb ola bilər. Bəzi ölkələrdə kosmetik vasitələrdə istifadəsi artıq qadağan edilib," — deyə o qeyd edib.
İkinci — natrium laurilsülfat (SLS).
"Bu maddə diş pastasında köpük yaranmasına səbəb olur, amma eyni zamanda selikli qişada qıcıqlanma, ağızda quruluq və hətta allergik reaksiyalar yarada bilər. Natrium laurilsülfat ağız boşluğunun qoruyucu funksiyalarını azaldır, bu da dişləri və diş əti bakteriyaların təsirinə qarşı daha həssas edir," — deyə həkim bildirib.
Üçüncü — titanın dioksidi (E171).
"Titanın dioksidi diş pastasına cəlbedici ağ rəng vermək üçün ağartıcı pigment kimi istifadə olunur. Lakin son araşdırmalar göstərir ki, bu maddə orqanizmə toksik təsir göstərə bilər, toxumalarda yığılaraq potensial olaraq iltihabi proseslərə səbəb ola bilər," — ekspert vurğulayıb.
Makhortova'nın sözlərinə görə, diş pastası seçərkən tərkibini öyrənmək və təbii komponentlərdən hazırlanan vasitələrə üstünlük vermək vacibdir.
"Xüsusilə uşaqlar və ya həssas diş minəsi olan insanlar üçün agresiv kimyəvi maddələrdən uzaq olan pastalar seçmək daha yaxşıdır. Dişlərin sağlamlığı düzgün qulluqla başlayır," — mütəxəssis əlavə edib.
Səidə
Birinci — triklozan.
"Bu antibakterial komponent əvvəllər diş pastalarında diş çöküntüsü və diş əti iltihabları ilə mübarizə üçün geniş istifadə olunurdu. Lakin araşdırmalar göstərib ki, triklozan hormonal tarazlığı poza bilər və rezistent bakteriyaların yaranmasına səbəb ola bilər. Bəzi ölkələrdə kosmetik vasitələrdə istifadəsi artıq qadağan edilib," — deyə o qeyd edib.
İkinci — natrium laurilsülfat (SLS).
"Bu maddə diş pastasında köpük yaranmasına səbəb olur, amma eyni zamanda selikli qişada qıcıqlanma, ağızda quruluq və hətta allergik reaksiyalar yarada bilər. Natrium laurilsülfat ağız boşluğunun qoruyucu funksiyalarını azaldır, bu da dişləri və diş əti bakteriyaların təsirinə qarşı daha həssas edir," — deyə həkim bildirib.
Üçüncü — titanın dioksidi (E171).
"Titanın dioksidi diş pastasına cəlbedici ağ rəng vermək üçün ağartıcı pigment kimi istifadə olunur. Lakin son araşdırmalar göstərir ki, bu maddə orqanizmə toksik təsir göstərə bilər, toxumalarda yığılaraq potensial olaraq iltihabi proseslərə səbəb ola bilər," — ekspert vurğulayıb.
Makhortova'nın sözlərinə görə, diş pastası seçərkən tərkibini öyrənmək və təbii komponentlərdən hazırlanan vasitələrə üstünlük vermək vacibdir.
"Xüsusilə uşaqlar və ya həssas diş minəsi olan insanlar üçün agresiv kimyəvi maddələrdən uzaq olan pastalar seçmək daha yaxşıdır. Dişlərin sağlamlığı düzgün qulluqla başlayır," — mütəxəssis əlavə edib.
Səidə
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 13:50
Hava proqnozu açıqlandı - Sabah leysan yağacaq
Cəmiyyət
Bu gün, 13:10
Almaniya bu vətəndaşları deportasiya edəcək
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Brius Uillisin sağlamlıq durumu pisləşib: ailəsi hər gününü “hədiyyə” adlandırır
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Azərbaycan motosikletçisi Gürcüstanda çempion olub
Cəmiyyət
Bu gün, 11:00
Qafqaz İslam Ordusunun tarixi zəfəri
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası
"Şəhid Analarına Dəstək" İctimai Birliyinin təşkilatçılığı ilə "Şanlı Zəfər Tariximiz" adlı tədbir keçirilib
Hansı yeməyin qoxusu kişiləri cəlb edir?
Çarli Kirk hadisəsindən sonra Tramp üçün təhlükəsizlik artırıldı
İsrail Qətərdə HƏMAS rəhbərliyinə zərbə endirdi
Tovuzda istifadəyə yararsız transformator niyə illərdir təhlükə saçır? - FOTO