Diş pastasında təhlükəli komponent

Bu gün mağazalarda bir çox diş pastası mövcuddur, amma onların hamısı sağlamlıq üçün təhlükəsiz deyil. Ənənəvi gigiyena vasitələrinin tərkibində olan bəzi komponentlər dişlərə və ağız boşluğunun selikli qişasına mənfi təsir göstərə bilər. EUROKAPPA Elmi-Klinik Mərkəzinin baş həkimi İrina Kornilina "Gazeta.Ru"ya diş pastasında olmamalı olan üç komponenti açıqlayıb.
Birinci — triklozan.
"Bu antibakterial komponent əvvəllər diş pastalarında diş çöküntüsü və diş əti iltihabları ilə mübarizə üçün geniş istifadə olunurdu. Lakin araşdırmalar göstərib ki, triklozan hormonal tarazlığı poza bilər və rezistent bakteriyaların yaranmasına səbəb ola bilər. Bəzi ölkələrdə kosmetik vasitələrdə istifadəsi artıq qadağan edilib," — deyə o qeyd edib.
İkinci — natrium laurilsülfat (SLS).
"Bu maddə diş pastasında köpük yaranmasına səbəb olur, amma eyni zamanda selikli qişada qıcıqlanma, ağızda quruluq və hətta allergik reaksiyalar yarada bilər. Natrium laurilsülfat ağız boşluğunun qoruyucu funksiyalarını azaldır, bu da dişləri və diş əti bakteriyaların təsirinə qarşı daha həssas edir," — deyə həkim bildirib.
Üçüncü — titanın dioksidi (E171).
"Titanın dioksidi diş pastasına cəlbedici ağ rəng vermək üçün ağartıcı pigment kimi istifadə olunur. Lakin son araşdırmalar göstərir ki, bu maddə orqanizmə toksik təsir göstərə bilər, toxumalarda yığılaraq potensial olaraq iltihabi proseslərə səbəb ola bilər," — ekspert vurğulayıb.
Makhortova'nın sözlərinə görə, diş pastası seçərkən tərkibini öyrənmək və təbii komponentlərdən hazırlanan vasitələrə üstünlük vermək vacibdir.
"Xüsusilə uşaqlar və ya həssas diş minəsi olan insanlar üçün agresiv kimyəvi maddələrdən uzaq olan pastalar seçmək daha yaxşıdır. Dişlərin sağlamlığı düzgün qulluqla başlayır," — mütəxəssis əlavə edib.
Səidə
Birinci — triklozan.
"Bu antibakterial komponent əvvəllər diş pastalarında diş çöküntüsü və diş əti iltihabları ilə mübarizə üçün geniş istifadə olunurdu. Lakin araşdırmalar göstərib ki, triklozan hormonal tarazlığı poza bilər və rezistent bakteriyaların yaranmasına səbəb ola bilər. Bəzi ölkələrdə kosmetik vasitələrdə istifadəsi artıq qadağan edilib," — deyə o qeyd edib.
İkinci — natrium laurilsülfat (SLS).
"Bu maddə diş pastasında köpük yaranmasına səbəb olur, amma eyni zamanda selikli qişada qıcıqlanma, ağızda quruluq və hətta allergik reaksiyalar yarada bilər. Natrium laurilsülfat ağız boşluğunun qoruyucu funksiyalarını azaldır, bu da dişləri və diş əti bakteriyaların təsirinə qarşı daha həssas edir," — deyə həkim bildirib.
Üçüncü — titanın dioksidi (E171).
"Titanın dioksidi diş pastasına cəlbedici ağ rəng vermək üçün ağartıcı pigment kimi istifadə olunur. Lakin son araşdırmalar göstərir ki, bu maddə orqanizmə toksik təsir göstərə bilər, toxumalarda yığılaraq potensial olaraq iltihabi proseslərə səbəb ola bilər," — ekspert vurğulayıb.
Makhortova'nın sözlərinə görə, diş pastası seçərkən tərkibini öyrənmək və təbii komponentlərdən hazırlanan vasitələrə üstünlük vermək vacibdir.
"Xüsusilə uşaqlar və ya həssas diş minəsi olan insanlar üçün agresiv kimyəvi maddələrdən uzaq olan pastalar seçmək daha yaxşıdır. Dişlərin sağlamlığı düzgün qulluqla başlayır," — mütəxəssis əlavə edib.
Səidə
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Şou-biznes
Dünən, 21:00
"Yağlarımla savaşı dayandırdım!" – Zara çəki atmasının sirrini açıqladı! - FOTO
Cəmiyyət
Dünən, 19:09
Audiovizual məhsulların istehsalı və yayımı üzrə müsabiqənin nəticələri açıqlanıb
Şou-biznes
Dünən, 18:00
“Kuruluş Osman”da yeni dövr başladı - FOTO
Cəmiyyət
Dünən, 16:32
Avqustda havalar necə keçəcək?
Populyar Xəbərlər
"DNK Hospital"-dan açıqlama: Ayaz Məmmədov sağdır, yayılan xəbərlər həqiqəti əks etdirmir
ABŞ-a "diz çökən Avropa": Trampın “Amerika hər şeydən əvvəl” siyasəti qalib gəlir
Sunami panikası, tıxac və Oprah qalmaqalı – Havay adaları silkələndi
Trampdan Epşteyn etirafı: “Gənc qızlarımızı oğurlayırdı, qovdum!”
Şaolin baş keşişinin sirləri: Qanun pozuntuları və gizli həyat ifşa olundu
Melaniya Tramp ictimai tədbirlərdən uzaq düşdü: Ekspertlər tənqid edir