Balıq əti sevənlərin nəzərinə

Bəzi balıqların əti sağlamlığa zərərli ola bilər. Bunun bir neçə səbəbi var:
Toksinlər və ağır metallarla çirklənmə: Balıqlar, xüsusilə dərin dəniz balıqları, ağır metallarla (məsələn, civə, kurşun) çirklənə bilər. Civə, mərkəzi sinir sisteminə zərər verə bilər və bu, hamilə qadınlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Civə səviyyələri yüksək olan balıqlara misal olaraq, baliq (tuna), sardina, və skumbriya göstərilə bilər. Bu balıqların istehlakını azaldmaq tövsiyə edilir, xüsusən hamilə qadınlar və uşaqlar üçün.
Yüksək yağ tərkibi: Bəzi balıqlar, məsələn, qızıl balıq və salmona xas olan yüksək yağ tərkibinə malikdir. Bu balıqların əti bəzi insanlarda yüksək xolesterol və ya piylənmə riskini artırır.
Təzə olmayan və düzgün bişirilməmiş balıqlar: Təzə olmayan balıqlar parazitlər və bakteriyalar üçün mənbə ola bilər. Həmçinin, düzgün bişirilməməsi (kafi temperaturda bişməməsi) sağlamlıq problemlərinə yol açır.
Genetik modifikasiya: Genetik olaraq modifikasiya edilmiş balıqlar, bəzi insanlar üçün allergik reaksiyalar yarada bilər. Xüsusilə, qeyri-ənənəvi mühitlərdə yetişdirilən balıqların tərkibi daha az təbii və daha zərərli ola bilər.
Ümumilikdə, balıq seçərkən ehtiyatlı olmaq, həmçinin mümkün olan yerlərdə yerli və təzə balıqları seçmək sağlamlığa daha faydalıdır.
Eltun Məmmədov
Toksinlər və ağır metallarla çirklənmə: Balıqlar, xüsusilə dərin dəniz balıqları, ağır metallarla (məsələn, civə, kurşun) çirklənə bilər. Civə, mərkəzi sinir sisteminə zərər verə bilər və bu, hamilə qadınlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Civə səviyyələri yüksək olan balıqlara misal olaraq, baliq (tuna), sardina, və skumbriya göstərilə bilər. Bu balıqların istehlakını azaldmaq tövsiyə edilir, xüsusən hamilə qadınlar və uşaqlar üçün.
Yüksək yağ tərkibi: Bəzi balıqlar, məsələn, qızıl balıq və salmona xas olan yüksək yağ tərkibinə malikdir. Bu balıqların əti bəzi insanlarda yüksək xolesterol və ya piylənmə riskini artırır.
Təzə olmayan və düzgün bişirilməmiş balıqlar: Təzə olmayan balıqlar parazitlər və bakteriyalar üçün mənbə ola bilər. Həmçinin, düzgün bişirilməməsi (kafi temperaturda bişməməsi) sağlamlıq problemlərinə yol açır.
Genetik modifikasiya: Genetik olaraq modifikasiya edilmiş balıqlar, bəzi insanlar üçün allergik reaksiyalar yarada bilər. Xüsusilə, qeyri-ənənəvi mühitlərdə yetişdirilən balıqların tərkibi daha az təbii və daha zərərli ola bilər.
Ümumilikdə, balıq seçərkən ehtiyatlı olmaq, həmçinin mümkün olan yerlərdə yerli və təzə balıqları seçmək sağlamlığa daha faydalıdır.
Eltun Məmmədov
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Maraqlı
Dünən, 20:00
Az risk, çox gəlir: qadınların investisiya sirri
Maraqlı
Dünən, 19:00
Psixoloq: Söz-söhbətin yoxluğu təhlükə siqnalıdır
Dünya
Dünən, 18:00
COVID-19 peyvəndləri ABŞ bazarından yox ola bilər
Maraqlı
Dünən, 14:00
Uğursuzluqlar – gələcək uğurun açarıdır
Sağlamlıq
Dünən, 13:30
Mikroplastiklər yeməyimizə necə düşür?
Populyar Xəbərlər
Ulusum.az təqdim edir: Fuad Coğitabatı ilə düşüncə dolu söhbət - VİDEO
Trampın əlindəki göyərmə yenə diqqət çəkdi
Hövsanda 31 yaşlı kişi qətlə yetirilib
Bakıda liposaksiya qalmaqalı: Gülbadə Abdullayevadan açıqlama - VİDEO
Trampın xüsusi elçisini “gəzən fəlakət” adlandırdılar
ABŞ-da ardıcıl atışma xəbərləri – bu dəfə Vilanova Universitetində