Balıq əti sevənlərin nəzərinə
Bəzi balıqların əti sağlamlığa zərərli ola bilər. Bunun bir neçə səbəbi var:
Toksinlər və ağır metallarla çirklənmə: Balıqlar, xüsusilə dərin dəniz balıqları, ağır metallarla (məsələn, civə, kurşun) çirklənə bilər. Civə, mərkəzi sinir sisteminə zərər verə bilər və bu, hamilə qadınlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Civə səviyyələri yüksək olan balıqlara misal olaraq, baliq (tuna), sardina, və skumbriya göstərilə bilər. Bu balıqların istehlakını azaldmaq tövsiyə edilir, xüsusən hamilə qadınlar və uşaqlar üçün.
Yüksək yağ tərkibi: Bəzi balıqlar, məsələn, qızıl balıq və salmona xas olan yüksək yağ tərkibinə malikdir. Bu balıqların əti bəzi insanlarda yüksək xolesterol və ya piylənmə riskini artırır.
Təzə olmayan və düzgün bişirilməmiş balıqlar: Təzə olmayan balıqlar parazitlər və bakteriyalar üçün mənbə ola bilər. Həmçinin, düzgün bişirilməməsi (kafi temperaturda bişməməsi) sağlamlıq problemlərinə yol açır.
Genetik modifikasiya: Genetik olaraq modifikasiya edilmiş balıqlar, bəzi insanlar üçün allergik reaksiyalar yarada bilər. Xüsusilə, qeyri-ənənəvi mühitlərdə yetişdirilən balıqların tərkibi daha az təbii və daha zərərli ola bilər.
Ümumilikdə, balıq seçərkən ehtiyatlı olmaq, həmçinin mümkün olan yerlərdə yerli və təzə balıqları seçmək sağlamlığa daha faydalıdır.
Eltun Məmmədov
Toksinlər və ağır metallarla çirklənmə: Balıqlar, xüsusilə dərin dəniz balıqları, ağır metallarla (məsələn, civə, kurşun) çirklənə bilər. Civə, mərkəzi sinir sisteminə zərər verə bilər və bu, hamilə qadınlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Civə səviyyələri yüksək olan balıqlara misal olaraq, baliq (tuna), sardina, və skumbriya göstərilə bilər. Bu balıqların istehlakını azaldmaq tövsiyə edilir, xüsusən hamilə qadınlar və uşaqlar üçün.
Yüksək yağ tərkibi: Bəzi balıqlar, məsələn, qızıl balıq və salmona xas olan yüksək yağ tərkibinə malikdir. Bu balıqların əti bəzi insanlarda yüksək xolesterol və ya piylənmə riskini artırır.
Təzə olmayan və düzgün bişirilməmiş balıqlar: Təzə olmayan balıqlar parazitlər və bakteriyalar üçün mənbə ola bilər. Həmçinin, düzgün bişirilməməsi (kafi temperaturda bişməməsi) sağlamlıq problemlərinə yol açır.
Genetik modifikasiya: Genetik olaraq modifikasiya edilmiş balıqlar, bəzi insanlar üçün allergik reaksiyalar yarada bilər. Xüsusilə, qeyri-ənənəvi mühitlərdə yetişdirilən balıqların tərkibi daha az təbii və daha zərərli ola bilər.
Ümumilikdə, balıq seçərkən ehtiyatlı olmaq, həmçinin mümkün olan yerlərdə yerli və təzə balıqları seçmək sağlamlığa daha faydalıdır.
Eltun Məmmədov
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
26-08-2024, 09:30
Balıqların dadı bir neçə faktordan asılıdır, o cümlədən su hövzəsinin tipi, suyun tərkibi, balığın bəslənməsi və mühit
11-09-2024, 10:30
Balıq tutmaq həm təbiətlə əlaqədə olmaq, həm də əyləncəli və dinlendirici bir fəaliyyətdir. Lakin bu fəaliyyətin uğurlu
1-08-2024, 20:50
Toyuq əti, dünya mətbəxində ən çox istifadə olunan qida məhsullarından biridir. Zəngin qida dəyərinə malik olan bu ət
19-08-2024, 16:30
İnfarkt, ürəkdəki qan axınının bir qisminin bloklanması nəticəsində ürək əzələsinin bir hissəsinin ölməsi ilə
8-09-2024, 11:30
Qızıl təbiətdə nadir və qiymətli bir metal olaraq tapılır və onun əldə edilməsi müxtəlif üsullarla həyata keçirilir.
Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 12:21
Bazar gününün havası açıqlanıb
Cəmiyyət
Bu gün, 12:03
Bu ilin on ayında 31 min nəfərdən çox şəxsə proaktiv qaydada pensiya təyin edilib
İdman
Bu gün, 09:55
Harri Keyn Bundesliqada yeni rekorda imza atıb
Siyasət
Bu gün, 07:49
Medvedev: Tramp Ukrayna münaqişəsinə son verə bilər
Cəmiyyət
Dünən, 20:00
“Akvarel yağışı” təqdim olunub
Analitika
Dünən, 18:32
Çin və Amerika Arasında Ticarət Müharibəsi
Cəmiyyət
Dünən, 17:39
22 Noyabr - Ədliyyə işçilərinin peşə bayramı günü Salyan rayonunda qeyd olunub
Hadisə
Dünən, 16:27
ABŞ-ın Londondakı səfirliyində partlayış baş verib
Hadisə
Dünən, 16:23
Olaf Şolts Rusiyanın "Oreshnik" ballistik raketindən istifadəsini "qorxunc eskalasiya" hesab edir
Populyar Xəbərlər
Çin və Amerika Arasında Ticarət Müharibəsi
“Akvarel yağışı” təqdim olunub
22 Noyabr - Ədliyyə işçilərinin peşə bayramı günü Salyan rayonunda qeyd olunub
I Qarabağ müharibəsinin nəticələrinin analitik təhlili
Salyan sakini ölümlə çarpışan yaralı hacıleylək quşunu xilas edib
COP29 çərçivəsində Bakıda “Həmkarlar ittifaqları üçün strateji gün” mövzusunda tədbir keçirilib