Hamiləlikdə yağlı qidalar qaraciyərə necə təsir edir?

Elmi işçilər Oklahomanın Universitetindən müəyyən ediblər ki, hamiləlik dövründə yağlı və şirin qidaların həddindən artıq istehlakı, körpənin qaraciyərində stressə səbəb ola bilər və bu stress doğumdan sonra da davam edə bilər. Araşdırma nəticələri Liver International jurnalında dərc olunub.
Elmi işçilər, eksperimentlərdə Yapon makakalarından istifadə edərək, ananın Qərb tipli pəhrizinin (yağlar və şəkər baxımından zəngin olan) üçüncü trimestrdə olan fetusun və üç yaşlı balaların qaraciyərindəki öd turşularının homeostazı və fibrozun markerləri üzərindəki təsirini qiymətləndiriblər.
Araşdırmaya qatılan balalarda gənclik yaşlarına doğru qaraciyər zədələnməsi əlamətləri aşkar edilib, bunlara qaraciyər fibrozunun (skar toxuması əmələ gəlməsi) göstəricisi olan kollagenin yüksək səviyyəsi və fibroz prosesində iştirak edən aktivləşmiş qaraciyər hüceyrələri daxildir. Bundan əlavə, yağlı pəhriz anada öd turşuları ilə bağlı genlərin fəaliyyətində dəyişikliklərə səbəb olub və bu dəyişikliklər, hətta anadan ayrıldıqdan sonra da davam edib.
Öd turşuları, həzm prosesində mühüm rol oynayır, lakin onların artıq miqdarı toksik ola bilər və hüceyrə stresinə səbəb ola bilər. Alimlər izah ediblər ki, ananın orqanizmi artıq öd turşularını xaric etməyə qadirdir, amma fetusda bu funksiya yoxdur, bu da fetusun qaraciyərində toksik maddələrin yığılmasına səbəb ola bilər və gələcəkdəki xəstəliklər üçün zəmin yarada bilər.
Ananın bətnində olan dövrdə öd turşularının artıq miqdarı ilə erkən qarşılaşma, həmçinin qaraciyərin metabolik disfunksiyası ilə bağlı steatohepatitin (MASLD) inkişafına səbəb olan amillərdən biri ola bilər.
Elmi işçilər, eksperimentlərdə Yapon makakalarından istifadə edərək, ananın Qərb tipli pəhrizinin (yağlar və şəkər baxımından zəngin olan) üçüncü trimestrdə olan fetusun və üç yaşlı balaların qaraciyərindəki öd turşularının homeostazı və fibrozun markerləri üzərindəki təsirini qiymətləndiriblər.
Araşdırmaya qatılan balalarda gənclik yaşlarına doğru qaraciyər zədələnməsi əlamətləri aşkar edilib, bunlara qaraciyər fibrozunun (skar toxuması əmələ gəlməsi) göstəricisi olan kollagenin yüksək səviyyəsi və fibroz prosesində iştirak edən aktivləşmiş qaraciyər hüceyrələri daxildir. Bundan əlavə, yağlı pəhriz anada öd turşuları ilə bağlı genlərin fəaliyyətində dəyişikliklərə səbəb olub və bu dəyişikliklər, hətta anadan ayrıldıqdan sonra da davam edib.
Öd turşuları, həzm prosesində mühüm rol oynayır, lakin onların artıq miqdarı toksik ola bilər və hüceyrə stresinə səbəb ola bilər. Alimlər izah ediblər ki, ananın orqanizmi artıq öd turşularını xaric etməyə qadirdir, amma fetusda bu funksiya yoxdur, bu da fetusun qaraciyərində toksik maddələrin yığılmasına səbəb ola bilər və gələcəkdəki xəstəliklər üçün zəmin yarada bilər.
Ananın bətnində olan dövrdə öd turşularının artıq miqdarı ilə erkən qarşılaşma, həmçinin qaraciyərin metabolik disfunksiyası ilə bağlı steatohepatitin (MASLD) inkişafına səbəb olan amillərdən biri ola bilər.
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Bu gün, 18:00
Uşaqları komaya salan buzlu içkilər
Hadisə
Bu gün, 17:00
Suriya artilleriyası Livan ərazisinə zərbələr endirib
Hadisə
Bu gün, 16:30
Nəsimi rayonunda mağazada yanğın olub
Cəmiyyət
Bu gün, 16:24
Boşanmaların sayı artdı
Dünya
Bu gün, 16:11
ABŞ Rusiyanın hərəkətlərini araşdıran mərkəzdən çıxır
Dünya
Bu gün, 15:30
Zelenski Rusiyanı atəşkəsdən imtina etdiyini iddia edir
Maraqlı
Bu gün, 15:27
Emanın “Bakı Paxlavası" - VİDEO
Siyasət
Bu gün, 15:11
MN: Mövqelərimiz atəşə tutuldu
Cəmiyyət
Bu gün, 15:05
Bayram namazının qılınacağı tarix açıqlandı
Sağlamlıq
Bu gün, 15:00
Hansı qidalar tromboz riskini azaldır?
Populyar Xəbərlər
Azərbaycanlı pianoçu Londonda solo konsert verib - VİDEO
Sabir Sarvan – Unudulmaz Şairimizin Əbədi Yolu
Leyla və Arzu Əliyevalar şəhid anaları ilə iftarda
Mərakeş-Azərbaycan Dostluq Assosiasiyasının üzvləri ilə görüş - FOTO - VİDEO
Test: Psixoloji yaşınız neçədir?
Fələstinli fəalın deportasiyasına qarşı hakim əmr verdi