Hansı qidalar tromboz riskini azaldır?

Ürək-damar sisteminin sağlamlığı müasir insanın əsas məqsədlərindən biridir. Xüsusilə, infarkt və insult kimi ciddi xəstəliklərə yol aça biləcək tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaq olduqca vacibdir. Tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almağa kömək edən ən faydalı məhsullardan biri almadır.
Almalar: Təbii müdafiəçi
Almalar yalnız dadlı deyil, həm də inanılmaz dərəcədə faydalıdır. Onların tərkibində quercetin adlı güclü maddə mövcuddur, bu maddə iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu antioksidant damarların divarlarını möhkəmləndirməyə kömək edir, bu isə tromb əmələ gəlmə riskini azaldır. Araşdırmalar göstərir ki, gündə bir alma yemək tromb əmələ gəlmə riskini 3% azaldır. Bu rəqəm kiçik kimi görünə bilər, amma ürək və damar xəstəlikləri ilə bağlı ümumi statistika fonunda bu, böyük əhəmiyyət kəsb edir.
Sarımsaq: Güclü tərəfdaş
Sarımsaq da diqqətəlayiq məhsuldur. O, çoxsaylı faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınır. Araşdırmalar göstərir ki, sarımsaq yalnız tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaqla qalmır, həm də güclü antiinflamatuar və yeniləyici təsir göstərir. Sarımsaqda olan allisin maddəsi qan dövranını yaxşılaşdırır və xolesterinin səviyyəsini azaldır ki, bu da ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikası üçün vacibdir. Həkimlər ürək və damar sağlamlığını qorumaq üçün sarımsağı pəhrizə daxil etməyi tövsiyə edirlər.
Digər faydalı məhsullar
Alma və sarımsaqdan əlavə, tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaqda kömək edən bir çox başqa məhsul da mövcuddur:
Kələm: Bu tərəvəz lif və vitaminlərlə zəngindir, həmçinin damarları möhkəmləndirən və ürək-damar sisteminin ümumi vəziyyətini yaxşılaşdıran antioksidantlar ehtiva edir.
Tünd şokolad: Yüksək keyfiyyətli tünd şokolad (kakao tərkibi 70%-dən çox olan) flavonoidlərə zəngindir ki, bunlar qan dövranını yaxşılaşdırır və tromb əmələ gəlmə riskini azaldır. Lakin, şokolad hələ də kalorili bir məhsul olduğu üçün ondan ölçülü istifadə etmək vacibdir.
Yağlı dəniz balığı: Sələd, kilkə, sardina və digər yağlı balıq növləri omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir, bunlar iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və qan dövranında trigliseridlərin səviyyəsini azaldır. Dəniz balığının müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Almalar: Təbii müdafiəçi
Almalar yalnız dadlı deyil, həm də inanılmaz dərəcədə faydalıdır. Onların tərkibində quercetin adlı güclü maddə mövcuddur, bu maddə iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu antioksidant damarların divarlarını möhkəmləndirməyə kömək edir, bu isə tromb əmələ gəlmə riskini azaldır. Araşdırmalar göstərir ki, gündə bir alma yemək tromb əmələ gəlmə riskini 3% azaldır. Bu rəqəm kiçik kimi görünə bilər, amma ürək və damar xəstəlikləri ilə bağlı ümumi statistika fonunda bu, böyük əhəmiyyət kəsb edir.
Sarımsaq: Güclü tərəfdaş
Sarımsaq da diqqətəlayiq məhsuldur. O, çoxsaylı faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınır. Araşdırmalar göstərir ki, sarımsaq yalnız tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaqla qalmır, həm də güclü antiinflamatuar və yeniləyici təsir göstərir. Sarımsaqda olan allisin maddəsi qan dövranını yaxşılaşdırır və xolesterinin səviyyəsini azaldır ki, bu da ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikası üçün vacibdir. Həkimlər ürək və damar sağlamlığını qorumaq üçün sarımsağı pəhrizə daxil etməyi tövsiyə edirlər.
Digər faydalı məhsullar
Alma və sarımsaqdan əlavə, tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaqda kömək edən bir çox başqa məhsul da mövcuddur:
Kələm: Bu tərəvəz lif və vitaminlərlə zəngindir, həmçinin damarları möhkəmləndirən və ürək-damar sisteminin ümumi vəziyyətini yaxşılaşdıran antioksidantlar ehtiva edir.
Tünd şokolad: Yüksək keyfiyyətli tünd şokolad (kakao tərkibi 70%-dən çox olan) flavonoidlərə zəngindir ki, bunlar qan dövranını yaxşılaşdırır və tromb əmələ gəlmə riskini azaldır. Lakin, şokolad hələ də kalorili bir məhsul olduğu üçün ondan ölçülü istifadə etmək vacibdir.
Yağlı dəniz balığı: Sələd, kilkə, sardina və digər yağlı balıq növləri omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir, bunlar iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və qan dövranında trigliseridlərin səviyyəsini azaldır. Dəniz balığının müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Bu gün, 18:00
Uşaqları komaya salan buzlu içkilər
Hadisə
Bu gün, 17:00
Suriya artilleriyası Livan ərazisinə zərbələr endirib
Hadisə
Bu gün, 16:30
Nəsimi rayonunda mağazada yanğın olub
Cəmiyyət
Bu gün, 16:24
Boşanmaların sayı artdı
Dünya
Bu gün, 16:11
ABŞ Rusiyanın hərəkətlərini araşdıran mərkəzdən çıxır
Dünya
Bu gün, 15:30
Zelenski Rusiyanı atəşkəsdən imtina etdiyini iddia edir
Maraqlı
Bu gün, 15:27
Emanın “Bakı Paxlavası" - VİDEO
Siyasət
Bu gün, 15:11
MN: Mövqelərimiz atəşə tutuldu
Cəmiyyət
Bu gün, 15:05
Bayram namazının qılınacağı tarix açıqlandı
Sağlamlıq
Bu gün, 15:00
Hansı qidalar tromboz riskini azaldır?
Populyar Xəbərlər
Azərbaycanlı pianoçu Londonda solo konsert verib - VİDEO
Sabir Sarvan – Unudulmaz Şairimizin Əbədi Yolu
Leyla və Arzu Əliyevalar şəhid anaları ilə iftarda
Mərakeş-Azərbaycan Dostluq Assosiasiyasının üzvləri ilə görüş - FOTO - VİDEO
Test: Psixoloji yaşınız neçədir?
Fələstinli fəalın deportasiyasına qarşı hakim əmr verdi