Bu gün, 15:00 0 Sağlamlıq

Hansı qidalar tromboz riskini azaldır?

Hansı qidalar tromboz riskini azaldır?
Ürək-damar sisteminin sağlamlığı müasir insanın əsas məqsədlərindən biridir. Xüsusilə, infarkt və insult kimi ciddi xəstəliklərə yol aça biləcək tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaq olduqca vacibdir. Tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almağa kömək edən ən faydalı məhsullardan biri almadır.

Almalar: Təbii müdafiəçi

Almalar yalnız dadlı deyil, həm də inanılmaz dərəcədə faydalıdır. Onların tərkibində quercetin adlı güclü maddə mövcuddur, bu maddə iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu antioksidant damarların divarlarını möhkəmləndirməyə kömək edir, bu isə tromb əmələ gəlmə riskini azaldır. Araşdırmalar göstərir ki, gündə bir alma yemək tromb əmələ gəlmə riskini 3% azaldır. Bu rəqəm kiçik kimi görünə bilər, amma ürək və damar xəstəlikləri ilə bağlı ümumi statistika fonunda bu, böyük əhəmiyyət kəsb edir.

Sarımsaq: Güclü tərəfdaş

Sarımsaq da diqqətəlayiq məhsuldur. O, çoxsaylı faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınır. Araşdırmalar göstərir ki, sarımsaq yalnız tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaqla qalmır, həm də güclü antiinflamatuar və yeniləyici təsir göstərir. Sarımsaqda olan allisin maddəsi qan dövranını yaxşılaşdırır və xolesterinin səviyyəsini azaldır ki, bu da ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikası üçün vacibdir. Həkimlər ürək və damar sağlamlığını qorumaq üçün sarımsağı pəhrizə daxil etməyi tövsiyə edirlər.

Digər faydalı məhsullar

Alma və sarımsaqdan əlavə, tromb əmələ gəlməsinin qarşısını almaqda kömək edən bir çox başqa məhsul da mövcuddur:

Kələm: Bu tərəvəz lif və vitaminlərlə zəngindir, həmçinin damarları möhkəmləndirən və ürək-damar sisteminin ümumi vəziyyətini yaxşılaşdıran antioksidantlar ehtiva edir.

Tünd şokolad: Yüksək keyfiyyətli tünd şokolad (kakao tərkibi 70%-dən çox olan) flavonoidlərə zəngindir ki, bunlar qan dövranını yaxşılaşdırır və tromb əmələ gəlmə riskini azaldır. Lakin, şokolad hələ də kalorili bir məhsul olduğu üçün ondan ölçülü istifadə etmək vacibdir.

Yağlı dəniz balığı: Sələd, kilkə, sardina və digər yağlı balıq növləri omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir, bunlar iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və qan dövranında trigliseridlərin səviyyəsini azaldır. Dəniz balığının müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: