Əsl qəhvə bu ağır xəstəliyin qarşısını alır

Danimarka alimi professor Keld Hermansenin fikrincə, qəhvə içmək 2-ci tip diabetin inkişafından qorunmağa təsir göstərir.
Ulusum.az xəbər verir ki, professor Hermansen Danimarkadakı Orhus Universitetinin Kliniki Tibb Departamentində çalışır.
"Epidemioloji tədqiqatlar sübut edə bilməsə də, bütün son meta-analizlər qəhvə istehlakı ilə 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin azalması arasında aydın əlaqə tapdı."
Hermansenin sözlərinə görə, alimlər 1 milyondan çox insanın məlumatlarını təhlil ediblər. Onlar belə nəticəyə gəliblər ki, çox qəhvə istehlak edən insanlar, minimal qəhvə içənlərlə müqayisədə 2-ci tip diabetə tutulma riski 29 faiz azdır.
Professor qeyd edir ki, 2-ci tip diabet riski gündə hər əlavə qəhvə üçün 6 faiz azala bilər. Qəhvənin diabetə qarşı təsirinin müxtəlif bölgələrdə çox oxşar olduğunu deyir; kişilərdə və qadınlarda, arıq və kök insanlarda, həm süzülməmiş dəmlənmiş qəhvə, həm də süzülmüş qəhvə içən insanlarda müşahidə olunur.
Keld Hermansen qeyd edib ki, qəhvənin tərkibində yüzlərlə bioloji aktiv maddə var və bu, onun antidiyabetik təsirinin altında yatan mexanizmi izah etməyi çətinləşdirir. Bu təsirin mümkün
mexanizmlərinə termojenik, antioksidant və antiinflamatuar təsirlər daxil ola bilər.
"Məsələn, qəhvənin tərkibindəki bioloji aktiv kafestolun insan əzələ hüceyrələri tərəfindən qlükoza qəbulunu artırdığı və beta hüceyrə funksiyasını yaxşılaşdırdığı sübut edilib."
Professor Hermansen "ən böyük antidiyabetik effekti yaşamaq üçün" gündə üç-beş fincan qəhvə içməyi tövsiyə etdi. O, əlavə edib ki, qəhvənin digər mühüm xüsusiyyəti qaraciyər yağlanması riskinin azalmasıdır.
R.Daşdəmirova
Ulusum.az xəbər verir ki, professor Hermansen Danimarkadakı Orhus Universitetinin Kliniki Tibb Departamentində çalışır.
"Epidemioloji tədqiqatlar sübut edə bilməsə də, bütün son meta-analizlər qəhvə istehlakı ilə 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin azalması arasında aydın əlaqə tapdı."
Hermansenin sözlərinə görə, alimlər 1 milyondan çox insanın məlumatlarını təhlil ediblər. Onlar belə nəticəyə gəliblər ki, çox qəhvə istehlak edən insanlar, minimal qəhvə içənlərlə müqayisədə 2-ci tip diabetə tutulma riski 29 faiz azdır.
Professor qeyd edir ki, 2-ci tip diabet riski gündə hər əlavə qəhvə üçün 6 faiz azala bilər. Qəhvənin diabetə qarşı təsirinin müxtəlif bölgələrdə çox oxşar olduğunu deyir; kişilərdə və qadınlarda, arıq və kök insanlarda, həm süzülməmiş dəmlənmiş qəhvə, həm də süzülmüş qəhvə içən insanlarda müşahidə olunur.
Keld Hermansen qeyd edib ki, qəhvənin tərkibində yüzlərlə bioloji aktiv maddə var və bu, onun antidiyabetik təsirinin altında yatan mexanizmi izah etməyi çətinləşdirir. Bu təsirin mümkün
mexanizmlərinə termojenik, antioksidant və antiinflamatuar təsirlər daxil ola bilər.
"Məsələn, qəhvənin tərkibindəki bioloji aktiv kafestolun insan əzələ hüceyrələri tərəfindən qlükoza qəbulunu artırdığı və beta hüceyrə funksiyasını yaxşılaşdırdığı sübut edilib."
Professor Hermansen "ən böyük antidiyabetik effekti yaşamaq üçün" gündə üç-beş fincan qəhvə içməyi tövsiyə etdi. O, əlavə edib ki, qəhvənin digər mühüm xüsusiyyəti qaraciyər yağlanması riskinin azalmasıdır.
R.Daşdəmirova
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
Dünən, 20:36
Qiymə ətin istifadə qaydası və saxlanması
Sağlamlıq
Dünən, 17:30
Nəcisdə qan bağırsaq xərçəngi riski
Populyar Xəbərlər
Polifenol Nedir? Polifenol Faydaları Polifenollarla Zəngin Qidalar
BUZOVNADA NƏLƏRLƏ QARŞILAŞDIQ? — Tarix, Ruh və Dinə Bağlılıq Məkanı VİDEO
Aygün Kazımova Gəncədə konsert verəcək VİDEO
Ulusumun Mətbəxində: Gürzə Ləzzəti
Almaniyada yeni seçilmiş merə silahlı hücum – Vəziyyəti kritikdir
Ağstafada Xalq şairi Həmid Abbasın 90 illik yubileyi qeyd olunub