Polifenol Nedir? Polifenol Faydaları Polifenollarla Zəngin Qidalar

İtaliyanın Parma Universitetindən qidalanma üzrə mütəxəssis Prof. Daniele Del Rio araşdırmalarına əsasən, Ulusum.az bildirir ki, polifenollar bitki mənşəli qidalarda bol miqdarda mövcuddur. Aşağıdakı məhsullar əsas polifenol mənbələri sayılır:
Polifenollarla Zəngin Qidalar:
Meyvələr:
- Tünd rəngli meşə meyvələri (qara qarağat, yaban mersini, böyürtkən, mürver)
Tərəvəzlər:
- Qırmızı soğan
- Qırmızı hindiba
- Ənginar
- Zeytun
Çərəzlər (qabığı soyulmamış):
- Qoz
-Badam
-Pekan qozu — İngilis dilində “pecan nut” adlanır. ABŞ və Meksikaya xas, badama bənzər dadı olan, qoz-fındıq ailəsindən bir növ qozdur. Yeməklərdə və şirniyyatlarda geniş istifadə olunur.
- Fındıq
İçkilər:
- Qara və yaşıl çay
- Qırmızı şərab (məhdud miqdarda)
Digər:
- Tünd (qara) şokolad
- Kakao
- Qurudulmuş otlar və ədviyyatlar (mixək, kəklikotu, bibəriyə)
- Kətan toxumu
- Sızma zeytun yağı
- Tempeh (fermentasiya olunmuş soya məhsulu)
Qeyd:
Ədviyyatlarda polifenol miqdarı yüksək olsa da, az miqdarda istifadə edildiyindən gündəlik təsiri məhduddur. Qırmızı şərab isə əsas polifenol mənbəyi kimi deyil, sadəcə əlavə olaraq qəbul edilməlidir.
Polifenollar — bitkilərdə təbii şəkildə olan və güclü antioksidant xüsusiyyətlərinə malik kimyəvi birləşmələrdir.
Onlar hüceyrələri zərərli sərbəst radikallardan qoruyur, iltihabı azaldır və müxtəlif xəstəliklərin riskini azalda bilər.
Sadə dillə desək,polifenollar sağlamlığı dəstəkləyən bitki mənşəli faydalı maddələrdir.
R.Daşdəmirova
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
Bu gün, 15:16
Ulusumun Mətbəxində: Badamburanın Ətri
Sağlamlıq
Bu gün, 14:00
Cərrahi Onkologiyanın Məqsədləri Nələrdir?
Mətbəx
Bu gün, 13:31
Ulusumun Mətbəxində: Qoz şirniyyatı
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Azərbaycan idmançılarının beynəlxalq yarış həftəsi
Mətbəx
Bu gün, 12:30
Ulusumun Mətbəxində: Toyuqlu Makaron
Sağlamlıq
Bu gün, 12:30
Kokosun Faydaları və Yerli Seçimlər
Sağlamlıq
Bu gün, 12:30
Onkologiya: Xərçənglə Mübarizədə Müasir Yanaşmalar
Sağlamlıq
Bu gün, 11:30
Kişilər daha çox infarkta məruz qalırlar - SƏBƏB
Mətbəx
Bu gün, 10:06
Azərbaycan mətbəxində Yapon havası
Populyar Xəbərlər
Polifenol Nedir? Polifenol Faydaları Polifenollarla Zəngin Qidalar
BUZOVNADA NƏLƏRLƏ QARŞILAŞDIQ? — Tarix, Ruh və Dinə Bağlılıq Məkanı VİDEO
Cabir İmanovun qəfil vəfatı ictimaiyyətdə dərin sarsıntı və kədər doğurub - VİDEO
Ulusumun Mətbəxində: Gürzə Ləzzəti
Cabir İmanovun ölüm anı - VİDEO
Qarabağ kətəsi resepti — dadlı və ətirli!