Bu gün, 09:03 0 Sağlamlıq

Polifenol Nedir? Polifenol Faydaları Polifenollarla Zəngin Qidalar

Polifenol Nedir?  Polifenol Faydaları  Polifenollarla Zəngin Qidalar

İtaliyanın Parma Universitetindən qidalanma üzrə mütəxəssis Prof. Daniele Del Rio araşdırmalarına əsasən, Ulusum.az bildirir ki, polifenollar bitki mənşəli qidalarda bol miqdarda mövcuddur. Aşağıdakı məhsullar əsas polifenol mənbələri sayılır:



Polifenollarla Zəngin Qidalar:

Meyvələr:


- Tünd rəngli meşə meyvələri (qara qarağat, yaban mersini, böyürtkən, mürver)

Tərəvəzlər:


- Qırmızı soğan
- Qırmızı hindiba
- Ənginar
- Zeytun

Çərəzlər (qabığı soyulmamış):


- Qoz
-Badam
-Pekan qozu — İngilis dilində “pecan nut” adlanır. ABŞ və Meksikaya xas, badama bənzər dadı olan, qoz-fındıq ailəsindən bir növ qozdur. Yeməklərdə və şirniyyatlarda geniş istifadə olunur.
- Fındıq


İçkilər:


- Qara və yaşıl çay
- Qırmızı şərab (məhdud miqdarda)

Digər:



- Tünd (qara) şokolad
- Kakao
- Qurudulmuş otlar və ədviyyatlar (mixək, kəklikotu, bibəriyə)
- Kətan toxumu
- Sızma zeytun yağı
- Tempeh (fermentasiya olunmuş soya məhsulu)

Qeyd:


Ədviyyatlarda polifenol miqdarı yüksək olsa da, az miqdarda istifadə edildiyindən gündəlik təsiri məhduddur. Qırmızı şərab isə əsas polifenol mənbəyi kimi deyil, sadəcə əlavə olaraq qəbul edilməlidir.

Polifenollar — bitkilərdə təbii şəkildə olan və güclü antioksidant xüsusiyyətlərinə malik kimyəvi birləşmələrdir.

Onlar hüceyrələri zərərli sərbəst radikallardan qoruyur, iltihabı azaldır və müxtəlif xəstəliklərin riskini azalda bilər.

Sadə dillə desək,polifenollar sağlamlığı dəstəkləyən bitki mənşəli faydalı maddələrdir.

R.Daşdəmirova
Ulusum.az


Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.