Alimlər: tərəvəzlərdəki zeaksantin xərçəng hüceyrələrinə qarşı güclü silahdır

Cell Reports Medicine jurnalının məlumatına görə, Çikaqo Universitetinin alimləri tərəvəzlərin tərkibində olan zeaksantin adlı bioaktiv maddənin güclü antixərçəng təsirinə malik olduğunu müəyyən ediblər.
Eksperiment göstərib ki, zeaksantin şiş hüceyrələrini tanıyıb məhv edə bilən immun hüceyrələrinin (CD8+ T-limfositlərin) aktivliyini artırır.
Çikaqo Universitetinin professoru Cin Çen qeyd edib:
“Biz təəccüblə aşkar etdik ki, indiyə qədər göz sağlamlığında rolu ilə tanınan zeaksantin əslində tamamilə yeni funksiyaya malikdir — o, şişlərə qarşı immuniteti gücləndirir. Sadə qida komponenti müasir xərçəng müalicə metodlarını, o cümlədən immunoterapiyanı tamamlayıb gücləndirə bilər.”
Maddənin təsiri melanoma, glioblastoma və çoxsaylı mieloma xəstəliklərində nümayiş olunub. Zeaksantin CAR-T hüceyrə müalicəsi də daxil olmaqla immunoterapiya nəticələrini yaxşılaşdırıb. Alimlər hesab edirlər ki, bu təsir insanlarda da müşahidə ediləcək.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, zeaksantin xüsusilə bolqar bibərində, göy soğanda, qarğıdalı və qarğıdalı ununda, kələmdə, rukkola, ispanaq və digər yaşıl salatlarda çox olur.
Ulusum.az
Eksperiment göstərib ki, zeaksantin şiş hüceyrələrini tanıyıb məhv edə bilən immun hüceyrələrinin (CD8+ T-limfositlərin) aktivliyini artırır.
Çikaqo Universitetinin professoru Cin Çen qeyd edib:
“Biz təəccüblə aşkar etdik ki, indiyə qədər göz sağlamlığında rolu ilə tanınan zeaksantin əslində tamamilə yeni funksiyaya malikdir — o, şişlərə qarşı immuniteti gücləndirir. Sadə qida komponenti müasir xərçəng müalicə metodlarını, o cümlədən immunoterapiyanı tamamlayıb gücləndirə bilər.”
Maddənin təsiri melanoma, glioblastoma və çoxsaylı mieloma xəstəliklərində nümayiş olunub. Zeaksantin CAR-T hüceyrə müalicəsi də daxil olmaqla immunoterapiya nəticələrini yaxşılaşdırıb. Alimlər hesab edirlər ki, bu təsir insanlarda da müşahidə ediləcək.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, zeaksantin xüsusilə bolqar bibərində, göy soğanda, qarğıdalı və qarğıdalı ununda, kələmdə, rukkola, ispanaq və digər yaşıl salatlarda çox olur.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Şou-biznes
Bu gün, 15:00
Yıldız Tilbe-nin makiyaj paylaşımı bəyənilmədi — pərəstişkarları fotoshop etdi
Sağlamlıq
Bu gün, 13:30
Alimlər: tərəvəzlərdəki zeaksantin xərçəng hüceyrələrinə qarşı güclü silahdır
Siyasət
Bu gün, 13:00
Nadir Adilov BMT-nin Komitəsinə sədr müavini seçildi
Cəmiyyət
Bu gün, 12:30
Daha 18 milli standart hazırlanaraq təsdiq edilib
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” sənədli filminin möhtəşəm təqdimat mərasimi keçirildi - FOTO - VİDEO
“Gənc qadın məhkumlarla iş” layihəsi həyata keçirildi - FOTO
Bakıda “Qala Əncir Festivalı” keçiriləcək
14 yaşlı bacısı oğluna işgəncə verən xala barəsində qərar verildi
Səhnənin əbədi ulduzu – Səyavuş Aslanın doğum günüdür - FOTO
“Yaşıl içki” ilə incə qal: sadə resept, böyük nəticə