Demensiya riski artır – gündəlik qidalar təhlükə mənbəyidir

Mağazalarda təqdim olunan məhsulların təxminən 80–90%-i insan sağlamlığı üçün potensial təhlükəlidir və demensiyanın (ağıl zəifləməsinin) inkişafına səbəb ola bilər. Bu barədə dietoloq həkim Anton Polyakov aif.ru saytına verdiyi müsahibədə bildirib.
Onun sözlərinə görə, əsas təhlükəni fruktoza, saxaroza (şəkər), trans yağlar və çoxsaylı qida əlavələri olan məhsullar təşkil edir. Bu kateqoriyaya demək olar ki, bütün şirniyyatlar – peçenye, tortlar, pirojnalar, həmçinin dondurmaların böyük hissəsi daxildir. Polyakov qeyd edib ki, bu məhsullarda olan hidrogenləşdirilmiş trans yağlar hüceyrə membranlarına daxil olaraq, onların siqnal molekulları ilə normal qarşılıqlı təsirini pozur.
Dietoloq həmçinin Omeqa-6 və doymuş heyvan yağları ilə zəngin olan məhsullara da diqqət çəkib – onun sözlərinə görə, bu maddələrin həddindən artıq miqdarı orqanizmi yükləyə bilər. Bundan əlavə, süni qida əlavələri də orqanizmə zərər verə bilər – onlar iltihab proseslərinə, allergik reaksiyalara və damar zədələnmələrinə səbəb ola bilir.
Polyakov əlavə edib ki, demensiyanın inkişafına aparan ən sadə yollarından biri də müntəzəm olaraq sənaye üsulu ilə hazırlanmış qidaların, o cümlədən fastrudun istehlakıdır.
Ulusum.az
Onun sözlərinə görə, əsas təhlükəni fruktoza, saxaroza (şəkər), trans yağlar və çoxsaylı qida əlavələri olan məhsullar təşkil edir. Bu kateqoriyaya demək olar ki, bütün şirniyyatlar – peçenye, tortlar, pirojnalar, həmçinin dondurmaların böyük hissəsi daxildir. Polyakov qeyd edib ki, bu məhsullarda olan hidrogenləşdirilmiş trans yağlar hüceyrə membranlarına daxil olaraq, onların siqnal molekulları ilə normal qarşılıqlı təsirini pozur.
Dietoloq həmçinin Omeqa-6 və doymuş heyvan yağları ilə zəngin olan məhsullara da diqqət çəkib – onun sözlərinə görə, bu maddələrin həddindən artıq miqdarı orqanizmi yükləyə bilər. Bundan əlavə, süni qida əlavələri də orqanizmə zərər verə bilər – onlar iltihab proseslərinə, allergik reaksiyalara və damar zədələnmələrinə səbəb ola bilir.
Polyakov əlavə edib ki, demensiyanın inkişafına aparan ən sadə yollarından biri də müntəzəm olaraq sənaye üsulu ilə hazırlanmış qidaların, o cümlədən fastrudun istehlakıdır.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Dünya
Bu gün, 17:30
Rusiya ordusu Ukraynanın dəmir yolu obyektlərini hədəfə aldı: İtkilər var - VİDEO
Cəmiyyət
Bu gün, 16:12
“Bilik Karvanı” aksiyasına rəsmi start verildi
Hadisə
Bu gün, 16:09
İnterpol onu axtarırdı – Azərbaycanda yaxalandı
Sağlamlıq
Bu gün, 16:00
Niyə "ayaq üstə ayaq" oturmaq olmaz?
Mədəniyyət
Bu gün, 15:00
Azərbaycan animasiyası beynəlxalq səhnədə
Populyar Xəbərlər
Türk dünyası Levkoşada bir araya gəldi – Azərbaycanlı şairlər beynəlxalq poeziya axşamında - FOTO
Zilviyə – Gəncənin şirin xatirəsi - VİDEO
Əxlaqsızlığı görüb çəkən – cinayəti örtən qədər günahkardır!
“Bananı da yumaq lazımdır!” – Ekspert
Trampın çıxışlarında tez-tez mövzudan yayınmalar Qərbdə diqqət çəkdi
Mənim mütləq hazırladığım ləzzət: Qış üçün sobada bişmiş bolqar bibəri