Həyəcanlı İnsanlar Nələri Yeməməlidir?

Narahatlıq yaşayan insanlar üçün şirniyyat və ağ çörəyin istehlakını azaltmaq məsləhətdir. Bu barədə NEWS.ru-ya həkim-diyetoloq və qastroenteroloq Olqa Şestakova danışıb. Onun sözlərinə görə, bu məhsullar qan şəkərinin kəskin dəyişməsinə səbəb olur və bağırsaq mikroflorasının vəziyyətini pisləşdirir ki, bu da narahatlığı artırır. Bundan əlavə, mütəxəssis kofein qəbulunu da məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib.
Narahat insanlara hansı məhsulları menyudan çıxarmaq lazımdır? Düşünürəm ki, narahatlıq yaşayan hər kəs bunu hiss edib: çox qəhvə, enerji içkiləri və ya tünd çay içdikdə, bunlar kofeinlə zəngindir və ürək döyüntüsünü, əsəbiliyi və yuxusuzluğu artırır. Buna görə qəhvə qəbulunu ciddi nəzarətdə saxlayırıq. İkinci yerdə sürətli karbohidratlar, məsələn, şəkər durur. Şirniyyat, ağ çörək və digər çörək məmulatları qan şəkərinin yüksəlməsinə səbəb olur ki, bu da əhval-ruhiyyənin kəskin dəyişməsinə və narahatlığın artmasına gətirib çıxarır. Bundan əlavə, onlar bağırsaq mikroflorasına mənfi təsir göstərir, orada isə 90% serotonin istehsal olunur.
Şestakova qeyd edib ki, narahat insanlara xüsusilə natrium qlutamatı ilə zəngin məhsullar zərərlidir, çünki bu maddə sinir sistemini həddindən artıq həyəcanlandırır və asılılıq yaradır. Bu maddə çipslərdə, kolbasa məmulatlarında və quru çörəkdə olur.
Ulusum.az
Narahat insanlara hansı məhsulları menyudan çıxarmaq lazımdır? Düşünürəm ki, narahatlıq yaşayan hər kəs bunu hiss edib: çox qəhvə, enerji içkiləri və ya tünd çay içdikdə, bunlar kofeinlə zəngindir və ürək döyüntüsünü, əsəbiliyi və yuxusuzluğu artırır. Buna görə qəhvə qəbulunu ciddi nəzarətdə saxlayırıq. İkinci yerdə sürətli karbohidratlar, məsələn, şəkər durur. Şirniyyat, ağ çörək və digər çörək məmulatları qan şəkərinin yüksəlməsinə səbəb olur ki, bu da əhval-ruhiyyənin kəskin dəyişməsinə və narahatlığın artmasına gətirib çıxarır. Bundan əlavə, onlar bağırsaq mikroflorasına mənfi təsir göstərir, orada isə 90% serotonin istehsal olunur.
Şestakova qeyd edib ki, narahat insanlara xüsusilə natrium qlutamatı ilə zəngin məhsullar zərərlidir, çünki bu maddə sinir sistemini həddindən artıq həyəcanlandırır və asılılıq yaradır. Bu maddə çipslərdə, kolbasa məmulatlarında və quru çörəkdə olur.
Narahat insanlar natrium qlutamatı olan əlavələrə diqqət yetirməlidirlər. Bu stimulyatordur və sinir sistemini həddindən artıq həyəcanlandırır. Çipslərdə, kolbasa məhsullarında və quru çörəkdə olur – bu məhsullar çox zaman insanları cəlb edir. Natrium qlutamatı asılılıq yarada bilər. Ümumilikdə desək, narahatlığı artıran əsas məhsullar kofein, şəkər və natrium qlutamatıdır. Bu üç maddə narahatlıq yaşayan insanları daha çox stimullaşdırır və narahatlıq səviyyəsini yüksəldir, — deyə Şestakova yekunlaşdırdı.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 13:50
Hava proqnozu açıqlandı - Sabah leysan yağacaq
Cəmiyyət
Bu gün, 13:10
Almaniya bu vətəndaşları deportasiya edəcək
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Brius Uillisin sağlamlıq durumu pisləşib: ailəsi hər gününü “hədiyyə” adlandırır
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Azərbaycan motosikletçisi Gürcüstanda çempion olub
Cəmiyyət
Bu gün, 11:00
Qafqaz İslam Ordusunun tarixi zəfəri
Cəmiyyət
Bu gün, 10:00
İlham Əliyev Qarabağ Universitetinin Klinikası binasının, Tibb və sağlamlıq elmləri fakültəsinin tədris korpusunun açılışında iştirak edib
Cəmiyyət
Bu gün, 09:45
Tallində avtobus və "Bolt" taksi sürücüsü arasında mübahisə: Avtobus qəsdən minik avtomobilinə çırpılıb
Cəmiyyət
Bu gün, 09:30
Bilik Günü qeyd olunur
Mətbəx
Bu gün, 09:30
🥖🧀 Xaçapuri 🧀🥖
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası
"Şəhid Analarına Dəstək" İctimai Birliyinin təşkilatçılığı ilə "Şanlı Zəfər Tariximiz" adlı tədbir keçirilib
Hansı yeməyin qoxusu kişiləri cəlb edir?
Çarli Kirk hadisəsindən sonra Tramp üçün təhlükəsizlik artırıldı
İsrail Qətərdə HƏMAS rəhbərliyinə zərbə endirdi
Tovuzda istifadəyə yararsız transformator niyə illərdir təhlükə saçır? - FOTO