Meteorizm - Səbəb Sadəcə Qida Deyil
Qarın köpü (meteorizm) — demək olar ki, hər bir insanın həyatında ən az bir dəfə qarşılaşdığı narahatedici problemdir. Bu halın yaranma səbəbləri müxtəlif ola bilər, lakin çox zaman əsas səbəb qidalanmadakı yanlış seçimlərlə bağlı olur. “Gazeta.Ru”ya danışan “SM-Klinika”nın həkim-gastroenteroloqu Yevgeniya Zarubina bu barədə ətraflı məlumat verib.
Qarnın köpünə səbəb olan əsas məhsullar:
🔹 Qazlı içkilər – Tərkibindəki karbon qazı bağırsaqlarda toplanaraq köpə səbəb olur.
🔹 Şirniyyatlar – Şəkər, bağırsaqlarda fermentasiya edən bakteriyaların çoxalmasına səbəb olur, bu da qaz yaranmasını artırır.
🔹 Lobya, noxud, mərci və digər paxlalılar – Onlarda olan liflər bağırsaqda bakteriyalar tərəfindən parçalanarkən qaz ifraz olunur.
🔹 Kələm və brokkoli – Tərkibindəki çətin həzm olunan karbohidratlar da eyni effekti yaradır.
🔹 Süd məhsulları – Laktaza çatışmazlığı və ya süd zülalına qarşı həssaslıq olan insanlarda köpə səbəb ola bilər.
🔹 Proteinlə zəngin qidalar – Artıq protein bağırsaqda çürümə proseslərini gücləndirə bilər.
🔹 Saqqız – Sorbit və ksilit kimi şəkər əvəzediciləri bağırsaqlarda fermentasiya yaradır, üstəlik saqqız çeynəyərkən udulan hava da köpü artırır.
Həkim xəbərdarlığı:
Əgər köp davamlıdırsa və düzgün qidalanma və dərmanla keçmirsə, bu zaman həkimə müraciət etmək vacibdir. Xüsusilə, bu əlamətlərlə müşayiət olunursa:
Qarın ağrısı
Qusma, ürəkbulanma
Qəbizlik və ya ishal
Nəcisdə selik və ya qan
Səbəbsiz çəki itkisi
Ailə üzvlərində həzm sistemi ilə bağlı xəstəliklərin olması
➡️ Bu cür hallarda mədə-bağırsaq sistemində ciddi problemlər ola bilər və mütəxəssis yardımı şərtdir.
Ulusum.az
Qarnın köpünə səbəb olan əsas məhsullar:
🔹 Qazlı içkilər – Tərkibindəki karbon qazı bağırsaqlarda toplanaraq köpə səbəb olur.
🔹 Şirniyyatlar – Şəkər, bağırsaqlarda fermentasiya edən bakteriyaların çoxalmasına səbəb olur, bu da qaz yaranmasını artırır.
🔹 Lobya, noxud, mərci və digər paxlalılar – Onlarda olan liflər bağırsaqda bakteriyalar tərəfindən parçalanarkən qaz ifraz olunur.
🔹 Kələm və brokkoli – Tərkibindəki çətin həzm olunan karbohidratlar da eyni effekti yaradır.
🔹 Süd məhsulları – Laktaza çatışmazlığı və ya süd zülalına qarşı həssaslıq olan insanlarda köpə səbəb ola bilər.
🔹 Proteinlə zəngin qidalar – Artıq protein bağırsaqda çürümə proseslərini gücləndirə bilər.
🔹 Saqqız – Sorbit və ksilit kimi şəkər əvəzediciləri bağırsaqlarda fermentasiya yaradır, üstəlik saqqız çeynəyərkən udulan hava da köpü artırır.
Həkim xəbərdarlığı:
Əgər köp davamlıdırsa və düzgün qidalanma və dərmanla keçmirsə, bu zaman həkimə müraciət etmək vacibdir. Xüsusilə, bu əlamətlərlə müşayiət olunursa:
Qarın ağrısı
Qusma, ürəkbulanma
Qəbizlik və ya ishal
Nəcisdə selik və ya qan
Səbəbsiz çəki itkisi
Ailə üzvlərində həzm sistemi ilə bağlı xəstəliklərin olması
➡️ Bu cür hallarda mədə-bağırsaq sistemində ciddi problemlər ola bilər və mütəxəssis yardımı şərtdir.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
Dünən, 16:30
Şam yeməyi üçün sağlam və doyumlu resept
Mətbəx
Dünən, 15:00
Ev Şəraitində Yarpaq Dönər Resepti
Mətbəx
Dünən, 13:00
Nahar - Toyuqlu mərci püresi şorbası
Mətbəx
Dünən, 11:00
Şokoladlı-kəsmikli zapekanka
Mətbəx
Dünən, 10:00
Tez Hazırlanan Peçenye Resepti -VİDEO
Sağlamlıq
Dünən, 09:30
Oturaq həyat tərzi ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər – gündə cəmi 10 dəqiqə kifayətdir
Mətbəx
Dünən, 09:30
Səhər yeməyi - Düyü unlu syrniklər
Populyar Xəbərlər
Dünyanı Sənət Xilas Edəcək – Rənglərin Qardaşlığı Özbəkistanda - VİDEO
“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi - VİDEO
Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi - VİDEO
Qazaxda Gənclər Narkomaniyaya Qarşı Maarifləndirilir – Sağlam Gələcək Naminə!
Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı - VİDEO
Taşkentdə “Beş Qazan”da doğmalıq dadı – Özbek aşının qardaşlıq süfrəsi
