Darçının Həddindən Artıq İstifadəsi Dərmanların Təsirini Azalda Bilər!

Darçının həddindən artıq istifadəsi reseptlə yazılan dərmanların orqanizmdən sürətlə xaric olunmasına və onların effektivliyinin azalmasına səbəb ola bilər. Bu barədə Missisipi Universitetinin Təbii Məhsullar üzrə Milli Tədqiqat Mərkəzinin baş alimi Şabana Xan məlumat verib. Onun sözlərini Daily Mail nəşri yayıb.
Alimin sözlərinə görə, darçın bir çox yemək və içkinin — kofedən tutmuş şorbaya qədər — tərkibində geniş yayılmış bir inqrediyentdir. Lakin bu ədviyyatla ehtiyatlı olmaq, daimi olaraq hər hansı dərman qəbul edən insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Məlum olub ki, darçın azı 47 müxtəlif dərmanın mənimsənilməsinə təsir edir. Bu dərmanlara şəkərli diabet, artrit, astma, İİV, SPİD və depressiyaya qarşı preparatlar daxildir.
Xan izah edir ki, darçının tərkibində ona özünəməxsus dad və qoxu verən “darçın aldehidi” adlı bir birləşmə var. Bu maddə, həmçinin, bədəndə dərmanların daha sürətli parçalanmasına səbəb olan reseptorları aktivləşdirir ki, bu da onların təsirini azalda bilər.

Missisipi Universitetinin alimləri əlavə edirlər ki, darçın həm də qanı durulaşdıran yüksək miqdarda kumarin maddəsi ehtiva edir. Bu ədviyyatın həddən artıq istifadəsi, artıq antikoaqulyant (qan durulaşdırıcı) qəbul edən insanlarda qanaxma riskini artıra bilər.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, darçın çox daha geniş spektrdə dərmanlarla qarşılıqlı təsirə girə bilər. Lakin bunu dəqiqləşdirmək üçün əlavə elmi araşdırmalara ehtiyac var.
✍️"Ulusum".az
Alimin sözlərinə görə, darçın bir çox yemək və içkinin — kofedən tutmuş şorbaya qədər — tərkibində geniş yayılmış bir inqrediyentdir. Lakin bu ədviyyatla ehtiyatlı olmaq, daimi olaraq hər hansı dərman qəbul edən insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Məlum olub ki, darçın azı 47 müxtəlif dərmanın mənimsənilməsinə təsir edir. Bu dərmanlara şəkərli diabet, artrit, astma, İİV, SPİD və depressiyaya qarşı preparatlar daxildir.
Xan izah edir ki, darçının tərkibində ona özünəməxsus dad və qoxu verən “darçın aldehidi” adlı bir birləşmə var. Bu maddə, həmçinin, bədəndə dərmanların daha sürətli parçalanmasına səbəb olan reseptorları aktivləşdirir ki, bu da onların təsirini azalda bilər.

Missisipi Universitetinin alimləri əlavə edirlər ki, darçın həm də qanı durulaşdıran yüksək miqdarda kumarin maddəsi ehtiva edir. Bu ədviyyatın həddən artıq istifadəsi, artıq antikoaqulyant (qan durulaşdırıcı) qəbul edən insanlarda qanaxma riskini artıra bilər.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, darçın çox daha geniş spektrdə dərmanlarla qarşılıqlı təsirə girə bilər. Lakin bunu dəqiqləşdirmək üçün əlavə elmi araşdırmalara ehtiyac var.
✍️"Ulusum".az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
İqtisadiyyat / Dünya
Bu gün, 12:00
Tramp Aİ-dən Hindistan və Çin üçün rüsumların artırılmasını istədi
Hadisə
Bu gün, 11:30
Salyanda kanaldan 19 yaşlı gəncin meyiti tapıldı
Maraqlı
Bu gün, 11:00
Şahzadə Harri atasını uzun fasilədən sonra gördü
Gündəm
Bu gün, 10:00
Netanyahu Qətərə hücuma görə alqış tələb edir
Dünya
Bu gün, 09:30
Tramp tərəfdarı 31 yaşlı Çarli Kirk güllələndi
Sağlamlıq
Dünən, 21:00
Payızda beyin niyə “tənbəlləşir”? - FOTO
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” sənədli filminin möhtəşəm təqdimat mərasimi keçirildi - FOTO - VİDEO
Bakıda “Qala Əncir Festivalı” keçiriləcək
14 yaşlı bacısı oğluna işgəncə verən xala barəsində qərar verildi
Səhnənin əbədi ulduzu – Səyavuş Aslanın doğum günüdür - FOTO
“Yaşıl içki” ilə incə qal: sadə resept, böyük nəticə
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası