Darçının Həddindən Artıq İstifadəsi Dərmanların Təsirini Azalda Bilər!

Darçının həddindən artıq istifadəsi reseptlə yazılan dərmanların orqanizmdən sürətlə xaric olunmasına və onların effektivliyinin azalmasına səbəb ola bilər. Bu barədə Missisipi Universitetinin Təbii Məhsullar üzrə Milli Tədqiqat Mərkəzinin baş alimi Şabana Xan məlumat verib. Onun sözlərini Daily Mail nəşri yayıb.
Alimin sözlərinə görə, darçın bir çox yemək və içkinin — kofedən tutmuş şorbaya qədər — tərkibində geniş yayılmış bir inqrediyentdir. Lakin bu ədviyyatla ehtiyatlı olmaq, daimi olaraq hər hansı dərman qəbul edən insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Məlum olub ki, darçın azı 47 müxtəlif dərmanın mənimsənilməsinə təsir edir. Bu dərmanlara şəkərli diabet, artrit, astma, İİV, SPİD və depressiyaya qarşı preparatlar daxildir.
Xan izah edir ki, darçının tərkibində ona özünəməxsus dad və qoxu verən “darçın aldehidi” adlı bir birləşmə var. Bu maddə, həmçinin, bədəndə dərmanların daha sürətli parçalanmasına səbəb olan reseptorları aktivləşdirir ki, bu da onların təsirini azalda bilər.

Missisipi Universitetinin alimləri əlavə edirlər ki, darçın həm də qanı durulaşdıran yüksək miqdarda kumarin maddəsi ehtiva edir. Bu ədviyyatın həddən artıq istifadəsi, artıq antikoaqulyant (qan durulaşdırıcı) qəbul edən insanlarda qanaxma riskini artıra bilər.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, darçın çox daha geniş spektrdə dərmanlarla qarşılıqlı təsirə girə bilər. Lakin bunu dəqiqləşdirmək üçün əlavə elmi araşdırmalara ehtiyac var.
✍️"Ulusum".az
Alimin sözlərinə görə, darçın bir çox yemək və içkinin — kofedən tutmuş şorbaya qədər — tərkibində geniş yayılmış bir inqrediyentdir. Lakin bu ədviyyatla ehtiyatlı olmaq, daimi olaraq hər hansı dərman qəbul edən insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Məlum olub ki, darçın azı 47 müxtəlif dərmanın mənimsənilməsinə təsir edir. Bu dərmanlara şəkərli diabet, artrit, astma, İİV, SPİD və depressiyaya qarşı preparatlar daxildir.
Xan izah edir ki, darçının tərkibində ona özünəməxsus dad və qoxu verən “darçın aldehidi” adlı bir birləşmə var. Bu maddə, həmçinin, bədəndə dərmanların daha sürətli parçalanmasına səbəb olan reseptorları aktivləşdirir ki, bu da onların təsirini azalda bilər.

Missisipi Universitetinin alimləri əlavə edirlər ki, darçın həm də qanı durulaşdıran yüksək miqdarda kumarin maddəsi ehtiva edir. Bu ədviyyatın həddən artıq istifadəsi, artıq antikoaqulyant (qan durulaşdırıcı) qəbul edən insanlarda qanaxma riskini artıra bilər.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, darçın çox daha geniş spektrdə dərmanlarla qarşılıqlı təsirə girə bilər. Lakin bunu dəqiqləşdirmək üçün əlavə elmi araşdırmalara ehtiyac var.
✍️"Ulusum".az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 14:30
Qurban bayramı yaxınlaşır: AQTA kəsim və satış yerlərinə nəzarəti gücləndirir
Hadisə
Bu gün, 14:26
Dövlət Komissiyası: Xocalıda yeddi itkin mülki şəxsə aid meyit qalıqları tapılıb
Cəmiyyət
Bu gün, 13:52
1-ci sinfə qəbulun müsabiqə mərhələsi ləğv edilib
Populyar Xəbərlər
Ufada Qələbə Gününə Həsr Olunmuş Teatr Tədbiri - FOTO- VİDEO
Şuşa – Qəlbimizin Zirvəsi, Tariximizin İşığı - VİDEO
Azərbaycan Mərakeşdəki Mədəniyyət Günündə Zəngin İrsini Tanıtdı - FOTO- VİDEO
Ölkəmizi Çində uğurla təmsil edən azərbaycanlı gənc
Naxçıvanda hərbi sursatlar aşkar edilib, zərərsizləşdirilib: FOTO- VİDEO
Sima Acan – Kanadada seçilmiş ilk türk əsilli deputat oldu