Mayonezli salatlar – ləzzətli, amma təhlükəli seçim!

Əvvəlcə boynumuza alaq: mayonezli salatlar bir çoxumuz üçün süfrənin ulduzudur. “Olivye”, “paytaxt” və ya toyuqlu mayonezli salatlar həm bayramlarda, həm də gündəlik yeməklərdə çox sevilir. Amma bu dadlı yeməyin arxasında bəzi təhlükələr gizlənir.
🌡️ Tez xarab olur
Mayonez yüksək yağ tərkibli və tez xarab olan məhsuldur. Əgər salat otaq temperaturunda uzun müddət saxlanarsa, bakterioloji çirklənmə riski artır. Bu isə qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
🥵 Yay aylarında xüsusilə təhlükəli
İsti havada soyuducudan kənarda qalan mayonezli salat 1-2 saata belə zəhərləyici hala düşə bilər. Xüsusən pikniklərdə, açıq havada verilən süfrələrdə bu risk daha da böyüyür.
🧬 Zəif immunitet üçün riskli
Uşaqlar, yaşlılar və hamilə qadınlar üçün mayonezli salatlar daha təhlükəlidir. Salmonella və digər bakteriyalar zəif immun sistemi olan insanlarda ciddi fəsadlar yarada bilər.
❗ Ev mayonezi daha da risklidir
Bəziləri evdə mayonez hazırlayır – yumurta ilə. Termik emal keçməyən çiy yumurta bakteriya risqini daha da artırır. Ona görə də ev mayonezi ilə hazırlanmış salatlar daha çox diqqət tələb edir.
Nə etməli?
Mayonezli salat hazırlayarkən təzə məhsullardan istifadə et.
Hazırlandıqdan dərhal sonra soyuducuya qoy.
Ən çox 1 gün saxla.
Açıq havada verilirsə – salat üçün soyuq şərait təmin et.
Alternativ olaraq qatıq və ya zeytun yağı əsaslı souslara üstünlük ver!
🌡️ Tez xarab olur
Mayonez yüksək yağ tərkibli və tez xarab olan məhsuldur. Əgər salat otaq temperaturunda uzun müddət saxlanarsa, bakterioloji çirklənmə riski artır. Bu isə qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
🥵 Yay aylarında xüsusilə təhlükəli
İsti havada soyuducudan kənarda qalan mayonezli salat 1-2 saata belə zəhərləyici hala düşə bilər. Xüsusən pikniklərdə, açıq havada verilən süfrələrdə bu risk daha da böyüyür.
🧬 Zəif immunitet üçün riskli
Uşaqlar, yaşlılar və hamilə qadınlar üçün mayonezli salatlar daha təhlükəlidir. Salmonella və digər bakteriyalar zəif immun sistemi olan insanlarda ciddi fəsadlar yarada bilər.
❗ Ev mayonezi daha da risklidir
Bəziləri evdə mayonez hazırlayır – yumurta ilə. Termik emal keçməyən çiy yumurta bakteriya risqini daha da artırır. Ona görə də ev mayonezi ilə hazırlanmış salatlar daha çox diqqət tələb edir.
Nə etməli?
Mayonezli salat hazırlayarkən təzə məhsullardan istifadə et.
Hazırlandıqdan dərhal sonra soyuducuya qoy.
Ən çox 1 gün saxla.
Açıq havada verilirsə – salat üçün soyuq şərait təmin et.
Alternativ olaraq qatıq və ya zeytun yağı əsaslı souslara üstünlük ver!
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Gündəm
Bu gün, 11:30
Milli Müdafiə Universitetində daha bir yenilik!
Sağlamlıq
Bu gün, 11:30
Gözəllik üçün hormonları necə tarazlayaq?
Dünya
Bu gün, 11:00
Trampdan güc həmləsi: Pauellin taxtı sarsılır
Gündəm
Bu gün, 10:14
Əsgərlərə Hərbi Kolleclərdə Təhsil İmkanı Yaradılıb
Hadisə
Bu gün, 09:54
Azərbaycan Ordusunun mövqeləri atəşə tutulub
Hadisə
Bu gün, 09:40
"Venesiya"-da kütləvi zəhərlənmə
Gündəm / İqtisadiyyat
Bu gün, 09:32
Beyləqanda marketdə saxta spirtli içkilər aşkarlanıb
Populyar Xəbərlər
Yeni Yaşımın Səssiz Gücü
Əlisultan İsgəndərzadə – Zəhmətlə Yoğrulmuş Ömür
Rəxşəndə – Günəşi Ürəyində Daşıyan Qadın
"Ulusum.az"-ın İşığı, Rəxşəndə İkram qızı — Doğum Günün Mübarək!
Xəzər Universitetində “Maarifçi” Proqramına Maraqlı Start!
Yaxşılıqla Gözəlləşən Dünya: Yunus Əmrənin İşığında Jalə Cəfərovanın Söz Yolu