6-04-2025, 21:00 0 Sağlamlıq

MRT prosedurundan əvvəl hansı qidalar yeyilməməlidir?

MRT prosedurundan əvvəl hansı qidalar yeyilməməlidir?
Amerikalı alimlər Yeni Meksiko Universitetində aparılan tədqiqat nəticəsində, maqnit-rezonans tomoqrafiyası (MRT) kontrastlı maddələrlə bağlı nadir, lakin təhlükəli fəsadları izah edə biləcək gözlənilməz mexanizm aşkar ediblər. Məlum olub ki, bir çox adi məhsullarda mövcud olan oksalat turşusu, gadoliniyi zəhərli nanozülallara çevirə bilir. Tədqiqat Magnetic Resonance Imaging (MRI) elmi jurnalında dərc edilib.

Gadolinium — MRT kontrast maddələrində istifadə edilən nadir torpaq metaldır. Çox sayda pasiyentdə o, təhlükəsiz şəkildə orqanizmdən xaric olunur, lakin nadir hallarda nefrogenik sistemik fibroz (qanlı dərinin və daxili orqanların sıxılmasına səbəb olan ölümcül xəstəlik) yarada bilər.

Laboratoriya təcrübələri zamanı alimlər aşkar ediblər ki, oksalat turşusu (ispanaq, giləmeyvə, şokoladda mövcud olan və C vitamini metabolizması zamanı əmələ gələn) kontrast maddələrdəki gadoliniumu sərbəst buraxa bilir.

Bu nanozülallar böyrək və digər orqan hüceyrələrinə nüfuz edir. Bu, bəzi pasiyentlərdə ciddi reaksiyaların inkişaf etməsini izah edə bilər.

Aparılan tədqiqatların nəticələrinə əsasən, alimlər MRT müayinəsi üçün kontrast maddəsi tətbiq etməzdən əvvəl yüksək oksalat turşusu tərkibli məhsullardan müvəqqəti olaraq çəkinməyi və həmçinin C vitamini qəbulunu məhdudlaşdırmağı tövsiyə edirlər.




Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: