28-03-2025, 12:00 0 Sağlamlıq

Mədə xərçəngi riskini artıran qidaların adları açıqlanıb

Mədə xərçəngi riskini artıran qidaların adları açıqlanıb
Dietoloq Natalya Pavlyuk Radio 1-ə verdiyi müsahibədə bildirib ki, trans yağlar və kanserogenlərlə zəngin olan duzlu və qızardılmış qidalar mədəyə ciddi mənfi təsir göstərir. Onun sözlərinə görə, bu cür qidaların müntəzəm istifadəsi mədə xərçənginin inkişaf riskini artıra bilər.

Pavlyuk qeyd edib ki, duzlu, çox isti və həddindən artıq yediklərimiz mədəmiz üçün ən zərərlisi hesab olunur. Belə qidalar mədə üçün böyük problemlərə yol açır və xərçəngin inkişafını təşviq edə bilər. Xüsusilə, trans yağlar və müxtəlif kanserogen maddələrlə zəngin olan qızardılmış qidaların mədənin normal fəaliyyətinə mənfi təsir etdiyi vurğulanıb.

Dietoloq əlavə edib ki, bu cür qidalar orqanizm tərəfindən sürətlə sorulur, bu da yüksək glisemik yük yaradır. Nəticədə, insulin müqaviməti inkişaf edir və çəki artımı riski artır. Bu səbəbdən, sağlam qidalanma prinsipinə riayət etmək, bu cür məhsullardan qaçınmaq, ümumi sağlamlıq və mədə xəstəliklərinin qarşısını almaq baxımından olduqca vacibdir.

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: