Həddindən artıq yağlı qidalar immuniteti zəiflədir - Araşdırma
 
        Miçiqan Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yüksək yağlı pəhriz siçanların immun hüceyrələrinin infeksiyaya reaksiya vermə qabiliyyətini zəiflədir. Araşdırmanın nəticələri Journal of Immunology (JI) jurnalında dərc olunub.
Təcrübə zamanı gəmiricilər iki qrupa bölünüb. Birinci qrup müntəzəm yemək yeyirdi, ikinci qrup isə kökəlmək üçün yüksək yağlı pəhrizə riayət edirdi. Müdaxilə başa çatdıqdan sonra immun sisteminin patogenlərlə mübarizə aparan qoruyucu hüceyrələri olan neytrofillər hər bir fərdin qanından və sümük iliyindən təcrid edilib.
Tədqiqatçılar yüksək yağlı pəhrizin sümük iliyindəki neytrofillərin iltihabı tənzimləmək üçün vacib olan immun siqnal olan TNF-alfa toplamaq və buraxmaq qabiliyyətini pozduğunu aşkar ediblər. Neytrofillər Pseudomonas aeruginosa (sətəlcəm səbəbi) ilə təmasda olduqda, bakteriyaları udmaqda və öldürməkdə daha az təsirli idilər.
Alimlər həmçinin müəyyən ediblər ki, kök siçanlarda bu hüceyrə növü yetişməmişlik və ya əksinə qocalma əlamətləri göstərir. Tədqiqatçılar oxşar mexanizmlərin insan orqanizmində də ola biləcəyini irəli sürüblər. Onlar izah etdilər ki, piylənmə müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən infeksiyalara qarşı həssaslığın artmasına səbəb olan xroniki aşağı dərəcəli iltihabla bağlıdır.
 
  Təcrübə zamanı gəmiricilər iki qrupa bölünüb. Birinci qrup müntəzəm yemək yeyirdi, ikinci qrup isə kökəlmək üçün yüksək yağlı pəhrizə riayət edirdi. Müdaxilə başa çatdıqdan sonra immun sisteminin patogenlərlə mübarizə aparan qoruyucu hüceyrələri olan neytrofillər hər bir fərdin qanından və sümük iliyindən təcrid edilib.
Tədqiqatçılar yüksək yağlı pəhrizin sümük iliyindəki neytrofillərin iltihabı tənzimləmək üçün vacib olan immun siqnal olan TNF-alfa toplamaq və buraxmaq qabiliyyətini pozduğunu aşkar ediblər. Neytrofillər Pseudomonas aeruginosa (sətəlcəm səbəbi) ilə təmasda olduqda, bakteriyaları udmaqda və öldürməkdə daha az təsirli idilər.
Alimlər həmçinin müəyyən ediblər ki, kök siçanlarda bu hüceyrə növü yetişməmişlik və ya əksinə qocalma əlamətləri göstərir. Tədqiqatçılar oxşar mexanizmlərin insan orqanizmində də ola biləcəyini irəli sürüblər. Onlar izah etdilər ki, piylənmə müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən infeksiyalara qarşı həssaslığın artmasına səbəb olan xroniki aşağı dərəcəli iltihabla bağlıdır.
Diqqət Çəkənlər
      	
  
			Oxşar xəbərlər:
		
		
	
			Şərhlər:
		
		
		İnformasiya
	
	Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
	
					Son xəbərlər
					daha çox
				
                
				
		Mətbəx
		
			 Dünən, 16:30
			
		
	
	Şam yeməyi üçün sağlam və doyumlu resept
		Mətbəx
		
			 Dünən, 15:00
			
		
	
	Ev Şəraitində Yarpaq Dönər Resepti
		Mətbəx
		
			 Dünən, 13:00
			
		
	
	Nahar  - Toyuqlu mərci püresi şorbası
		Mətbəx
		
			 Dünən, 11:00
			
		
	
	Şokoladlı-kəsmikli zapekanka
		---
		
			 Dünən, 10:00
			
		
	
	Tez   Hazırlanan Peçenye Resepti. -VİDEO
		Sağlamlıq
		
			 Dünən, 09:30
			
		
	
	Oturaq həyat tərzi ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər – gündə cəmi 10 dəqiqə kifayətdir
		Mətbəx
		
			 Dünən, 09:30
			
		
	
	Səhər yeməyi  - Düyü unlu syrniklər
					Populyar Xəbərlər
				
				
					
		
	
		Dünyanı Sənət Xilas Edəcək – Rənglərin Qardaşlığı Özbəkistanda  -  VİDEO
				
		
	
		“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi  -  VİDEO
				
		
	
		Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi  -   VİDEO
				
		
	
		Qazaxda Gənclər Narkomaniyaya Qarşı Maarifləndirilir – Sağlam Gələcək Naminə!
				
		
	
		Taşkentdə “Beş Qazan”da doğmalıq dadı – Özbek aşının qardaşlıq süfrəsi
				
		
	
		Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı   -  VİDEO
				
				
                
			

