Niyə biz yağlı yeməkləri sevirik?

Yağlı yeməklər, çox vaxt dadlı və cəlbedici olur, amma onların niyə bu qədər sevilməsi bir qədər daha dərin biologiya və psixologiya ilə əlaqədardır. İnsanların yağlı yeməklərə olan meyli təkcə dadla bağlı deyil, həm də bədənimizin və beyimizin bu növ qidalara necə reaksiya verdiyi ilə əlaqəlidir.
Bioloji səbəblər:
İlk növbədə, bədənimiz yağlı qidaları enerji mənbəyi olaraq tanıyır. Yağlar, karbohidratlardan və zülallardan daha çox enerji təmin edir. Bir qram yağ, təxminən 9 kalori verir, halbuki karbohidrat və zülallar yalnız 4 kalori verir. Tarixən, bu, orqanizmimiz üçün həyati əhəmiyyət kəsb edirdi, çünki yağlar bədənin uzun müddət enerji ehtiyaclarını qarşılamasına kömək edirdi. Bu səbəbdən beynimiz, yağları "təhlükəsiz" və "qida təminatçısı" kimi qəbul edib, onlara daha çox meyl etməyə meyllidir.
Ləzzət və mükafat sistemi:
Yağlı qidalar həm də dadlıdır. Yağların ləzzət verici xüsusiyyətləri vardır, çünki onlar bir çox digər tatları daha da gücləndirir. Yağlı yeməklər, həmçinin beynimizdə mükafat sistemini aktivləşdirir. Yağlı və şirin qidalar bədənimizdə dopaminin sərbəst buraxılmasına səbəb olur. Dopamin, məmnuniyyət və xoşbəxtlik hissi yaradan kimyəvi maddədir. Bu da bizim həmin qidalara olan meylimizi artırır, çünki beyin, həmin qidaların bizə xoş hisslər bəxş etdiyini "öyrənir".
Mədəniyyət və adət-ənənələr:
Bir çox mədəniyyətdə, yağlı yeməklər daha çox ləzzət və lüks ilə əlaqələndirilir. Məsələn, təntənəli və bayram yeməkləri adətən yağlı və zəngin olur. Həmçinin, bu cür yeməklər çox vaxt sosial və ailəvi birləşmələrə səbəb olur. Bir çox insan üçün yağlı yeməklər xoş xatirələrlə, sevgi ilə və ətrafdakıların diqqəti ilə bağlıdır.
Psixoloji faktorlar:
Yağlı yeməklərə olan meyl, bəzən stressin və ya emosional vəziyyətin nəticəsi də ola bilər. Bəzi insanlar, stress və ya narahatlıq hissi ilə qarşılaşdıqda, rahatlamaq və özlərini yaxşı hiss etmək üçün yağlı və şirin yeməklərə yönəlirlər. Bu da bədənin emosional vəziyyətə verdiyi reaksiya kimi qəbul edilə bilər. Beləliklə, emosional yemək yemək, bəzən müvəqqəti olaraq rahatlıq və xoşbəxtlik hissi yarada bilər.
Yağlı yeməklərə olan meylin bir neçə səbəbi var. Bu, bədənimizin enerji ehtiyacı, beynin mükafat sisteminə təsiri, mədəniyyət və adət-ənənələrin rolu və emosional vəziyyətlə əlaqəlidir. Bu səbəblər bizi yağlı yeməklərə qarşı daha həssas edir. Ancaq unutmamalıyıq ki, balanslı və sağlam qidalanma həyat keyfiyyətimizi artırır və həddindən artıq yağlı yeməklərdən uzaq durmaq bədənimiz üçün faydalıdır.
Bioloji səbəblər:
İlk növbədə, bədənimiz yağlı qidaları enerji mənbəyi olaraq tanıyır. Yağlar, karbohidratlardan və zülallardan daha çox enerji təmin edir. Bir qram yağ, təxminən 9 kalori verir, halbuki karbohidrat və zülallar yalnız 4 kalori verir. Tarixən, bu, orqanizmimiz üçün həyati əhəmiyyət kəsb edirdi, çünki yağlar bədənin uzun müddət enerji ehtiyaclarını qarşılamasına kömək edirdi. Bu səbəbdən beynimiz, yağları "təhlükəsiz" və "qida təminatçısı" kimi qəbul edib, onlara daha çox meyl etməyə meyllidir.
Ləzzət və mükafat sistemi:
Yağlı qidalar həm də dadlıdır. Yağların ləzzət verici xüsusiyyətləri vardır, çünki onlar bir çox digər tatları daha da gücləndirir. Yağlı yeməklər, həmçinin beynimizdə mükafat sistemini aktivləşdirir. Yağlı və şirin qidalar bədənimizdə dopaminin sərbəst buraxılmasına səbəb olur. Dopamin, məmnuniyyət və xoşbəxtlik hissi yaradan kimyəvi maddədir. Bu da bizim həmin qidalara olan meylimizi artırır, çünki beyin, həmin qidaların bizə xoş hisslər bəxş etdiyini "öyrənir".
Mədəniyyət və adət-ənənələr:
Bir çox mədəniyyətdə, yağlı yeməklər daha çox ləzzət və lüks ilə əlaqələndirilir. Məsələn, təntənəli və bayram yeməkləri adətən yağlı və zəngin olur. Həmçinin, bu cür yeməklər çox vaxt sosial və ailəvi birləşmələrə səbəb olur. Bir çox insan üçün yağlı yeməklər xoş xatirələrlə, sevgi ilə və ətrafdakıların diqqəti ilə bağlıdır.
Psixoloji faktorlar:
Yağlı yeməklərə olan meyl, bəzən stressin və ya emosional vəziyyətin nəticəsi də ola bilər. Bəzi insanlar, stress və ya narahatlıq hissi ilə qarşılaşdıqda, rahatlamaq və özlərini yaxşı hiss etmək üçün yağlı və şirin yeməklərə yönəlirlər. Bu da bədənin emosional vəziyyətə verdiyi reaksiya kimi qəbul edilə bilər. Beləliklə, emosional yemək yemək, bəzən müvəqqəti olaraq rahatlıq və xoşbəxtlik hissi yarada bilər.
Yağlı yeməklərə olan meylin bir neçə səbəbi var. Bu, bədənimizin enerji ehtiyacı, beynin mükafat sisteminə təsiri, mədəniyyət və adət-ənənələrin rolu və emosional vəziyyətlə əlaqəlidir. Bu səbəblər bizi yağlı yeməklərə qarşı daha həssas edir. Ancaq unutmamalıyıq ki, balanslı və sağlam qidalanma həyat keyfiyyətimizi artırır və həddindən artıq yağlı yeməklərdən uzaq durmaq bədənimiz üçün faydalıdır.
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Bu gün, 11:00
Qadınların immunitet sabitliyinin sirri açıldı
Dünya
Bu gün, 10:15
Moskva Vaşinqtona yeni səfir göndərir
Gündəm
Bu gün, 01:28
Vəkil Mehman Əliyev vəfat edib
Dünya
Dünən, 22:00
WSJ: İsrail HƏMAS-a təzyiqi davam etdirəcək
Populyar Xəbərlər
Cəsur və yaradıcı publisist - Əntiqə Qonaqova
Cəbrayıl şəhərində Novruz ilə bağlı bayram konserti təşkil olunub - FOTO - VİDEO
Balıqçının meyiti sabah Azərbaycana təhvil veriləcək
Gədəbəydə qar uçqununa düşən iki əsgərin nəşləri aşkar edilib
Tomas Kromvel: Tarix, Fantaziya və Yenidən Canlanma
Yeni Yaşınızda Daha Böyük Uğurlar!