Mədə xorası olanlara bu qidaların qəbulu qadağandır
Mədə xorası olan insanlara bəzi qidaların və içkilərin qəbulu tövsiyə edilmir, çünki bu məhsullar mədə turşuluğunu artıraraq xoranın daha da pisləşməsinə və ağrıların şiddətlənməsinə səbəb ola bilər. Aşağıda qadağan olunan qidalar və içkilərin siyahısı verilmişdir:
1. **Kofeinli içkilər**
- Qəhvə (hətta kofeinsiz qəhvə)
- Çay (xüsusilə qara çay)
- Enerji içkiləri və qazlı içkilər (kolalar)
**Səbəb:** Bu içkilər mədə turşusunun ifrazını artırır və xoraya mənfi təsir göstərir.
2. **Spirtli içkilər**
- Şərab, pivə və digər spirtli içkilər
**Səbəb:** Spirt mədə selikli qişasını qıcıqlandırır və turşuluğu artıraraq xoraya zərər verə bilər.
3. **Yağlı və qızardılmış yeməklər**
- Qızardılmış kartof və digər fast food növləri
- Kərə yağı və mayonezlə hazırlanan qidalar
**Səbəb:** Yağlı qidalar həzm prosesini ləngidir və mədə üzərində təzyiqi artırır.
4. **Turş və ədviyyatlı qidalar**
- Turşular (sirkə və limon əsaslı marinadlar)
- Çili bibəri, qara bibər və acı souslar
**Səbəb:** Bu qidalar mədə divarını qıcıqlandıraraq ağrılara səbəb ola bilər.
5. **Pomidor və sitrus meyvələri**
- Pomidor, portağal, limon, qreypfrut və onların şirələri
**Səbəb:** Bu məhsulların turşuluğu yüksək olduğundan mədə qişasını zədələyir.
6. **Şokolad və şirniyyatlar**
- Tünd şokolad, kakao və çox şəkərli qidalar
**Səbəb:** Şokolad mədə turşusunu artırır və həzmi çətinləşdirir.
7. **Çox duzlu və hisə verilmiş məhsullar**
- Kolbasa, sosiska, turşu balıq və pendirlər
**Səbəb:** Duz və emal olunmuş məhsullar mədə qişasına mənfi təsir göstərir.
8. **Qazlı içkilər və fermentasiya olunmuş qidalar**
- Soda və qazlı mineral sular
- Kvass və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər
**Səbəb:** Qazlı içkilər mədədə təzyiqi artıraraq turşu reflüksünü tetiklər.
Tövsiyələr
Xora xəstələrinə daha çox bişmiş və ya buxarda hazırlanan yeməklər, tərəvəz şorbaları və yüngül, asan həzm olunan qidalar məsləhət görülür. Yeməkləri az miqdarda, lakin tez-tez yemək və çox isti və ya çox soyuq qidalardan çəkinmək də faydalıdır.
Eltun Məmmədov
1. **Kofeinli içkilər**
- Qəhvə (hətta kofeinsiz qəhvə)
- Çay (xüsusilə qara çay)
- Enerji içkiləri və qazlı içkilər (kolalar)
**Səbəb:** Bu içkilər mədə turşusunun ifrazını artırır və xoraya mənfi təsir göstərir.
2. **Spirtli içkilər**
- Şərab, pivə və digər spirtli içkilər
**Səbəb:** Spirt mədə selikli qişasını qıcıqlandırır və turşuluğu artıraraq xoraya zərər verə bilər.
3. **Yağlı və qızardılmış yeməklər**
- Qızardılmış kartof və digər fast food növləri
- Kərə yağı və mayonezlə hazırlanan qidalar
**Səbəb:** Yağlı qidalar həzm prosesini ləngidir və mədə üzərində təzyiqi artırır.
4. **Turş və ədviyyatlı qidalar**
- Turşular (sirkə və limon əsaslı marinadlar)
- Çili bibəri, qara bibər və acı souslar
**Səbəb:** Bu qidalar mədə divarını qıcıqlandıraraq ağrılara səbəb ola bilər.
5. **Pomidor və sitrus meyvələri**
- Pomidor, portağal, limon, qreypfrut və onların şirələri
**Səbəb:** Bu məhsulların turşuluğu yüksək olduğundan mədə qişasını zədələyir.
6. **Şokolad və şirniyyatlar**
- Tünd şokolad, kakao və çox şəkərli qidalar
**Səbəb:** Şokolad mədə turşusunu artırır və həzmi çətinləşdirir.
7. **Çox duzlu və hisə verilmiş məhsullar**
- Kolbasa, sosiska, turşu balıq və pendirlər
**Səbəb:** Duz və emal olunmuş məhsullar mədə qişasına mənfi təsir göstərir.
8. **Qazlı içkilər və fermentasiya olunmuş qidalar**
- Soda və qazlı mineral sular
- Kvass və fermentləşdirilmiş tərəvəzlər
**Səbəb:** Qazlı içkilər mədədə təzyiqi artıraraq turşu reflüksünü tetiklər.
Tövsiyələr
Xora xəstələrinə daha çox bişmiş və ya buxarda hazırlanan yeməklər, tərəvəz şorbaları və yüngül, asan həzm olunan qidalar məsləhət görülür. Yeməkləri az miqdarda, lakin tez-tez yemək və çox isti və ya çox soyuq qidalardan çəkinmək də faydalıdır.
Eltun Məmmədov
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
25-04-2024, 10:50
Müasir dövrdə qidalanmada ən böyük probləmlərdən biri və ən başlıcası fast food, yəni tez hazır olan qidalara üstünlük
29-07-2024, 08:00
Limon, tərkibində yüksək miqdarda C vitamini və antioksidantlar olan faydalı bir meyvə kimi tanınır. Lakin, hər qidanın
2-08-2024, 09:20
Şərab seçimi, həm dad, həm də keyfiyyət baxımından ideal təcrübə yaşamaq üçün vacibdir. Şərabların müxtəlif növləri və
2-09-2024, 12:30
Tarixdə baş verən ən güclü zəlzələlərdən bəziləri aşağıdakılardır: 1. Valdivia Zəlzələsi, Çili (1960) Güc: 9.5
23-07-2024, 11:30
Qırmızı şərab, əsrlər boyu sağlamlıq üçün bir çox faydalara sahib olduğu düşünülən bir içkidir. Elmi araşdırmalar,
Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Maraqlı
Dünən, 21:03
Xoruldamağın qarşısını necə almaq olar?
Cəmiyyət
Dünən, 16:42
Avstraliyada 16 yaşından kiçik uşaqların sosial şəbəkələrdən istifadəsi qadağan olunur
Hadisə
Dünən, 13:33
Macarıstan Ukrayna ilə sərhəd yaxınlığında hava hücumundan müdafiə sistemi quraşdıracaq
Maraqlı
Dünən, 12:14
Qripin qarşısını tez zamanda necə almaq olar?
Cəmiyyət
Dünən, 12:10
İran BMT-nin Baş Assambleyasında ölüm hökmünün dayandırılmasının əleyhinə səs verib
Hadisə
Dünən, 12:09
Palmira şəhəri yaxınlığında İsrailin hava hücumu nəticəsində 10 Suriya əsgəri həlak olub
Cəmiyyət
Dünən, 10:51
Tramp Baydenin ATACMS qərarını nəzərə alaraq Rusiya Federasiyası ilə danışıqlara başlaya bilər
Populyar Xəbərlər
İran XİN: "Culfa ilə Naxçıvan arasında sərnişin daşımaları üçün sərhədin açılması məsəsləsini diqqətdə saxlayırıq"
COP29 çərçivəsində Bakıda “Həmkarlar ittifaqları üçün strateji gün” mövzusunda tədbir keçirilib
Xarici hakerlər ABŞ Konqres Kitabxanasının elektron poçtunu sındırıblar
Azərbaycanda İran vətəndaşı iki gündür itkin düşüb
Baş ağrısını kəsən təbii yollar
Salyan sakini ölümlə çarpışan yaralı hacıleylək quşunu xilas edib