Balıq əti hansı aylarda yeyilməlidir?

Balıq əti istehlakı ilə bağlı "R" qaydası adlı qədim bir qayda var. Bu qayda, balığın ən təzə və təhlükəsiz olduğu dövrləri müəyyən etməyə kömək edir.
"R" Qaydası:
"R" qaydasına görə, adı "R" hərfi ilə bitən aylarda (sentyabr, oktyabr, noyabr, dekabr, yanvar, fevral, mart, aprel) balıq yemək daha məsləhətlidir. Bu dövrdə su sərin olur, bu da balığın keyfiyyətinə müsbət təsir göstərir, çünki sərin su balığın tərkibindəki yağların daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir. Yay aylarında, xüsusilə isti iqlim şəraitində balıq daha tez xarab ola bilər, bu da zəhərlənmə riskini artırır.
Balıq Yeyilməsi Üçün Ən Uyğun Dövrlər:
Payız və Qış ayları (Sentyabr - Aprel): Bu dövrdə suyun temperaturu sərin olur və balıq, xüsusilə yağlı balıqlar (sarı balıq, skumbriya, sardina və s.) daha dadlı və keyfiyyətli olur.
İstisnalar:
Bu qayda hər zaman və hər yerdə tətbiq olunmur. Məsələn, soyuq su balıqları (qızılbalıq, somon və s.) il boyu istehlak edilə bilər, çünki onlar daha soyuq sularda yaşayırlar və yayda da təhlükəsiz şəkildə yeyilə bilərlər.
Təzə balıq almaq və düzgün saxlanılması da balıq yemək üçün ən uyğun dövrləri müəyyənləşdirmək qədər vacibdir. Təzə balıq alarkən balığın gözlərinin parlaq və ətinin möhkəm olmasına diqqət etmək lazımdır.
Eltun Məmmədov
"R" Qaydası:
"R" qaydasına görə, adı "R" hərfi ilə bitən aylarda (sentyabr, oktyabr, noyabr, dekabr, yanvar, fevral, mart, aprel) balıq yemək daha məsləhətlidir. Bu dövrdə su sərin olur, bu da balığın keyfiyyətinə müsbət təsir göstərir, çünki sərin su balığın tərkibindəki yağların daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edir. Yay aylarında, xüsusilə isti iqlim şəraitində balıq daha tez xarab ola bilər, bu da zəhərlənmə riskini artırır.
Balıq Yeyilməsi Üçün Ən Uyğun Dövrlər:
Payız və Qış ayları (Sentyabr - Aprel): Bu dövrdə suyun temperaturu sərin olur və balıq, xüsusilə yağlı balıqlar (sarı balıq, skumbriya, sardina və s.) daha dadlı və keyfiyyətli olur.
İstisnalar:
Bu qayda hər zaman və hər yerdə tətbiq olunmur. Məsələn, soyuq su balıqları (qızılbalıq, somon və s.) il boyu istehlak edilə bilər, çünki onlar daha soyuq sularda yaşayırlar və yayda da təhlükəsiz şəkildə yeyilə bilərlər.
Təzə balıq almaq və düzgün saxlanılması da balıq yemək üçün ən uyğun dövrləri müəyyənləşdirmək qədər vacibdir. Təzə balıq alarkən balığın gözlərinin parlaq və ətinin möhkəm olmasına diqqət etmək lazımdır.
Eltun Məmmədov
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Bu gün, 14:30
Təbiətin Sakitlik Sirri: Matcha Çayı
Hadisə
Bu gün, 14:12
Əlibıçaqlı qadın avtobusda təşviş yaratdı - VİDEO
Hadisə
Bu gün, 14:04
Sumqayıtda zavodda partlayış olub
İqtisadiyyat
Bu gün, 13:44
Vergi üçün son tarix yaxınlaşır – Diqqətli olun
Dünya
Bu gün, 13:30
Vensdən Papa XIV Leona Trampdan Ağ Ev dəvəti
Mədəniyyət
Bu gün, 13:00
Azərbaycan Dövlət Kukla Teatrında Unikal “Meksika kuklaları” Sərgisi - FOTO
Siyasət
Bu gün, 12:45
Elçin Quliyev və Kral III Çarlz bir arada - FOTO
İdman
Bu gün, 12:40
Əminə Əliyevanın İtaliyadan möhtəşəm dönüşü - VİDEO
Maraqlı
Bu gün, 12:30
Britaniyada “Wi-Fi"-sız Gənclik Arzusu
Populyar Xəbərlər
Aysel Xanlarqızı Beynəlxalq Ədəbiyyat Mükafatına Layiq Görüldü
Bakı Qlobal Dəb Səhnəsində – MBFW Azerbaijan İşıqları Yandırdı! - FOTO
Jerar Depardye cinsi təcavüzdə təqsirli bilindi: Paris məhkəməsindən şərti cəza
Tekirdağda Görməli Yerlər: Tarix, Təbiət və Mədəniyyətlə Dolu Unudulmaz Səyahət FOTO/VİDEO
Saakaşviliyə Ukraynanın agenti statusu verildi
“Freestyle Kings” Arenasında Qanadsız Uçuş - FOTO - VİDEO