Demədi Demə - Palma yağı elə də ziyanlı deyilmiş

Danimarkanın Orhus Universiteti nəzdində fəaliyyət göstərən VIA Kollecinin diyetoloqu Sandra Vigelene bildirib ki, palma yağı digər bitki yağlarından daha zərərli deyil, əgər onu mülayim və balanslı şəkildə qəbul edirsinizsə.
Mütəxəssis qeyd edib ki, palma yağının iki növü var:
🔸 Nerafinə (qırmızı) palma yağı — təzə meyvələrdən əldə olunur, antioksidantlar, karotinoidlər və E vitamini baxımından zəngindir, rəngi qırmızımtıldır və ürək-damar, eləcə də immun sisteminə müsbət təsir göstərə bilər.
🔸 Rafinə olunmuş, yəni ağardılmış və qoxusuz palma yağı (RBD) isə daha çox sənayedə istifadə olunur. Bu növ yağ istiyə davamlı, neytral dadlı olur, lakin tərkibində faydalı maddələr azdır.
Palma yağı əsasən doymuş yağ turşuları, xüsusən palmitin turşusu ilə zəngindir. Bəzi tədqiqatlar onun “pis” LDL xolesterin səviyyəsini artıra biləcəyini göstərsə də, Vigelenenin sözlərinə görə, bu yağın unikal tərkibi onun ürəyə olan mənfi təsirini digər yağlarla müqayisədə daha zəif edə bilər.
Bununla belə, palma yağının trigliserid səviyyəsinə təsiri bəzi tədqiqatlarda daha aydın görünür.
📌 Trigliseridlər – bədənin enerji ehtiyatı olan yağlardır. Lakin artıq miqdarda olduqda piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri və digər problemlərə səbəb ola bilər.
Diyetoloq vurğulayıb ki:
“Əsas məsələ palma yağı deyil, ümumi qidalanma balansıdır. Həddindən artıq doymuş yağlar qəbul edilərsə, zərər mənbəyi hansı yağ olmasından asılı olmayaraq qalacaq.”
O, həmçinin xatırladıb ki, doymuş yağlar ət məhsulları, süd, pendir, kərə yağı və şirniyyatlarda da bol miqdardadır.
Əgər qidalanmanız balanslıdır və həyat tərziniz aktiv və sağlamdırsa, palma yağının tərkibli məhsulları vaxtaşırı və mülayim miqdarda qəbul etmək sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır.
Ulusum.az
Mütəxəssis qeyd edib ki, palma yağının iki növü var:
🔸 Nerafinə (qırmızı) palma yağı — təzə meyvələrdən əldə olunur, antioksidantlar, karotinoidlər və E vitamini baxımından zəngindir, rəngi qırmızımtıldır və ürək-damar, eləcə də immun sisteminə müsbət təsir göstərə bilər.
🔸 Rafinə olunmuş, yəni ağardılmış və qoxusuz palma yağı (RBD) isə daha çox sənayedə istifadə olunur. Bu növ yağ istiyə davamlı, neytral dadlı olur, lakin tərkibində faydalı maddələr azdır.
Palma yağı əsasən doymuş yağ turşuları, xüsusən palmitin turşusu ilə zəngindir. Bəzi tədqiqatlar onun “pis” LDL xolesterin səviyyəsini artıra biləcəyini göstərsə də, Vigelenenin sözlərinə görə, bu yağın unikal tərkibi onun ürəyə olan mənfi təsirini digər yağlarla müqayisədə daha zəif edə bilər.
Bununla belə, palma yağının trigliserid səviyyəsinə təsiri bəzi tədqiqatlarda daha aydın görünür.
📌 Trigliseridlər – bədənin enerji ehtiyatı olan yağlardır. Lakin artıq miqdarda olduqda piylənmə, ürək-damar xəstəlikləri və digər problemlərə səbəb ola bilər.
Diyetoloq vurğulayıb ki:
“Əsas məsələ palma yağı deyil, ümumi qidalanma balansıdır. Həddindən artıq doymuş yağlar qəbul edilərsə, zərər mənbəyi hansı yağ olmasından asılı olmayaraq qalacaq.”
O, həmçinin xatırladıb ki, doymuş yağlar ət məhsulları, süd, pendir, kərə yağı və şirniyyatlarda da bol miqdardadır.
Əgər qidalanmanız balanslıdır və həyat tərziniz aktiv və sağlamdırsa, palma yağının tərkibli məhsulları vaxtaşırı və mülayim miqdarda qəbul etmək sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Gündəm
Bu gün, 16:06
Azərbaycan Dövlət Həkimləri Təkmilləşdirmə İnstitutuna yeni rektor təyin edildi
Hadisə
Bu gün, 15:48
Paytaxtda kanalda naməlum cəsəd aşkarlanıb
Texnologiya
Bu gün, 15:30
Məlumatlarınız ələ keçməsin deyirsinizsə...
Populyar Xəbərlər
Bir Kursantın Yolunda – Polis Anasının Qəlbindən Qürur və Sədaqət
“Səssiz anlaşma: Təhlükəsiz hərəkət” layihəsinə start verildi
Rusiyada azərbaycanlı xanımı döydülər - ANBAAN GÖRÜNTÜLƏR
Xəzər Universitetinin Məzun Günü mərasimi
İsmayıllının sarı möcüzəsi: Günəbaxanlar diyarı - FOTO - VİDEO
ColognePride 2025: CSD paradı Köln küçələrini bəzəyir - FOTO - VİDEO