Bitki yağı yox, quyruq yağı ilə qızartma dəbi: Dietoloqlar nə deyir?

Hələ də bəzi insanlar günəbaxan və ya zeytun yağı əvəzinə yeməkləri quyruq yağı ilə qızartmağa üstünlük verirlər. Onlar niyə bu seçimi edirlər?
Quyruq yağı tərəfdarları deyirlər ki, bu yağ yüksək temperaturda daha sabit qalır, az oksidləşir və kanserogen maddəyə çevrilmir. Bu doğrudurmu? Huffpost bu sualı klinik dietoloq Eymi Reyzenberqə ünvanlayıb.
Quyruq yağı malın böyrək və bel nahiyəsindəki yağlı qatlardan alınır. Bu yağ əritilir, təmizlənir və nəticədə sıx, sarımtıl rəngdə bir məhsul əldə edilir. Onun tüstülənmə temperaturu təxminən 200°C-dir. Bu isə onu kərə yağından (120–150°C) daha dayanıqlı edir.
Bitki yağları ilə müqayisədə quyruq yağında çoxlu doymamış yağ turşuları azdır. Məhz bu turşular yüksək temperaturda oksidləşərək zərərli maddələr yaradır.
Amma dietoloq xəbərdarlıq edir: “Bir-iki dəfə dadına baxmaq olar, amma onu gündəlik istifadəyə çevirmək düzgün deyil.”
Çünki quyruq yağının yarısı doymuş yağlardan ibarətdir – bu da xolesterin səviyyəsini artıraraq ateroskleroz və ürək-damar xəstəlikləri riskini yüksəldə bilər. Bu, xüsusilə genetik riski olanlar üçün təhlükəlidir.
Dietoloq Qreys A. Deroşa əlavə edir:
“Zeytun və avokado yağları orqanizmin özü istehsal etmədiyi faydalı omeqa-3 tərkibli monodoymamış yağlarla zəngindir. Zeytun yağı qızartma üçün uyğun deyil, amma avokado yağı bu iş üçün idealdır.”
Ulusum.az
Quyruq yağı tərəfdarları deyirlər ki, bu yağ yüksək temperaturda daha sabit qalır, az oksidləşir və kanserogen maddəyə çevrilmir. Bu doğrudurmu? Huffpost bu sualı klinik dietoloq Eymi Reyzenberqə ünvanlayıb.
Quyruq yağı malın böyrək və bel nahiyəsindəki yağlı qatlardan alınır. Bu yağ əritilir, təmizlənir və nəticədə sıx, sarımtıl rəngdə bir məhsul əldə edilir. Onun tüstülənmə temperaturu təxminən 200°C-dir. Bu isə onu kərə yağından (120–150°C) daha dayanıqlı edir.
Bitki yağları ilə müqayisədə quyruq yağında çoxlu doymamış yağ turşuları azdır. Məhz bu turşular yüksək temperaturda oksidləşərək zərərli maddələr yaradır.
Amma dietoloq xəbərdarlıq edir: “Bir-iki dəfə dadına baxmaq olar, amma onu gündəlik istifadəyə çevirmək düzgün deyil.”
Çünki quyruq yağının yarısı doymuş yağlardan ibarətdir – bu da xolesterin səviyyəsini artıraraq ateroskleroz və ürək-damar xəstəlikləri riskini yüksəldə bilər. Bu, xüsusilə genetik riski olanlar üçün təhlükəlidir.
Dietoloq Qreys A. Deroşa əlavə edir:
“Zeytun və avokado yağları orqanizmin özü istehsal etmədiyi faydalı omeqa-3 tərkibli monodoymamış yağlarla zəngindir. Zeytun yağı qızartma üçün uyğun deyil, amma avokado yağı bu iş üçün idealdır.”
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Maraqlı
Dünən, 21:00
“İkinci Dəri": Hər Qadının Güclü Alter-Egosu
Hadisə
Dünən, 20:30
Bilgəhdə faciə: Kiçik bir ömür dalğalarda itdi
Maraqlı
Dünən, 20:00
Kraliça Kamilla indi detektiv roman qəhrəmanı
Dünya
Dünən, 19:57
İran hədələdi: Hörmüz boğazı bağlana bilər!
Şou-biznes / Türkiyə
Dünən, 19:30
Məhkəmə qərarı şok etdi: Ozan Güvenə 15 ay həbs!
Maraqlı
Dünən, 17:00
Dünyanı dəyişən insan – İnfluenser kimdir?
Populyar Xəbərlər
Müğənni Şimal xərçəngdən vəfat etdi – Ərindən ürək parçalayan sözlər
Britaniya polisi kral III Çarlzın mühafizəçilərinə yönəlmiş terror hücumunu önləyib
“Qayıdın, Qəzzaya çatmayacaqsınız!” – İsraildən Tunberqə sərt mesaj - FOTO
Macar baş nazirdən Avropaya mesaj: "Öz maraqlarınızı düşünün, Putini yox!"
Daxili işlər naziri xidmətə qəbulla bağlı növbəti sıra baxışı keçirib - VİDEO
Hindistanda DƏHŞƏT: Təyyarə yaşayış məhəlləsinə düşdü – 240-dan çox sərnişin var idi - VİDEO