Bitki yağı yox, quyruq yağı ilə qızartma dəbi: Dietoloqlar nə deyir?

Hələ də bəzi insanlar günəbaxan və ya zeytun yağı əvəzinə yeməkləri quyruq yağı ilə qızartmağa üstünlük verirlər. Onlar niyə bu seçimi edirlər?
Quyruq yağı tərəfdarları deyirlər ki, bu yağ yüksək temperaturda daha sabit qalır, az oksidləşir və kanserogen maddəyə çevrilmir. Bu doğrudurmu? Huffpost bu sualı klinik dietoloq Eymi Reyzenberqə ünvanlayıb.
Quyruq yağı malın böyrək və bel nahiyəsindəki yağlı qatlardan alınır. Bu yağ əritilir, təmizlənir və nəticədə sıx, sarımtıl rəngdə bir məhsul əldə edilir. Onun tüstülənmə temperaturu təxminən 200°C-dir. Bu isə onu kərə yağından (120–150°C) daha dayanıqlı edir.
Bitki yağları ilə müqayisədə quyruq yağında çoxlu doymamış yağ turşuları azdır. Məhz bu turşular yüksək temperaturda oksidləşərək zərərli maddələr yaradır.
Amma dietoloq xəbərdarlıq edir: “Bir-iki dəfə dadına baxmaq olar, amma onu gündəlik istifadəyə çevirmək düzgün deyil.”
Çünki quyruq yağının yarısı doymuş yağlardan ibarətdir – bu da xolesterin səviyyəsini artıraraq ateroskleroz və ürək-damar xəstəlikləri riskini yüksəldə bilər. Bu, xüsusilə genetik riski olanlar üçün təhlükəlidir.
Dietoloq Qreys A. Deroşa əlavə edir:
“Zeytun və avokado yağları orqanizmin özü istehsal etmədiyi faydalı omeqa-3 tərkibli monodoymamış yağlarla zəngindir. Zeytun yağı qızartma üçün uyğun deyil, amma avokado yağı bu iş üçün idealdır.”
Ulusum.az
Quyruq yağı tərəfdarları deyirlər ki, bu yağ yüksək temperaturda daha sabit qalır, az oksidləşir və kanserogen maddəyə çevrilmir. Bu doğrudurmu? Huffpost bu sualı klinik dietoloq Eymi Reyzenberqə ünvanlayıb.
Quyruq yağı malın böyrək və bel nahiyəsindəki yağlı qatlardan alınır. Bu yağ əritilir, təmizlənir və nəticədə sıx, sarımtıl rəngdə bir məhsul əldə edilir. Onun tüstülənmə temperaturu təxminən 200°C-dir. Bu isə onu kərə yağından (120–150°C) daha dayanıqlı edir.
Bitki yağları ilə müqayisədə quyruq yağında çoxlu doymamış yağ turşuları azdır. Məhz bu turşular yüksək temperaturda oksidləşərək zərərli maddələr yaradır.
Amma dietoloq xəbərdarlıq edir: “Bir-iki dəfə dadına baxmaq olar, amma onu gündəlik istifadəyə çevirmək düzgün deyil.”
Çünki quyruq yağının yarısı doymuş yağlardan ibarətdir – bu da xolesterin səviyyəsini artıraraq ateroskleroz və ürək-damar xəstəlikləri riskini yüksəldə bilər. Bu, xüsusilə genetik riski olanlar üçün təhlükəlidir.
Dietoloq Qreys A. Deroşa əlavə edir:
“Zeytun və avokado yağları orqanizmin özü istehsal etmədiyi faydalı omeqa-3 tərkibli monodoymamış yağlarla zəngindir. Zeytun yağı qızartma üçün uyğun deyil, amma avokado yağı bu iş üçün idealdır.”
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Şou-biznes
Bu gün, 13:30
Orlando Bloom “The Cut” üçün 60 Kilo Arıqladı: Sağlamlıq və Sənaye Təzyiqlərinin Həqiqəti
Cəmiyyət
Bu gün, 10:30
Çingiz Abdullayev: Ailələrin dağılmasında qadınların sərbəstliyi və maliyyə problemləri əsas rol oynayır
Türk dünyası / Türkiyə
Bu gün, 09:45
Sürücü törətdiyi hadisə yerindən qaçmaq istəsə də, mobil telefon kamerasına düşüb
Cəmiyyət / Şou-biznes
Bu gün, 09:40
“Eurovision 2026”: 5 ölkə İsrailin iştirakını boykot edəcək, Azərbaycanın mövqeyi gözlənilir
İqtisadiyyat
Bu gün, 09:20
Meksika Çin və Asiyadan gələn məhsullara əlavə rüsum tətbiq etməyə hazırlaşır
İdman
Bu gün, 09:05
Premyer Liqa: "Arsenal" qalib gəlib, "Çelsi" xal itirib
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” sənədli filminin möhtəşəm təqdimat mərasimi keçirildi - FOTO - VİDEO
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası
"Şəhid Analarına Dəstək" İctimai Birliyinin təşkilatçılığı ilə "Şanlı Zəfər Tariximiz" adlı tədbir keçirilib
Hansı yeməyin qoxusu kişiləri cəlb edir?
Çarli Kirk hadisəsindən sonra Tramp üçün təhlükəsizlik artırıldı
İsrail Qətərdə HƏMAS rəhbərliyinə zərbə endirdi