Stent təsiri ilə damarları açan nektarin möcüzəsi elm dünyasını həyəcanlandırdı

"Ürəyin meyvəsi" kimi tanınan nektarin, damar sağlamlığı üçün təbii qalxan rolunu oynayır və damar divarlarında yığılan plakları təmizləyir.
Dünyada ürək-damar xəstəlikləri ölüm səbəbləri arasında birinci yerdədir. Lakin təbiətin təqdim etdiyi bir meyvə – nektarin – bu xəstəliklərə qarşı tibbi möcüzə kimi ön plana çıxır.
Elm insanları nektarini damar tıxanıqlığına qarşı təbii bir həll kimi araşdırmağa başlayıblar. Mütəxəssislər, nektarinin damarları sanki “stent” kimi dəstəklədiyini, plakları təmizlədiyini və ürək sağlamlığını gücləndirdiyini bildirirlər.
ELMİ ARAŞDIRMALAR NEKTARİNİ MƏRKƏZƏ ALIR
Son illərdə aparılan tədqiqatlar nektarinin damar sağlamlığına təsirini üzə çıxarıb.
Harvard Universitetinin Tibb Fakültəsindən kardioloq Prof. Dr. Dipak Bhatt qeyd edir ki, nektarinin tərkibindəki antioksidantlar – xüsusilə polifenollar və flavonoidlər – damar sərtliyinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır: “Nektarin damarların iç qatında iltihabı azaldır və plak yığılmasının qarşısını alır. Bu da onu təbii damar genişləndirici halına gətirir.”
Journal of Nutritional Biochemistry jurnalında dərc olunan bir araşdırma göstərib ki, nektarin istifadəsi LDL (pis xolesterin) səviyyəsini aşağı salır və damar elastikliyini artırır.
Ulusum.az
Dünyada ürək-damar xəstəlikləri ölüm səbəbləri arasında birinci yerdədir. Lakin təbiətin təqdim etdiyi bir meyvə – nektarin – bu xəstəliklərə qarşı tibbi möcüzə kimi ön plana çıxır.
Elm insanları nektarini damar tıxanıqlığına qarşı təbii bir həll kimi araşdırmağa başlayıblar. Mütəxəssislər, nektarinin damarları sanki “stent” kimi dəstəklədiyini, plakları təmizlədiyini və ürək sağlamlığını gücləndirdiyini bildirirlər.
ELMİ ARAŞDIRMALAR NEKTARİNİ MƏRKƏZƏ ALIR
Son illərdə aparılan tədqiqatlar nektarinin damar sağlamlığına təsirini üzə çıxarıb.
Harvard Universitetinin Tibb Fakültəsindən kardioloq Prof. Dr. Dipak Bhatt qeyd edir ki, nektarinin tərkibindəki antioksidantlar – xüsusilə polifenollar və flavonoidlər – damar sərtliyinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır: “Nektarin damarların iç qatında iltihabı azaldır və plak yığılmasının qarşısını alır. Bu da onu təbii damar genişləndirici halına gətirir.”
Journal of Nutritional Biochemistry jurnalında dərc olunan bir araşdırma göstərib ki, nektarin istifadəsi LDL (pis xolesterin) səviyyəsini aşağı salır və damar elastikliyini artırır.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Dünən, 19:30
Bəzi qidalar şəkərli diabetə “yol açır”
Siyasət
Dünən, 18:37
Ramil Həsən TÜRKPA-nın yeni Baş Katibi SEÇİLDİ
Cəmiyyət
Dünən, 18:17
Vətən Müharibəsi Qəhrəmanlarına Aylıq 2000 Manat Prezident Təqaüdü Təyin Olundu
Populyar Xəbərlər
Müğənni Şimal xərçəngdən vəfat etdi – Ərindən ürək parçalayan sözlər
Britaniya polisi kral III Çarlzın mühafizəçilərinə yönəlmiş terror hücumunu önləyib
“Qayıdın, Qəzzaya çatmayacaqsınız!” – İsraildən Tunberqə sərt mesaj - FOTO
Macar baş nazirdən Avropaya mesaj: "Öz maraqlarınızı düşünün, Putini yox!"
Daxili işlər naziri xidmətə qəbulla bağlı növbəti sıra baxışı keçirib - VİDEO
Hindistanda DƏHŞƏT: Təyyarə yaşayış məhəlləsinə düşdü – 240-dan çox sərnişin var idi - VİDEO