Stent təsiri ilə damarları açan nektarin möcüzəsi elm dünyasını həyəcanlandırdı
"Ürəyin meyvəsi" kimi tanınan nektarin, damar sağlamlığı üçün təbii qalxan rolunu oynayır və damar divarlarında yığılan plakları təmizləyir.
Dünyada ürək-damar xəstəlikləri ölüm səbəbləri arasında birinci yerdədir. Lakin təbiətin təqdim etdiyi bir meyvə – nektarin – bu xəstəliklərə qarşı tibbi möcüzə kimi ön plana çıxır.
Elm insanları nektarini damar tıxanıqlığına qarşı təbii bir həll kimi araşdırmağa başlayıblar. Mütəxəssislər, nektarinin damarları sanki “stent” kimi dəstəklədiyini, plakları təmizlədiyini və ürək sağlamlığını gücləndirdiyini bildirirlər.
ELMİ ARAŞDIRMALAR NEKTARİNİ MƏRKƏZƏ ALIR
Son illərdə aparılan tədqiqatlar nektarinin damar sağlamlığına təsirini üzə çıxarıb.
Harvard Universitetinin Tibb Fakültəsindən kardioloq Prof. Dr. Dipak Bhatt qeyd edir ki, nektarinin tərkibindəki antioksidantlar – xüsusilə polifenollar və flavonoidlər – damar sərtliyinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır: “Nektarin damarların iç qatında iltihabı azaldır və plak yığılmasının qarşısını alır. Bu da onu təbii damar genişləndirici halına gətirir.”
Journal of Nutritional Biochemistry jurnalında dərc olunan bir araşdırma göstərib ki, nektarin istifadəsi LDL (pis xolesterin) səviyyəsini aşağı salır və damar elastikliyini artırır.
Ulusum.az
Dünyada ürək-damar xəstəlikləri ölüm səbəbləri arasında birinci yerdədir. Lakin təbiətin təqdim etdiyi bir meyvə – nektarin – bu xəstəliklərə qarşı tibbi möcüzə kimi ön plana çıxır.
Elm insanları nektarini damar tıxanıqlığına qarşı təbii bir həll kimi araşdırmağa başlayıblar. Mütəxəssislər, nektarinin damarları sanki “stent” kimi dəstəklədiyini, plakları təmizlədiyini və ürək sağlamlığını gücləndirdiyini bildirirlər.
ELMİ ARAŞDIRMALAR NEKTARİNİ MƏRKƏZƏ ALIR
Son illərdə aparılan tədqiqatlar nektarinin damar sağlamlığına təsirini üzə çıxarıb.
Harvard Universitetinin Tibb Fakültəsindən kardioloq Prof. Dr. Dipak Bhatt qeyd edir ki, nektarinin tərkibindəki antioksidantlar – xüsusilə polifenollar və flavonoidlər – damar sərtliyinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır: “Nektarin damarların iç qatında iltihabı azaldır və plak yığılmasının qarşısını alır. Bu da onu təbii damar genişləndirici halına gətirir.”
Journal of Nutritional Biochemistry jurnalında dərc olunan bir araşdırma göstərib ki, nektarin istifadəsi LDL (pis xolesterin) səviyyəsini aşağı salır və damar elastikliyini artırır.
Ulusum.az
Oxşar xəbərlər:
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Mətbəx
30-10-2025, 16:30
Şam yeməyi üçün sağlam və doyumlu resept
Mətbəx
30-10-2025, 15:00
Ev Şəraitində Yarpaq Dönər Resepti
Mətbəx
30-10-2025, 13:00
Nahar - Toyuqlu mərci püresi şorbası
Mətbəx
30-10-2025, 12:30
Nahar üçün seçim - Qaymaq sousunda toyuq küftələri və kartof püresi
Mətbəx
30-10-2025, 11:00
Şokoladlı-kəsmikli zapekanka
Mətbəx
30-10-2025, 10:00
Tez Hazırlanan Peçenye Resepti -VİDEO
Sağlamlıq
30-10-2025, 09:30
Oturaq həyat tərzi ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər – gündə cəmi 10 dəqiqə kifayətdir
Mətbəx
30-10-2025, 09:30
Səhər yeməyi - Düyü unlu syrniklər
Populyar Xəbərlər
“Tank” ləqəbli Məhəmməd Abbaszadə: Rinqdə iradə və zəfər hekayəsi - VİDEO
Qazağın cücəli yayma xəngəli – Çaylı kəndi - VİDEO
Taşkəndin Tarixi İncisi – Baraxon Mədrəsəsi və Çorsu Bazarı - VİDEO
Könül Dəftərim: Şamaxının yaddaşında iz buraxan bir ailə dastanı -VİDEO
Kətan sıyığı meyvələrlə
Lahıcda Keçmişlə Gələcəyin Görüş Yeri – Xüsusi Ev Muzeyləri - VİDEO
