Narın qabığını TULLAMAYIN!
Sassari Universitetinin italyan alimləri nar qabığından antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik kompozisiya əldə ediblər.
ULUSUM.az xəbər verir ki, meyvə qabığı insan sağlamlığı üçün təhlükəli olan bir sıra bakteriyalara qarşıdır.
Tədqiqat "Journal of Bioresources and Bioproducts" (JBB) elmi jurnalında dərc olunub.
Nar qabığının tərkibində çoxlu miqdarda fenolik xüsusiyyətlər var. Eksperimentin bir hissəsi olaraq, komanda bu meyvənin yeddi çeşidindən ekstraktlar hazırladı və onların bakterisid təsirini "Staphylococcus aureus" və "Listeria" kimi ağır infeksiyaların patogenləri ilə müqayisə etdi.
Nəticələr göstərdi ki, ekstraktlar xüsusilə qram-müsbət növlərə qarşı əhəmiyyətli antimikrobiyal fəaliyyət göstərmişdir. Nar qabığından hazırlanan preparatların dezinfeksiyaedici təsiri xlorogen turşusunun təsiri ilə əlaqələndirilir.
Tədqiqat müəlliflərinin fikrincə, nar qabıqları təbii antimikrob agentlərin perspektivli mənbəyi və sintetik antiseptiklərə alternativ ola bilər.