Niyə əti suda əritmək olmaz?
Ətin suda (xüsusən də isti suda) əridilməsi geniş yayılmış, lakin təhlükəli vərdişdir. Bu barədə “Qazeta.Ru”ya RUSBIOTEX Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi kafedrasının baş müəllimi Anna Cʙabakova məlumat verib.
Onun sözlərinə görə, +4°C-dən yuxarı temperaturda olan su bakteriyaların (məsələn, Salmonella) çoxalması üçün ideal şərait yaradır.
Bundan əlavə, suda əridilən ət keyfiyyətini də itirə bilər.
Daha bir üsul — mikrodalğalı sobada “əridilmə” rejimində istifadədir, lakin ət dərhal bişirilməlidir, çünki bu üsul ətin qismən isinmə riskini artırır. Ət suyun içində əridildikdən sonra yenidən dondurmaq isə qəti qadağandır — bu, qida zəhərlənməsi riskini ciddi şəkildə artırır, deyə mütəxəssis yekunlaşdırıb.
Ulusum.az
Onun sözlərinə görə, +4°C-dən yuxarı temperaturda olan su bakteriyaların (məsələn, Salmonella) çoxalması üçün ideal şərait yaradır.
“Ət bərabər ərimir: səthi artıq isinmiş olur, daxili hissələr isə hələ də donmuş qalır. Bu isə məhsulun tez xarab olmasına səbəb olur”, — deyə o bildirib.
Bundan əlavə, suda əridilən ət keyfiyyətini də itirə bilər.
“Su ilə təmas nəticəsində zülallar, ət suyu və minerallar yuyulub gedir, bu da bişdikdən sonra ətin quru və dadsız olmasına səbəb olur. Kəskin temperatur dəyişikliyi lifləri zədələyir və nəticədə ət bərkiyir. Əti soyuducuda +2...+4°C temperaturda, yavaş və təhlükəsiz şəkildə (məsələn, alt rəfdə, qabda) əritmək daha məqsədəuyğundur. Və ya vakuum qablaşdırmada soyuq suda — suyu hər 30 dəqiqədən bir dəyişməklə”, — deyə ekspert əlavə edib.
Daha bir üsul — mikrodalğalı sobada “əridilmə” rejimində istifadədir, lakin ət dərhal bişirilməlidir, çünki bu üsul ətin qismən isinmə riskini artırır. Ət suyun içində əridildikdən sonra yenidən dondurmaq isə qəti qadağandır — bu, qida zəhərlənməsi riskini ciddi şəkildə artırır, deyə mütəxəssis yekunlaşdırıb.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:
30-04-2025, 12:24
Soyuducular yeməklərimizi təravətli saxlamağa, vaxta qənaət etməyə və qidaların xarab olmasının qarşısını alan mətbəxin
Şərhlər:
İnformasiya
Guests qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
Son xəbərlər
daha çox
Sağlamlıq
Dünən, 16:33
Kəskin çəki dayanması nə ilə bağlıdır?
Sağlamlıq
Dünən, 10:00
Toyuq korluğu və ya retinitis pigmentoza
Mətbəx
Dünən, 20:56
Kokoslu Topçular – Şirinliyin ən ləzzətli halı
Mətbəx
23-10-2025, 09:30
Kokoslu Topçular – Şirinliyin ən ləzzətli halı
Mətbəx
22-10-2025, 12:27
Qarışıq Turşu Resepti
Mətbəx
22-10-2025, 12:00
Qarabaşaq sevirsiniz?
Mətbəx
22-10-2025, 10:30
Mərci Kiftəsi Resepti
Populyar Xəbərlər
“Üç Onillik Rənglər Səfəri” – Erkin Arolun sənət aynasından baxış
Rənglərin Qardaşlığı Daşkənddə Birləşdi – Ulusum.az Sənətin Diplomatiyasını Yaradır
Şah-i Zinda – “Yaşayan Şah”ın Əbədi Abidəsi
Göz rəngini dəyişmək gələcəkdə ciddi fəsadlara yol aça bilər VİDEO
Göz problemləri vaxtında aşkarlanmasa, gec ola bilər - Göz Sağlamlığı Gecikməni Bağışlamır
Kəskin çəki dayanması nə ilə bağlıdır?
