30-04-2025, 12:24 0 Sağlamlıq

Soyuducunuzda heç vaxt olmamalı olan qidalar (və niyə)

Soyuducular yeməklərimizi təravətli saxlamağa, vaxta qənaət etməyə və qidaların xarab olmasının qarşısını alan mətbəxin əsas qəhrəmanlarıdır. Ancaq hər şeyin soyuducuda olması lazım olmadığını bilirdinizmi? Süd sərin temperaturları qarşılasa da, soyuducuya aid olmayan təəccüblü qidalar var. Bəziləri hətta yanlış saxlandıqda sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər. Biz soyuducuda saxlamamağınız lazım olan qidaların siyahısını topladıq – bu bilik həyatınızı xilas edə bilər.!


Kartof
İstər qaynadılmış, istər püresi, istərsə də bişmiş halda kartofu otaq temperaturunda yemək daha yaxşıdır, ona görə də onları soyuducuda saxlamayın. Kartofu saxlayarkən mətbəxdə sərin, quru yerdə saxlayın (lakin çox soyuq deyil!
Soyuducunuzda heç vaxt olmamalı olan qidalar (və niyə)

Soyuq temperaturlar nişastaları isti temperaturdan daha sürətli şəkərə çevirir və bu, kartof həvəskarları üçün yaxşı xəbər deyil!



Banan
Bananlar soyuducunun soyuqluğunda tamamilə inkişaf etmir. Soyuq hətta qaralma prosesini sürətləndirə bilər!

Bananlarınızdan maksimum yararlanmaq üçün onları tam yetişməmişdən əvvəl alın və mətbəxinizdə otaq temperaturunda təbii şəkildə yetişməsinə icazə verin. Və bonus: banan qan təzyiqi üçün əladır, ona görə də həzz alın!


Qarpız
Qarpız alarkən onu sərin, quru yerdə, çox soyuq olmayan yerdə saxlayın!
Qarpız yay yığıncaqlarında tez-tez əsas yemək olduğundan, onları soyuq saxlamaq cazibədardır, lakin onlar əslində otaq temperaturunda daha uzun müddət saxlanılır. Əgər siz bütöv bir qovun alsanız, yəqin ki, dostlarınızla əyləncəli vaxt keçirməyə hazırlaşırsınız, ona görə də qurumadan onu kəsin və tez həzz alın – bu, bağçada həzz almaq üçün mükəmməl təravətləndirici yeməkdir!

Banan kimi, qarpızlar da soyuducuda yaxşı saxlanmır, çünki soyuducuda çürümə sürətlənir.


Reyhan
Reyhan hər mətbəxin əvəzolunmaz bitkisidir və yeməklərinizə özünəməxsus dad verir.
Ən azı 4°C (40°F) temperaturda reyhan saxlamaq vacibdir; aşağı temperatur qara ləkələrə səbəb ola bilər və dadı poza bilər. Bu, daha uzun müddət davam edəcək və yeməklərinizə təzə dad əlavə etməyə davam edəcək.

Reyhanı təzə saxlamaq üçün onu soyuducuda deyil, bir az suda və kölgədə saxlayın.



soğan
İstər doğranmış, istər qızardılmış, istərsə də bütöv olsunlar, onları diqqətlə idarə etmək vacibdir.
Maraqlıdır ki, soğan və kartof yaxşı birləşmir: onları bir yerdə saxlamaq soğanın qocalma prosesini sürətləndirə bilər. Onları təzə saxlamaq üçün mətbəxin ayrı-ayrı yerlərində saxlayın və ən əsası soyuducudan uzaqda saxlayın!

Soğanlar daha isti iqlimlərdə inkişaf edir və daha da əhəmiyyətlisi, onları təzə saxlamaq üçün geniş hava dövriyyəsinə ehtiyac duyur.

Qəhvə
Bəzi insanlar qəhvəni soyuducuda saxlayırlar, amma etiraf edək: bu ən yaxşı yer deyil!
Qəhvə təzə qalması üçün yaxşı hava sirkulyasiyasına və quru şəraitə ehtiyac duyur və soyuducu onu yalnız soyuq, nəmli havaya və digər yeməklərinizin qoxularına məruz qoyur. Bizə inanın, düzgün etsəniz, isti espressonun stəkanınız daha dadlı olacaq!

Bunun əvəzinə onu hava keçirməyən qabda günəş işığından uzaq saxlayın. Dadını qoruyacaq və qəhvə fincanınız həmişəki kimi mükəmməl olacaq.



✍️"Ulusum".az

Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: