28-06-2024, 18:30 0 Gündəm / Cəmiyyət

Beyin sağlamlığı üçün nə yeyib içməliyik?

Beyin sağlamlığı üçün nə yeyib içməliyik?
Beyin sağlamlığını qoruyan beş vacib qida qrupu: yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, yağlı balıqlar, meşə meyvələri, çay, qəhvə və şokolad, qoz-fındıq. Son araşdırmalara görə; Hər gün yaşıl tərəvəz yeyən insanların yaddaş və intellekt testlərində daha uğurlu olduğu müəyyən edilib. Məlum olub ki, hər gün bir porsiya salat və ya yaşıl tərəvəz istehlak edənlərin beyni içməyənlərə nisbətən 11 yaş cavandır. Hər gün yaşıl tərəvəz yemək də demansın qarşısını alır.

Ulusum.az xəbər verir ki, beyninizi cavan saxlamaq istəyirsinizsə, bu 5 qida qrupunu mütləq yeyin. Ən azı hər axşam rukkola, cəfəri, yaşıl soğan, xiyar, zeytun yağı və bol limonlu salat yeyin.
yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər

Kələm, ispanaq, kələm və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, K vitamini, lutein, folat və beta karotinlə zəngin qidalar beyin sağlamlığı üçün faydalıdır.
Tədqiqatlar göstərir ki, bu bitki əsaslı qidalar koqnitiv zəifləmənin qarşısını almağa kömək edə bilər.
yağlı balıq

Zülal quruluşunun bir növü olan beta-amiloid, Alzheimer xəstəliyi olan insanların beyinlərində anormal miqdarda toplanır. Yağlı balıqlar sağlamlığa faydalı olan doymamış yağlar olan omeqa-3 yağ turşularının yaxşı mənbəyidir. Omeqa-3 yağ turşuları qanda beta-amiloid səviyyələrini azaldır, beləliklə beyin sağlamlığını dəstəkləyir.
Meşə meyvələri

Flavonoidlər meyvələrə parlaq rənglər verən təbii bitki piqmentləridir. Tədqiqatlar göstərir ki, yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edir. Güclü yaddaş üçün flavonoidlərlə zəngin çiyələk, moruq, qaragilə və böyürtkən kimi meyvələr istehlak edilməlidir.
Çay, qəhvə və şokolad

Qısa müddətli konsentrasiya effektinə görə bir çoxumuzun səhərlər faydalandığı çay və qəhvə yaddaşa da müsbət təsir göstərir. Bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma müəyyən etdi ki, kofein kimi müəyyən metilksantinləri daha çox istehlak edən iştirakçılar idrak qiymətləndirmə testlərində daha yaxşı nəticə əldə ediblər. Şokoladda olan kakao və kakao yağı da idrak inkişafı və yadda saxlamağa kömək etdiyi vurğulanır.

Aymirə Ağamirova
Şərhlər:
Adınız:
E-Mail:
Bu kod:
yenilə, əgər kod görünmürsə
Bura daxil edin: