Ət yeməyənlərdə hipotiroid təhlükəsi – Səbəb yod çatışmazlığıdırmı?

Belfastdakı Kvins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, vegeterianlar və veganlar hipotiroidizm – yəni qalxanabənzər vəzinin kifayət qədər hormon ifraz etmədiyi vəziyyət – riskinə daha çox məruz qala bilərlər. Araşdırmanın nəticələri “BMC Medicine” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 40-69 yaş arası 466 min nəfərdən çox insan iştirak edib. Onlar qidalanma tiplərinə görə altı qrupa bölünüblər: veganlar, vegeterianlar, pesketarianlar (balıq yeyənlər), quş əti sevənlər, orta dərəcədə və intensiv ət yeyənlər.
Müşahidə dövründə 10 831 nəfərdə hipotiroidizm inkişaf edib. Əvvəlcə pəhriz və xəstəlik arasında birbaşa əlaqə aşkarlanmasa da, nəticələr bədən kütlə indeksi nəzərə alınaraq təhlil edildikdən sonra vegeterianlarda bu xəstəliyin riski həqiqətən də daha yüksək çıxıb. Bundan əlavə, araşdırmanın əvvəlində artıq hipotiroidizm diaqnozu qoyulmuş şəxslərin vegeterianlar, pesketarianlar, quş əti sevənlər və az miqdarda ət yeyənlər arasında daha çox olduğu müəyyən olunub.
Alimlərin fikrincə, bu vəziyyətdə yod çatışmazlığı mühüm rol oynaya bilər. Çünki yod qalxanabənzər vəzi hormonlarının sintezi üçün vacib mikroelementdir və bitki mənşəli qidalarda bu maddə adətən az miqdarda olur. Yodun əsas mənbələri olan dəniz məhsulları və süd məhsulları isə vegeterian və vegan pəhrizlərində adətən yer almır.
“Tədqiqatın nəticələri bitki mənşəli qidalanmaya qarşı deyil. Əksinə, bu cür pəhrizlərdə balanslı yanaşmanın vacibliyini vurğulayır”, – deyə tədqiqat müəllifləri bildirirlər. Onlar vegeterianlara və veganlara yodlaşdırılmış duzdan istifadə etməyi, dəniz yosunu mənşəli məhsulları az miqdarda istehlak etməyi və lazım gələrsə, yod tərkibli əlavələr qəbul etməyi tövsiyə edirlər.
Ulusum.az
Tədqiqatda 40-69 yaş arası 466 min nəfərdən çox insan iştirak edib. Onlar qidalanma tiplərinə görə altı qrupa bölünüblər: veganlar, vegeterianlar, pesketarianlar (balıq yeyənlər), quş əti sevənlər, orta dərəcədə və intensiv ət yeyənlər.
Müşahidə dövründə 10 831 nəfərdə hipotiroidizm inkişaf edib. Əvvəlcə pəhriz və xəstəlik arasında birbaşa əlaqə aşkarlanmasa da, nəticələr bədən kütlə indeksi nəzərə alınaraq təhlil edildikdən sonra vegeterianlarda bu xəstəliyin riski həqiqətən də daha yüksək çıxıb. Bundan əlavə, araşdırmanın əvvəlində artıq hipotiroidizm diaqnozu qoyulmuş şəxslərin vegeterianlar, pesketarianlar, quş əti sevənlər və az miqdarda ət yeyənlər arasında daha çox olduğu müəyyən olunub.
Alimlərin fikrincə, bu vəziyyətdə yod çatışmazlığı mühüm rol oynaya bilər. Çünki yod qalxanabənzər vəzi hormonlarının sintezi üçün vacib mikroelementdir və bitki mənşəli qidalarda bu maddə adətən az miqdarda olur. Yodun əsas mənbələri olan dəniz məhsulları və süd məhsulları isə vegeterian və vegan pəhrizlərində adətən yer almır.
“Tədqiqatın nəticələri bitki mənşəli qidalanmaya qarşı deyil. Əksinə, bu cür pəhrizlərdə balanslı yanaşmanın vacibliyini vurğulayır”, – deyə tədqiqat müəllifləri bildirirlər. Onlar vegeterianlara və veganlara yodlaşdırılmış duzdan istifadə etməyi, dəniz yosunu mənşəli məhsulları az miqdarda istehlak etməyi və lazım gələrsə, yod tərkibli əlavələr qəbul etməyi tövsiyə edirlər.
Ulusum.az
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 13:50
Hava proqnozu açıqlandı - Sabah leysan yağacaq
Cəmiyyət
Bu gün, 13:10
Almaniya bu vətəndaşları deportasiya edəcək
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Brius Uillisin sağlamlıq durumu pisləşib: ailəsi hər gününü “hədiyyə” adlandırır
Cəmiyyət
Bu gün, 13:00
Azərbaycan motosikletçisi Gürcüstanda çempion olub
Cəmiyyət
Bu gün, 11:00
Qafqaz İslam Ordusunun tarixi zəfəri
Populyar Xəbərlər
“Könül Dəftərim” – sözün, yaddaşın və milli kimliyin aynası
"Şəhid Analarına Dəstək" İctimai Birliyinin təşkilatçılığı ilə "Şanlı Zəfər Tariximiz" adlı tədbir keçirilib
Hansı yeməyin qoxusu kişiləri cəlb edir?
Çarli Kirk hadisəsindən sonra Tramp üçün təhlükəsizlik artırıldı
İsrail Qətərdə HƏMAS rəhbərliyinə zərbə endirdi
Tovuzda istifadəyə yararsız transformator niyə illərdir təhlükə saçır? - FOTO