Endokrinoloq: Çörək düzgün istifadə olunduqda sağlamlıq üçün faydalı ola bilər

Endokrinoloq Veronika Neudahina bildirib ki, çörək həzm sisteminə pis təsir etmir və bədən çəkisinin artmasına səbəb olmur. O, bu məhsulun zərərli olduğu barədə yayılmış mifləri "Lenta.ru" ilə söhbətində təkzib edib.
Həkim, çörəyin əsas üstünlüklərindən birinin onun tərkibindəki kompleks karbohidratlar olduğunu qeyd edib, bu maddələr orqanizmi uzun müddət enerji ilə təmin edir. Həmçinin, çörək B1, B2, B6 vitaminləri ilə zəngindir, bu vitaminlər sinir sisteminin normal fəaliyyətini təmin edir, eləcə də maqnezium və dəmir ehtiva edir ki, bunlar ürək-damar sisteminin sağlamlığını və qan dövranını dəstəkləyir.
Maksimal fayda əldə etmək üçün endokrinoloq çörəyin əlavə maddələr və şəkər olmadan, təbii tərkibli olanlarını seçməyi tövsiyə edib. Həkim həmçinin, gündə iki normal dilim çörək yeməyin fiziki forma üçün təhlükəsiz olduğunu qeyd edib. Çörəyi xüsusilə qatıq, yumurta, balıq, ət və tərəvəzlə birləşdirmək çox faydalıdır, deyə o əlavə edib.
Neudahina qeyd edib ki, ən faydalı çörək tam buğdadan hazırlanmış çörəkdir, çünki bu, taxılın bütün dəyərli komponentlərini – qabığını, endospermi və toxumu saxlayır. Bu cür çörək, vitaminlərlə və liflə zəngindir, uzun müddət toxluq hissi verir və bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Bununla yanaşı, belə çörək alarkən onun tərkibinə diqqət yetirmək vacibdir. İlk sırada tam buğda ununun qeyd olunduğuna əmin olmaq lazımdır. Bəzən istehsalçılar məhsulu tam buğdalı olaraq təqdim etsələr də, əslində onun tərkibində adi ağ un üstünlük təşkil edir və tam buğda unu cəmi 1%-i təşkil edir.
Səidə Mustafa
Həkim, çörəyin əsas üstünlüklərindən birinin onun tərkibindəki kompleks karbohidratlar olduğunu qeyd edib, bu maddələr orqanizmi uzun müddət enerji ilə təmin edir. Həmçinin, çörək B1, B2, B6 vitaminləri ilə zəngindir, bu vitaminlər sinir sisteminin normal fəaliyyətini təmin edir, eləcə də maqnezium və dəmir ehtiva edir ki, bunlar ürək-damar sisteminin sağlamlığını və qan dövranını dəstəkləyir.
Maksimal fayda əldə etmək üçün endokrinoloq çörəyin əlavə maddələr və şəkər olmadan, təbii tərkibli olanlarını seçməyi tövsiyə edib. Həkim həmçinin, gündə iki normal dilim çörək yeməyin fiziki forma üçün təhlükəsiz olduğunu qeyd edib. Çörəyi xüsusilə qatıq, yumurta, balıq, ət və tərəvəzlə birləşdirmək çox faydalıdır, deyə o əlavə edib.
Neudahina qeyd edib ki, ən faydalı çörək tam buğdadan hazırlanmış çörəkdir, çünki bu, taxılın bütün dəyərli komponentlərini – qabığını, endospermi və toxumu saxlayır. Bu cür çörək, vitaminlərlə və liflə zəngindir, uzun müddət toxluq hissi verir və bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Bununla yanaşı, belə çörək alarkən onun tərkibinə diqqət yetirmək vacibdir. İlk sırada tam buğda ununun qeyd olunduğuna əmin olmaq lazımdır. Bəzən istehsalçılar məhsulu tam buğdalı olaraq təqdim etsələr də, əslində onun tərkibində adi ağ un üstünlük təşkil edir və tam buğda unu cəmi 1%-i təşkil edir.
Səidə Mustafa
Diqqət Çəkənlər
Oxşar xəbərlər:





Şərhlər:
Son xəbərlər
daha çox
Cəmiyyət
Bu gün, 13:28
Müəlliməyə qızıl üzük bağışlandı: Tovuz məktəbində araşdırma başlandı - VİDEO
Elan
Bu gün, 13:02
"ƏDV geri al"anlara XƏBƏRDARLIQ
Kriminal
Bu gün, 11:37
ovuzda DƏHŞƏT: Sabiq məmurun oğlu anasını balta ilə öldürdü, bacısını yaralayıb evi yandırdı
Kriminal
Bu gün, 11:17
DIN KRİMİNAL XRONİKA
İqtisadiyyat
Bu gün, 11:00
2025-ci ilin yanvar-may aylarında dövlət büdcəsinin gəlirləri proqnozu üstələyib
Cəmiyyət
Bu gün, 10:41
Xoşqədəm Hidayətqızı atasını da itirdi
Populyar Xəbərlər
Sabir Rüstəmxanlının Əsərlərində Zamanla Söhbət - FOTO - VİDEO
Ukrayna dronları Rusiya hərbi aerodromlarına hücum edib – “Hörümçək toru” əməliyyatı - VİDEO - FOTO
"Səssizliyin Səsi Olaq" Suverenlik İlində Eşitmə Məhdudiyyətli Uşaqlara Ümid Dolu Bayram
Sabir Rüstəmxanlı ilə 15 Cildlik Əsərlərin Sehrli Dünyasına Səyahət - VİDEO
Mobil tarif və internet qiymətləri mübahisəyə səbəb oldu - VİDEO
Rusiya və Ukrayna nümayəndələri Çırağan sarayında üz-üzə gəlir